U Klub.u ispod Beertije večeras gostuju čak tri benda. Kao što je i najavljeno, tamo će nastupiti Il Sogno Del Marinaio, glazbeni projekt američkog glazbenika Mikea Watta, jednog od ponajboljih svjetskih basista. Ulogu predgrupe imat će riječki bend Rašpa. Nakon ovih dvaju bendova, u Klub.u će nastupiti američki folk rock bend Battleme koji je prvotno trebao održati koncert u Pogonu kulture.


Battleme je soloprojekt glazbenika, gitarista i pjevača Matta Drenika koji je nastao nakon što je prestao s radom u bendu Lions. Uz njega, grupu čine: Chad Savage (bas i vokal), JJ Eliot (gitara i vokal) te Scott Noben (bubnjevi i beatovi). Do sad su objavili album »Battleme«, EP »Weight On The Brain« te albume »Future Runs Magnetic« i »Habitual Love Songs« koji će predstaviti na aktualnoj europskoj turneji u sklopu koje prvi put dolaze u Rijeku i Zagreb.

Na listi želja

Što pripremaju za večerašnji koncert u Klub.u i sutrašnji u Tvornici kulture, otkrio nam je Matt Drenik.
– Jako se veselimo ovim nastupima! Hrvatska nam je jako dugo bila na popisu želja. O zemlji i njezinim ljepotama čuli smo samo najbolje. Radujemo se što ćemo imati prilike razgledati zemlju i upoznati zanimljive i dobre ljude. Što se koncerta tiče, pripremamo energičan rock ‘n’ roll set, rasturit ćemo.
Na koncertima ćete predstaviti aktualni album »Habitual Love Songs«? O čemu progovarate na tom materijalu?
– »Habitual Love Songs« je garažno-psihodelični vrtlog tema koje se tiču ljubavi. Prevladavaju ljubavne pjesme, ljubav prema ljudima, mjestima, stvarima.
Časopis Esquire za jednu je pjesmu napisao da kao da ju je grupa The Flaming Lips napisala za album »Dark Side of the Moon«, dok je Billboard prvi singl »Shake Shake« usporedio s radom grupe Queens of the Stone Age. Što vi kažete na to?
– Počašćen sam. Nije teško uspoređivati aktualnu glazbu sa starim radovima jer svi mi vučemo inspiraciju iz istih izvora. No, nikad neće postojati novi Pink Floyd ili QOTSA. Sve što mi kao umjetnici možemo učiniti je pokušati stvoriti što bolju umjetnost i pronaći vlastiti glas, vlastiti izraz. Svi se puno tražimo, no, na moju sreću, uz dovoljno vremena, ljudi će čuti i dalje od tih utjecaja i pronaći moj glas. Što se uspoređivanja s drugima tiče, to mi ne smeta. Oba spomenuta benda su jako utjecala na mene kada sam započinjao glazbenu karijeru.

Drukčija vrsta zvijeri

Što se događa s vašim bendom Lions? Je li teško istovremeno raditi na dva projekta?
– U siječnju sljedeće godine planiramo snimiti novi nosač zvuka. Grupa Lions je uzela pauzu, vrlo dugačku, no sada se ponovo namjeravno aktivirati i uzbuđen sam zbog toga. Mislim da je dobro širiti krila i pokušati biti što kreativniji. Svi smo mi obožavatelji brojnih izvođača i nemoguće je ne htjeti isprobati i druge stvari. Pa zašto bismo se onda suzdržavali? To, ako ništa drugo, umjetnike čini zanimljivijima.
Osim što stvarate glazbu, i pišete o glazbi, koncertima… Je li lakše pisati pjesme ili pisati o pjesmama?
– Volim i jedno i drugo. Uvijek je teško napisati dobru pjesmu jer treba »duboko kopati« kako bi se došlo do nje. Pisanje o glazbi je drukčija vrsta zvijeri. Oboje me podjednako ispunjava, no nastupanje bih odabrao svakog dana.

 

SATNICA

20:30 Rašpa
21:15 Il Sogno Del Marinaio feat. Mike Watt
22:45 And The Kid
23:15 Battleme

Komentari

komentara