svibanj 2019

Kojoti zaključuju lineup 14. INmusica

Kojoti zaključuju lineup 14. izdanja INmusica te će na Jarunu svirati uz bok najvećim imenima svjetske glazbe kao što su The Cure, Foals, Suede, Garbage, The Hives i brojni drugi. Jedni od nositelja Fiju-briju generacije, grupa Kojoti, prije dvije godine se vratila na scenu nakon što gotovo 15 godina nisu svirali. Da je interes za njihovim koncertima velik svjedoči i činjenica što su gotovo rasprodali sve dvorane u kojima su

Pročitaj

Mile Kekin i Luce u dvorištu The Garden Breweryja

Mile Kekin u dvorištu The Garden Breweryja u četvrtak 6. lipnja predstavit će samostalni album »Kuća bez krova«, koji mu je osigurao dvije nominacije za Porin – za album godine i najbolji album rock glazbe, a u pivovaru dolazi u punoj postavi s pratećim bendom. »Kuća bez krova«, priča je o Kekinu, njegovom djetinjstvu, odrastanju, o krivim ženama i pravoj ženi, a svoje intimno djelo Mile je zamislio kao svirani

Pročitaj

RECENZIJA Seine “22”: Nije za svačije uši

Nakon što su 2017. godine privukli pažnju debitantskim albumom »Sno sna« dvojac Seine i svojim je drugim studijskim radom, albumom »22« izazvao pozitivne reakcije kod ljubitelja alter rocka i alter glazbe općenito. Dvojac i dalje čine Ivan Šćapec i Dimitrij Petrović, a na novom su albumu kroz sedam skladbi ponudili 35 minuta mahom čvrstog rock izraza obogaćenog dodacima iz nekih drugih glazbenih žanrova te mračnom, ciničnom i ironičnom minimalističkom lirikom

Pročitaj

Turisti imaju novi singl: Poslušajte kako zvuči “Samo ljubav”

Riječki Turisti objavili su novi singl »Samo ljubav«, a glazbeno su na svom putovanju stigli negdje do američkog juga, u doba kad se u Memphisu i Nashvilleu rađao rock’n’roll. Ova pjesma sjajna je posveta tome dobu, potentna pop-rock skladba s natruhama countryja i rockabillyja, ali s dovoljno suvremenih elemenata da se izbjegne zamka trendy retro pristupa. – Pomalo šuplji bubanj, višak trzaja na gitari i sjajan vokal Ive Močibob koja

Pročitaj

“Glavom kroz zid” Zorana Predina: Nostalgija nadvladana logikom i “začinjena” humorom i ironijom

Kao što je znao oduševiti svojim pjesmama, bilo kroz solo karijeru ili pak u okviru matične kultne rock grupe Lačni Franz, tako Zoran Predin oduševljava i kroz svoje kratke priče, bolje reći duhovite osvrte na sadašnjost objavljene u zbirci »Glavom kroz zid« koju je početkom ove godine u prijevodu Jagne Pogačnik objavila zagrebačka izdavačka kuća Fraktura.

“Nebeska tema” Mladena Matičevića: Premijera filma o Divljanu 11. lipnja u Lisinskom

Film »Nebeska tema« o velikanu regionalne glazbene scene Vladi Divljanu u Hrvatskoj će biti premijerno prikazan 11. lipnja u Velikoj dvorani KD-a Vatroslava Lisinskog od 20 sati, priopćila je jučer produkcijska kuća United media. – Vlada Divljan je jako volio Zagreb i Zagreb voli Divljana. Naši zagrebački prijatelji odigrali su važnu ulogu u tome da se ovaj film dogodi, izjavio je redatelj i scenarist filma Mladen Matičević, naglasivši da je

Pročitaj

RECENZIJA Blue With Lou: Odličan album posvećen Lou Reedu

Nepuna dva mjeseca prije no što će svoj novi studijski album objaviti Bruce Springsteen, isti je potez povukao i gitarist njegovog E Street Banda – Nils Lofgren. Solo albumi članova pratećeg Bossovog sastava nisu ništa čudno, pogotovo kad je riječ baš o Lofgrenu koji se Springsteenu pridružio sredinom osamdesetih kao već afirmirani gitarist s nizom samostalnh albuma koje je nastavio objavljivati i kao član E Street Banda pa ih je

Pročitaj

THE BOSS Springsteen objavio novu pjesmu, uskoro stiže album “Western Stars”

Nakon objave singla »Hello Sunshine« Bruce Springsteen je objavio lyric video i novu pjesmu »There Goes My Miracle«. Obje će pjesme biti objavljene na albumu »Western Stars« koji izlazi 14. lipnja, a to će biti Springsteenov 19. studijski album, prvi studijski u pet godina, nakon »High hopes« iz 2014. Glazbenik je ovoga puta bio inspiriran kalifornijskim pop zvukom šezdesetih i sedamdesetih godina. – Ova ploča je povratak mojim solo snimkama,

Pročitaj

BUILT TO SPILL U MOČVARI Vrhunsko zanatstvo kultnih američkih indie rockera

I dvadeset godina kasnije ostaje prilično nejasno kako album “Keep It Like A Secret” nije za Built To Spill osigurao razinu pažnje, da ne kažemo slave, kakvu su za bendove sličnog habitusa – Flaming Lips i Mercury Rev – u to doba osigurali albumi  “The Soft Bulletin” odnosno “Deserters Songs”.

Anna Calvi u Rijeku donijela dašak aktualne svjetske scene

RIJEKA – Nebo se smilovalo i ni kap kiše nije pala – emotivna kantautorica, virtuozna gitaristica i fascinantna izvođačica, jedna od najboljih britanskih glazbenica Anna Calvi sinoć je prvi put nastupila pred riječkom publikom i to u perivoju Guvernerove palače i u grad na Rječini donijela dašak aktualne svjetske scene. Jer Calvi je u Rijeku stigla na krilima turneje kojom predstavlja najnoviji, treći album »Hunter« koji i dalje bere samo

Pročitaj

Audio-vizualna atrakcija na pulskom Forumu: U subotu nastup Kozmodruma uz video mapping

Pulski Forum će u subotu, 25. svibnja biti u znaku elektronike i jazz zvukova zagrebačkog Kozmodruma, praćenih video mappingom umjetnika Damjana Šporčića (OBLIK3). Hvaljeni peteročlani ansambl pod vodstvom Janka Novoselića podarit će publici bogato glazbeno iskustvo koncertom ispred Augustovog hrama čija će drevna kamena konstrukcija poprimiti različite svjetlosne forme i boje. Ovo glazbeno putovanje započinje u 20 sati kada će najprije za dj pult stupiti domaći vrtitelj vinila – Borut

Pročitaj

ANNA CALVI U RIJECI Primalan i prekrasan, ranjiv i snažan – to je moj album »Hunter«

Gostovanje Anne Calvi u Rijeci za ljubitelje rocka s Kvarnera lijepa je prilika za susret s vrlo cijenjenom britanskom kantautoricom koja će predstaviti ponajprije svoj posljednji album, prošlogodišnji »Hunter« koji je zasluženo pobrao salve pohvala te, primjerice, na Metacritic skali od 100 mogućih ostvario čak 84 boda, što znači da je riječ o iznimno dobrom albumu. Anna Calvi glazbenica je koja se, kako je to u posljednjem broju Rifa i

Pročitaj

THE TIGER LILLIES U RIJECI Anarhični ulični operni trio stiže u HKD na Sušaku

Distune promotion i HKD u Rijeku dovode britanski The Tiger Lillies koji će u prostoru Hrvatskog kulturnog doma nastupiti 9. studenoga 2019. Kako se navodi u najavi, “ovaj jedinstveni “anarhični Brechtov ulični operni trio” obilazi svijet svirajući pjesme o “svemu što ne uključuje lijepe plavokose djevojke i dječake koji trče na livadi” kako bi citirali svog osnivača Martyn Jacquesa. Preko 30 službenih izdanja, bezbroj turneja praktički po svim kontinetnima, pjesme korištene za

Pročitaj

FEMME NOUVELLE Deset domaćih autorica s deset singlova u jedinstvenom projektu

Kompilacija Femme nouvelle, jedinstven projekt na domaćem tržištu, okuplja deset domaćih kantautorica koje su za ovu priliku ustupile nove singlove. Na kompilaciji se nalaze: Ana Opalić, Aklea Neon, Maja Posavec, Mary May, Nina Romić, Natali Dizdar, Remi, SUN U, Sara Renar i Željka Veverec. Tu je žensku ekipu fotografirala Vladimira Spindler, a u ekipi je i Selma Davidović koja je napravila dizajn albuma. Album u izdanju Aquarius Recordsa bit će

Pročitaj

KONCERT KOJI NE BI TREBALO PROPUSTITI Indie rock velikani Built To Spill u četvrtak u Močvari

Zagreb će u četvrtak biti domaćin koncerta kojeg ne bi trebalo propustiti – po treći put stiže kultni američki indie rock bend Built To Spill. Sjajan live bend već je dvaput napunio Močvaru i potvrdio status među zagrebačkom publikom. Ovaj put u bend u Zagreb dolazi na dvadesetu godišnjicu objave eponimnog albuma “Keep It Like A Secret”. Bult To Spill pokrenuo je 1992. godine, inspiriran imenima poput Dinosaur JR i

Pročitaj

Riječki Radio Roža: Sve je krenulo iz šale, spontanim emitiranjem ploča koje smo izvukli iz prašine

Radio Roža je riječki community internet radio nastao iz želje i potrebe za praćenjem nezavisne kulturne scene i raznih kulturnih aktera u Rijeci, promocijom najrazličitijih (underground) žanrova te ljubavi prema gramofonskim pločama. Radio je dom dobio u Omladinskom kulturnom centru Palach gdje su početkom godine njegovi osnivači i suradnici započeli s uređenjem i opremanjem prostora koji će služiti kao radio zajednice, promovirajući razne bendove, izvođače, selektore i druge umjetnike koji

Pročitaj

Anna Calvi pred riječku premijeru: Ja sam i lovac i lovina!

U sklopu Ciklusa Furioza u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u četvrtak 23. svibnja u perivoju Guvernerove palače, pred riječku će publiku premijerno stati hvaljena britanska kantautorica Anna Calvi koja dolazi promovirati treći album »Hunter«. Prepoznata kao emotivna kantautorica, virtuozna gitaristica i fascinantna izvođačica, već od 2011. godine kada se pojavila na sceni, neprocjenjivi je dio britanske glazbene industrije. Oba njezina albuma, istoimeni prvijenac te nasljednik »One

Pročitaj

10. SDF: Studenti se zabavljali u Export Delti

RIJEKA – U bivšim skladištima na Delti sinoć je započeo koncertni program jubilarnog 10. Student Day Festivala. Čast da otvori ovogodišnji SDF imao je mladi riječki rock bend Fanaa, nakon kojeg je na pozornicu Export Delte stala eklektična deveteročlana slovenska grupa Generator. Na popisu izvođača prve večeri bili su i Splićani – Krešo Bengalka i The Beat Fleet te britanske zvijezde RudimentalDJ. Zadatak da otvori program na KBS WareHouse stageu

Pročitaj

Američki sludge velikani Black Tusk u Močvari 24. svibnja

ZAGREB Američki sludge velikani Black Tusk nastupit će u petak, 24. svibnja, u Močvari, najavio je organizator koncerta Hangtime Agency. Momci iz Black Tuska kažu za sebe da su nastali »iz puno znoja i pokoje suze« prije 14 godina. Tri stara prijatelja iz grada Savannah iz savezne države Georgie osnovali su bend koji svira kombinaciju sludgea, thrash metala i punka uz prstohvat Motorheada, a sve skupa definirali su kao »swamp

Pročitaj

THE SOUND OF MUSIC »Bijeli« i »crni« Laibach zaključio koncertnu sezonu Pogona kulture

Najveći slovenski bend svih vremena i jedan od najuspješnijih bendova s prostora bivše države, veliki Laibach, vratio se u subotu nakon dugih devet godina u Rijeku – aktualnim programom »The Sound Of Music« oduševio je pun Pogon kulture i zaključio ovu koncertnu sezonu riječkog kluba.

VELIKO ZANIMANJE Wu-Tang Clan u Umag privlači fanove iz Kanade, Saudijske Arabije i Tajvana

Line-up kojim dominiraju najveća hip hop grupa svih vremena Wu-Tang Clan, elektronski giganti Sven Vath i Nina Kraviz, sjajni IAMDDB i Mahmut Orhan, regionalni prvaci poput Bajage i Instruktora, Hladnog piva i brojnih drugih izazvao je veliko zanimanje za ovogodišnji treći Sea Star Festival što će u Umagu biti održan od 23. do 26. svibnja.

Nova pojačanja ovogodišnjeg INmusic festivala: Među izvođačima i riječki bendovi

Bang Bang, Phantasmagoria i Stephany Stefan te NORD, Kevlar Bikini i dno. – nova su domaća pojačanja ovogodišnjeg INmusic festivala. Na INmusic, u sklopu natječaja INmusic Breakthrough, dolazi i riječki bend One Possible Option.

    1 2
This is the End