Ri Rock Festival, jedan od najdugovječnijih demo festivala u nas, u 38. izdanju u kultnom riječkom klubu Palach donosi tri dana zanimljivog programa – puno glazbe, druženje generacija, zanimljive suradnje, odličan natjecateljski program, bogate nagrade i nastupe poznatih gostujućih bendova.

Dan riječkog rocka

I ove godine Udruga Ri Rock, organizator festivala, nastavlja suradnju s udrugom LP Rock započetu prošle godine obilježavanjem Dana riječkog rocka 5. prosinca. Ove će godine taj dan biti obilježen 8. prosinca koncertom bendova Udruge LP Rock kojim će ujedno započeti 38. Ri Rock. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik Udruge LP Rock Saša Sablić podsjetio je kako je udruga osnovana prije tri godine, okuplja riječke rokere iz 1960-ih te broji 750 članova, između kojih i 80 glazbenika koji djeluju u 17 bendova. Članovi udruge okupljaju se na Botelu Marini gdje svakog drugog četvrtka održavaju plesno-glazbene večeri. Budući da ove godine 5. prosinca, datum na koji je održan prvi rock događaj u Rijeci, bivšoj državi i šire, pada u ponedjeljak, u ritmu svojih druženja odlučili su ga proslaviti u četvrtak. Tog će dana u Palachu biti održana revija bendova LP Rocka na kojoj će nastupiti 12 grupa, od koji će svaka izvesti 4 skladbe. Koncert počinje u 19.30, a ulaz je besplatan.
Kao i prethodnih godina, Ri Rock će trajati dva dana, u petak i subotu, 9. i 10. prosinca. Publici i stručnom žiriju predstavit će se pet demo bendova svakog dana. Najavljeni su i gosti – zagrebački punk-rock sastav Mašinko i opatijsko-riječki The Shaiones nastupit će u revijalnom dijelu u petak, a poznati varaždinski groove metal bend Cold Snap i riječki death metal bend Monox u subotu.

Ulaznice
Ulaznice za Ri Rock bit će moguće kupiti na štandu na Jadranskom trgu od 1. do 9. prosinca. Cijena dnevne ulaznice bit će 25 kuna u pretprodaji i 35 na ulazu, dvodnevne 40, odnosno 50 kuna, a tu je i Ri Rock paket koji uključuje majicu, plakat i dvije ulaznice, sve za 99 kuna.

 

Okrugli rođendan

U povodu 50. godina omladinskog kluba u Kružnoj u četvrtak 8. prosinca u Palachu će biti otvorena izložba dokumentarnih fotografija iz klupske povijesti čiji je organizator Velid Đekić koji podsjeća kako je klub otvoren 10. prosinca 1966. pod imenom Index. Izložba vraća u doba sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj 1968. godine kada se u Plzenu našla skupina studenata riječkog Strojarsko-brodograđevnog fakulteta. Student Željko Morović ovjekovječio je ruskim fotoaparatom Smenom ulazak sovjetskih tenkova u grad, a po povratku u Rijeku u klubu u Kružnoj organizirao je izložbu snimljenog materijala. Izložba je postala povod da se klub preimenuje u Studentski klub Jan Palach što je bio prijedlog Igora Mrduljaša. Novo je ime u uporabi od 5. veljače 1969. godine. Budući da se ovog mjeseca slavi 50 godina postojanja kluba u Kružnoj, na incijativu Velida Đekića ta će godišnjica biti obilježena tijekom svih prosinačkih događanja u klubu.
U petak 9. prosinca, uoči prve večeri festivala, bit će otvorena izložba koncertne fotografije Darka Rajića, aktivnog pripadnika pulske alternativne i metal scene, zaslužnog za organizaciju brojnih koncerata i festivala. Rajić se koncertnom fotografijom bavi sedam godina, a ovo će mu biti prva samostalna izložba.

 

Komentari

komentara