Borghesia, kultni slovenski electro rock sastav, 25 godina nakon posljednjeg zagrebačkog nastupa u Kulušiću, vraća se u Zagreb 10. listopada. U Močvaru dolaze u sklopu koncertne turneje, na kojoj promoviraju svoj novi, povratnički album “And Man Created God”, u okviru koje su, uz samostalne koncerte, već nastupali i na renomiranim festivalima poput Wave Gotik Treffen, Bodyfest, Wrocław Industrial Festival, Bimfest…

Osnovani 1982. godine u Ljubljani na temeljima kazališne grupe Theatre FV-112/15, Borghesia se smatraju pionirima EBM žanra na ovim prostorima, svirajući lokalno ono što su vani jednako uspješno radili D.A.F. i Front 242. uz, za to vrijeme, jedinstven video art pristup koji je bio neizostavan segment rada grupe. Borghesia su, uz suborce iz Laibacha, bili najpoznatiji izvozni proizvod Slovenije. Albume im je objavljivala kultna belgijska izdavačka kuća Play It Again Sam (PIAS), koncerte su održavali širom Europe, a ime benda bilo je redovno spominjano na stranicama magazina poput NME i Melody Maker. Nakon desetak objavljenih albuma, brojnih koncerata i kultnog statusa u tadašnjoj Europi, karijera benda utihnula je nakon albuma “Pro Choice”, objavljenog 1995. godine.

Osnivači benda, Aldo Ivančič i Dario Seraval, obojica originalno iz Pule, Borghesiu su u život vratili 2009. godine objavljujući retrospektivnu kompilaciju “20th Century – Selected Works”, da bi sredinom 2014. godine objavili već spomenuti album “And Man Created God”. Album za američkog izdavača Metropolis Records. Album je stvaran u sličnom političkom okruženju kao i radovi Borghesie iz osamdesetih godina – totalitarizam i političke opresije koje su inspirirale bend, preselile su se iz lokalnih u globalne okvire i album o tome govori na način sličan onome kako su to Laibach napravili na posljednjem albumu “Spectre”. Glazbeno, Borghesia je kroz proširenu postavu obogatila i zvučnu sliku prema različitim rock, folk, electro, industrial i ostalim utjecajima.

Borghesia se u novom mileniju obraćaju i osvrću na novu Europu i novi svijet, jednako politično kao i nekoliko dekada ranije na njihovom čuvenom albumu “Resistance” iz 1988. godine.

“U međuvremenu loš sistem je zamijenio još gori. Bogati su krali od siromašnih od začetaka ljudske rase. Novac je postao novo božanstvo. Novac je postao novo ‘zlatno tele’. Svi smo postali dobri potrošači… No treba se boriti protiv sustava koji ne radi za dobrobit ljudi i zato se naša nova ploča zove ‘I čovjek stvori Boga’ ” kazali su članovi benda.

Borghesia u Zagreb dolazi u šesteročlanoj postavi, a informacije o ulaznicama i početku prodaje bit će objavljene uskoro.

Komentari

komentara