Bugarska Oratnitza jedna je od trenutno najzanimljivijih etno/world music grupa koje dolaze iz Istočne Europe.

Ovaj neuobičajeni kvartet je svojim originalnim pristupom tradicijskoj glazbi iz svoje zemlje, ali i drugih krajeva svijeta, dobio veliku pažnju diljem Europe. Pred domaću publiku dolazi 14. srpnja u sklopu programa Začarana Močvara.

Oratnitza je nastala oko skupine uličnih muzičara, a njihov glazbeni stil izgrađen je na fusionu bugarske tradicijske glazbe, mnoštvu dionica na didgeridoou i organski izvedenih dubstep/hip hop/drum n bass ritmova. Sve ovo u opisu zvuči zanimljivo, a u konačnici je i sjajno izvedeno – Oratnitza predstavlja jedno novo viđenje istočnoeuropske glazbe, a još jednom pokazuje da su tradicijski ritmovi i melodije podatni za različite interpretacije, pa i one prilično nespojive. Uostalom, teško je zamisliti da u jednoj pjesmi glazbenu međuigru vode kaval i didgeridoo, a da je sve praćeno dubstep ritmovima. Kod Oratnitze se takvo što ne treba zamišljati, kod njih sve to zvuči nevjerojatno lagano.

Do sada je ova grupa objavila dva albuma, »Oratnitza« i »Folktron«, a oba su odlično prošla za najutjecajnijoj svjetskoj world music listi, WMCE, a doživjeli su i velike pohvale od strane uglednih medija. No, pravu vrijednost Oratnitza nudi uživo.  Nastupali su na mnogim europskim glazbenim festivalima, nekoliko puta godišnje odrade europske turneje, a sada po prvi put dolaze u Hrvatsku. Obećavaju da će publiku rasplesati i svojim žestokim ritmom natjerati na potpuno ludilo. Sudeći po dostupnim live snimkama ne sumnjamo da će biti tako. Muscul fiber od plesanja je najbolji muscul fiber!

Začarana Močvara je projekt koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić. Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a.

Komentari

komentara