Iako ga je službeno namijenio svojim fanovima i nazvao “fan album”, trinaesti studijski album američkog rockera Bona Jovija “Burning Bridges”, ponajprije je posvećen njegovom raskidu s diskografskom kućom Mercury u okviru koje je, što u solo karijeri, što sa grupom, od 1983. godine pa do danas prodao respektabilnih 130 milijuna albuma po čemu je jedan od najuspješnijih rock glazbenika općenito.

No, to, čini se, šefovima te kuće nije značilo ništa posebno pa je nakon 32 godine došlo do raskida kojem je Bon Jovi posvetio naslovnu, ujedno i jednu od najboljih pjesama inače slabašnog albuma.

“Burning Bridges” više je kraj jednog ciklusa, no početak novog”, priznao je Bon Jovi dodavši kako već radi na novom albumu koji će, po njemu, biti jako dobar i pojavit se u prodaji u proljeće naredne godine.

Čemu onda uopće ovaj album, pitanje je koje se logično nameće, a odgovori su prilično jednostavni.

Prvi je taj da grupi za predstojeću azijsku turneju trebaju nove pjesme, a drugi to što je, vjerojatno, sukladno ugovoru s Mercury Records, Bon Jovi dužan za njih snimiti još jedan album. I tako je nastao “Burning Bridges” sastavljen mahom od niza pjesama nastalih tijekom posljednjih desetak godina, posebno u doba stvaranja albuma “Circle” (2009).

Naravno, ogromna masa zaljubljenika u lik i djelo ljepušastog rockera iz New Jerseya osigurat će i albumu “Burning Bridges” odličnu prodaju pa je lako moguće da će, kao i prethodna tri, i ovaj album doći do prvog mjesta zu SAD-u, ali je isto tako vjerojatno da će ga kritika, kao i prethodne, primiti prilično hladno, najblaže rečeno. A pri tome svakako neće pomoći ni činjenica da je ovo prvi album kojeg je Jovi napravio bez svog stalnog gitariste Richieja Sambore.

No, sve to ne znači da je “Burnig Bridges” neslušljiv album, pogotovo ne za Bon Jovi fanove. Štoviše, u odnosu na sav u soft rock uronjen prethodni “Because We Can” iz 2013. godine, ili zanimljivi contry iskorak na “Lost Highway” (2007), ovaj album sastavljen od “restlova” koji nisu ušli na prethodne albume pruža tipičniji Bon Jovi zvuk od tih albuma pa ga je možda i zbog toga autor nazvao “fan album”.

Kako je puno toga s ovim albumom naopako, takav je i raspored pjesama pa je ono najbolje smješteno na sam kraj albuma. Posljednja pjesma, naslovna “Burning Bridges”, vesela je i razigrana country folk poskočica u kojoj sarkastično poručuje svojim dojučerašnjim suradnicima iz Mercury Recordsa kako je to zadnja njegova pjesma koju mogu prodati, naziva je “spaljeni mostovi” i poručuje im nek je puštaju svojim prijateljima u paklu (“Here’s one last song you can sell/Let’s call it ‘Burning Bridges… play it for your friends in hell.”).

Nažalost, ovakvih trenutaka iskrenosti iz kojih obično i proizlaze dobre pjesme na albumu više nema. No, to neće smetati ljubitelje stadionskog rocka da uživaju u čvrsto rockerskoj “I’m Your Man” koja ima duha i uvjerljivosti u oslikavanju susreta dvoje ljubavnika spremnih da se te večeri bezrezervno daju jedno drugome, a solidna je i stadionska tipična himna “Life Is Beautiful” s klasičnim Bon Jovy porukom kako ne treba odustajati kad naiđu problemi.

Istu temu obrađuje i malo odviše stereotipna “We All Fall Down”, kao i rocku okrenuta “We Don’t Run” koja bi na stadionima trebala dizati raspoloženje. Set ljubavnih pjesama čine prepatetična “A Teardrop to the Sea”, nepotrebnim elektro dodacima ukrašena “Who Would You Die For”, vesela “Saturday Night Gave Me Sunday Morning” s temom napokon pronađene ljubavi, tipična tužbalica “Blind Love” te zanimljiva “Fingerprints” u kojoj ljubavni rastanak oslikava oponašanjem glasa Davida Bowiea i zanimljivom porukom po kojoj su njegovi otisci sve što je kod nje ostalo od njega.

Sve u svemu “Burning Bridges” daleko je od najboljih radova ovog mnogima omiljenog izvođača.

Nedostaje zaraznih rifova i zavodljivog ritma, nema tu ni one nekadašnje energije i uvjerljivosti pa je jasno zašto ove pjesme nisu svoje mjesto mogle naći na ranijim albumima. No, našle su ga na ovom oproštajnom od diskografske kuće Mercury Records i uz tu svrhu sa svojim će stadionskim aaaa i oooo završecima refrena idealno poslužiti za azijsku turneju. Konačan rezultat odgovara naslovu – Bon Jovi spalio je mostove s Mercurya ekipom i polako se sprema za nove dane o čemu svjedoči i činjenica da je pri promociji ovog albuma već počeo najavljivati sljedeći album! To najbolje govori koliko njemu samom znači “Burnig Bridges”.

 

Komentari

komentara