Zašto je ovo posebno? Pa to je taj naš gotovo ezoterični pristup DJ-ingu. Osnovni je cilj ljude ubaciti u trans i privesti ih u našu dimenziju. Drugi je cilj da smo u tome dobri i da sam bog ne zna što će se u Životu desiti. A želimo da se desi nova znatiželja, mistika.

Tako nam govori Nenad Borović, kojeg glazbena scena povezuje s velikim i važnim »edukacijskim« projektima kao što su Žedno uho, No Jazz Festival ili Terraneo, u najavu subote, 23. prosinca, kad će u klubu Život započeti prvo od klupskih događanja pod etiketom Blažević & Borovich. Bez lažnog tepanja, moglo bi ono unijeti svježinu na riječku klupsku scenu.

Koncept: Eklektika

Blažević, David, poznatiji je kao dr. Smeđi Šećer, Borovicheve su najzvučnije reference već opisane. Njih dvojica zajedno znače –  čistu glazbenu eklektiku. I to je njihov koncept. Eklektika.
Blažević i Borovich dvojica su po mnogočemu vjerojatno potpuno različitih ljudi ali ih spaja opsesivna potraga za magičnim i unikatnim studijskim trenucima iz svih glazbenih perioda diskografije. Kažu da ih je to koštalo vremena, mira, novca i ljubavi, ali i da im ih je vratilo „do zadnje lipe“. I jedan i drugi strastveni su kolekcionari rijetkih ploča, ali ne samo zato što su rijetke već zato što, kako se uspostavlja, na rijetkim izdanjima stanuju lude melodije. Obojica baš to traže. Oni su kopači, diggeri, sonični arheolozi radi kojih je svijet bolje mjesto, jer spašavaju od zaborava genijalne melodije, mnoge od kojih su postale zaboravljene u trenutku kad su izdane.
Blažević
Uskoro će deset godina da je David Blažević aka dr. Smeđi Šećer prisutan na glazbenoj sceni. Podsjetimo da je krenuo puštati tamo negdje 2008. u riječkom klubu Tunel, a zatim i s programom »KopajOvo!« koji je kasnije, u nekom svom vrhuncu, selio u tadašnji Place. S Milom Hundom radio je žurke u Discordiji a trenutno s Mr.S-om radi »Nacionalnu klasu« posvećenu progresivnoj i raritetnoj ex-yu glazbi (koja ga je i proslavila).
Blažević
No njegova glazbena eklektika širi se u svim smjerovima pa od lani surađuje i s Pehlin Kingsima, a taj spoj romskog orkestra i njegovog DJ-iranja, semplanja i karakterističkog scratchanja mnoge je »izuo iz cipela«. Posljednjih godina ne potpaljuje vatru samo na riječkim plesnim podijima, poznat je i nacionalno i internacionalno, pa prekrcava zagrebački Funk a na zezanje ga, kako kaže, često zovu u Ljubljanu, Niš, Beograd…

Hrvatska funk konferencija

Danas Blaževića komotno možemo zvati jednim od najboljih yu-funk DJ-a na svijetu, navedite ih deset molim vas. Ujedno, on je i jedan je od inicijatora Hrvatske funk konferencije, projekta koji je nastao prije koje dvije godine, uslijed šire revitalizacije funk zvuka, a čiji su Blažević&Borovich obojica članovi. Znaju se doduše i od ranije, dijele brojne interne priče, no prije svega dijele senzibilitet prema glazbi, a on ih je pogurao prema zajedničkom projektu.
– Nenad je tip koji nikad nije do kraja bio samo DJ, uvijek je bio u organizacijama, za razliku od mene koji sam čisti moljac, brutalno sam se zakopao u ploče. Ne, on je tip koji prati recentnu scenu, sve zna, ima te ploče, to pušta i kuži, ludi je muzički poznavatelj, kaže David o Nenadu.
DJ Borovich
I Nenadu je, kao i Davidu, glazba koja ne spada na top liste oduvijek bila najviše na osobnoj top listi. Kao DJ Borovich, on spaja detroit soul, američki funk, afro beat, afro disco, groovy Chicago jazz, space disco, ruski surf, favela funk, cabaret, french oddities 70-ih, tai pop, glazbu iz francuskih i inih erotskih filmova 70-ih te talijanskih akcijskih filmova 70-ih i 80-ih. U slobodno vrijeme prekopava second hand dućane gramofonskih ploča u potrazi za kvalitetnom, zaboravljenom, rijetkom glazbom kroz povijest, sakupljajući po njegovom senzibilitetu izabrane evergreen brojeve bez obzira radilo se o Chicago house glazbi, prog RnR-u, funku ili modern jazzu.
Borovich
Po Borovichu glazba se dijeli isključivo na kvalitetnu i nekvalitetnu, sredine i kompromisa nema.
– Organiziranjem koncerata nezavisne globalne scene i klupskih plesnih večeri, uređivanjem glazbenih radijskih emisija i promoviranjem regionalne nezavisne glazbene scene bavim se posljednjih petnaest godina. Neki timeline bi izgledao ovako: od početka devedesetih aktivno posjećujem koncerte i partyje, kao ovisnik redovito i tendenciozno. Svjedok sam glazbene scene 90-ih u Beogradu i Srbiji općenito… Sve sam prošao, i dalje brijem gotovo isto. Početkom 2000-tih uređujem brojne radijske emisije koje su se bavile promoviranjem underground glazbe iz cijelog svijeta, bez ograničenja u žanrovima. Prije nego sam došao živjeti u Zagreb, vodio sam Klub Fabrika i uređivao glazbeni program u Kruševcu. No razdoblje između 2007. i 2017. moje su najprogresivnije godine. Tad radim projekte Bendovi u rezidenciji, online Radio SC koji mi je jedan mi je od dražih projekata i, ah, Žedno uho, No Jazz Festival, Terraneo… Teško je sabrati što se sve zbilo od tada do danas. Na tisuće krajnje kvalitetnih koncerata, live actova DJ-a iz cijelog svijeta, s najširom paletom žanrova. Mogu reći da je sviralo sve što postoji, od najekstremnijih sub žanrova preko klasičnih žanrova pa sve do nekih novih formi koje se prvi put čuju,  kaže o sebi Borović.
Borovich
Riječka publika zna rad dr. Smeđeg Šećera, međutim, što očekivati kad se tu energiju, koja ide u svim glazbenim smjerovima, spoji s energijom vrsnog poznavatelja recentne glazbe?
– Dvije riječi, eklektični DJ-ing. Potpuna i stvarna eklektika bez žanrovskih, ritmičkih i brzinskih ograničenja. Eklektično u smislu da iste večeri publiku vodiš od čardaša preko countryja do funka i techna. I nije bitno da to bude savršeno umiksano u bpm-ovima, cilj je napraviti miks emocija, graditi senzibilitete. Neka country stvar može imati isti senzibilitet kao techno stvar. Dakle, namjeravamo slagati stvari koje na prvi pogled nemaju nikakve veze, ali pametnom manipulacijom ili uletom u aranžman jedne ili druge može ispasti nešto ludo. Zato je ovo jedinstvena priča koja se nigdje ne događa. I želim da ju profuramo baš u Rijeci. Ako tu bude dobro, ići ćemo dalje, kaže Blažević.
Blažević
Najavljuje i da će, ako program bude uspješan, dovoditi i neka druga zanimljiva imena, DJ-eve koji briju sličnu spiku. Nu-clubbing.
– To je party na kojem ljudima puštaš stvari koje ne znaju ali ih šamanski zavodiš i dovodiš do toga da ih uopće ne interesira što se pušta nego naprosto uživaju u vožnji, zaključuje.

Komentari

komentara