U New Yorku je iznenada preminuo dobri duh pulske punk scene Mario Marietto Dobrić. Ovaj basist i gitarist neko je vrijeme bio član kultnog pulskog punk benda KUD Idijoti, a u Ameriku je otišao 1984. godine.

Iako je posjet Americi trebao biti kratak, Marietto je u SAD-u ostao više od 30 godina, do iznenadne smrti koja ga je zatekla u stanu u kojem je živio sa suprugom Yumei. KUD Idijoti izravno spominju i Mariettov svojedobni odlazak u Ameriku u samom završetku pjesme »Amerika (anti-anti)« s njihovog trećeg studijskog albuma »Glupost je neuništiva«.

Marietto je u KUD-u Idijoti svirao bas gitaru prije Dr. Frica, a autor je pjesama KUD-a Idijoti »Preživjeti«, i »Šizofrenija«. Bio je osnivač par bendova (Mr Tvac, 70 kapi), a inicirao je i financirao projekt Istarska renesansna avantura (I.R.A), na kojem je sviralo i pjevalo 50-ak pulskih glazbenika. Marietto je bio dobri duh pulske punk scene, što potvrđuje i taj kultni projekt I.R.A., kojim je Marietto ujedinio pulsku scenu kod Čotke u studiju Ear u Štinjanu, gdje je nastao materijal na kojem sviraju gotovo svi pulski glazbenici (Zhel, Johnny Montezaro, Beli, F.O.B., Dark Busters, Debac (Detma), Dean Bagar/Tricky D, Kud Idijoti, prvi pjevač Nenad Marković…). Dva izdanja na kazeti izdala je 1997. godine Bonaca – MC-007.

Komentari

komentara