Joe Corre, britanski biznismen i aktivist, poznat i kao sin Malcolma McLarena, bivšeg menadžera Sex Pistolsa i modne dizajnerice Vivienne Westwood, u Londonu je javno spalio svoju veliku kolekciju punk memorabilija.

Učinio je to u znak protesta kojim je želio ukazati na to kako se poznati subkulturni žanr pretvorio u kulturni establišment.

Bogatu kolekciju čija se vrijednost procjenjuje na između 5 i 10 milijuna funta Corre je zapalio na brodu u rijeci Temzi. Osnivač modnog brenda Agent Provocateur prethodno je izjavio kako su ga razljutili planovi obilježavanja 40 godina punka raznim eventima, koncertima i izložbama, u sklopu projekta Punk London koji su podržale brojne britanske institucije. Svojim performansom nazvanim »Burn Punk London« želio je naglasiti licemjerje na 40. godišnjicu objavljivanja kultne pjesme »Anarchy in the UK« slavnih Sex Pistolsa te pritom prisutne pozvao da se suoče s tabuima i ne toleriraju licemjerje.

– Punk nikad, nikad nije trebao biti nostalgičan i ne možete naučiti kako biti punker na radionici u muzeju. Punk je postao još jedno marketinško sredstvo kojim vam se prodaje nešto što vam nije potrebno. Iluzija alternativnog izbora. Konformizam u drugoj uniformi, poručio je Corre koji je u vatrenu stihiju osim vrijednih uspomena poput odjeće, postera i sličnog, bacio i lutke Davida Camerona, Therese May i Georgea Osbornea.

Corre će svoju punk kolekciju koja sadrži i vrijedne, rijetke snimke Sex Pistolsa, nastaviti uništavati i u sljedećim tjednima.

Nakon Corréovog prosvjeda Vivienne Westwood je okupljeno mnoštvo pozvala da se »prebace« na zelenu energiju.

– Ovo je prvi korak prema slobodnom svijetu. Ovo je najvažnija stvar koju možete učiniti u životu, poručila je.

Komentari

komentara