Teme

Izdvojili smo idealne albume za doba božićnog darivanja

Višegodišnja tradicija objavljivanja najrazličitijih kompilacija, velikih hitova ili remasteriziranih i digitaliziranih starih albuma u novom ruhu, nije iznevjerena ni ove godine pa svi ljubitelji rock i pop glazbe, i to bilo kojeg glazbenog pravca, samo trebaju »baciti oko« na to što se nudi i najvjerojatnije će u vrlo bogatoj ponudi naći nešto i za sebe.

STIPETOV ALTERNATOR Dizajner koji grafički potpisuje 90 posto riječkih albuma u eter donosi drugačiju glazbu

Alternatorom sam htio potaknuti ljude da sami istražuju, da im pokažem da postoji i neka druga glazba, koja je u većini slučajeva i bolja od one koje nam svakodnevno serviraju na radiostanicama.

PAD BERLINSKOG ZIDA U GLAZBI Emotivna kulisa događaja koji je bio povijesna prekretnica

Od Davida Bowieja i Brucea Springsteena koji su bili katalizatori pada Berlinskog zida, do Davida Hasselhoffa koji je prvi pjevao na njegovim ruševinama, glazba je znatno pridonijela emotivnoj kulisi te povijesne prekretnice. Uoči sutrašnje 30. obljetnice pada Berlinskog zida vrijedi se prisjetiti nekih od pjesama koje su na različite načine bile s njim povezane.

Doks o Rogeru Watersu: Kulerski dinosaur u borbi protiv neokapitalizma

Ima neke proklete simbolike da su se na relaciji između Mostre i Netflixa gotovo paralelno ukazala dva komada o glazbenim legendama koji združuju retoriku koncertnog doksa s političkim pamfletom – »Roger Waters: Us + Them« i »Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story By Martin Scorsese«.

Bogata koncertna jesen na Sušaku: Evo što vas sve čeka u Pogonu kulture

Nova sezona u Pogonu kulture na Sušaku započinje ovog petka, prvom od dviju večeri novog riječkog festivala – Weekend Festa koji organizira Incognito Agency.

FEMME NOUVELLE Kako su hrvatske glazbenice ponudile nešto potpuno novo na domaćoj pop/rock sceni

Krajem 19. stoljeća, točnije 1894. godine, irska književnica Sarah Grand prvi je put pojam The New Woman (Nova žena) u jednom novinskom članku upotrijebila s nakanom da skrene pažnju na skupinu žena koje traže radikalne promjene vezane uz položaj žene u tadašnjem engleskom društvu.

“Glavom kroz zid” Zorana Predina: Nostalgija nadvladana logikom i “začinjena” humorom i ironijom

Kao što je znao oduševiti svojim pjesmama, bilo kroz solo karijeru ili pak u okviru matične kultne rock grupe Lačni Franz, tako Zoran Predin oduševljava i kroz svoje kratke priče, bolje reći duhovite osvrte na sadašnjost objavljene u zbirci »Glavom kroz zid« koju je početkom ove godine u prijevodu Jagne Pogačnik objavila zagrebačka izdavačka kuća Fraktura.

Riječki Radio Roža: Sve je krenulo iz šale, spontanim emitiranjem ploča koje smo izvukli iz prašine

Radio Roža je riječki community internet radio nastao iz želje i potrebe za praćenjem nezavisne kulturne scene i raznih kulturnih aktera u Rijeci, promocijom najrazličitijih (underground) žanrova te ljubavi prema gramofonskim pločama. Radio je dom dobio u Omladinskom kulturnom centru Palach gdje su početkom godine njegovi osnivači i suradnici započeli s uređenjem i opremanjem prostora koji će služiti kao radio zajednice, promovirajući razne bendove, izvođače, selektore i druge umjetnike koji

Pročitaj

VELIKO ZANIMANJE Wu-Tang Clan u Umag privlači fanove iz Kanade, Saudijske Arabije i Tajvana

Line-up kojim dominiraju najveća hip hop grupa svih vremena Wu-Tang Clan, elektronski giganti Sven Vath i Nina Kraviz, sjajni IAMDDB i Mahmut Orhan, regionalni prvaci poput Bajage i Instruktora, Hladnog piva i brojnih drugih izazvao je veliko zanimanje za ovogodišnji treći Sea Star Festival što će u Umagu biti održan od 23. do 26. svibnja.

40 GODINA RIJEČKE ROKERSKE SCENE Kako je domišljati riječki »mulac« zasadio ri rock sjeme…

Danas, u ponedjeljak 11. ožujka, bit će točno 40. godina od održavanja prvog Ri Rock festivala, najstarijeg i najdugovječnijeg rokerskog festivala u Hrvatskoj. Prvo je izdanje održano u velikom, za Rijeku zapravo najvećem mogućem, stilu – u Dvorani Mladosti koja je te večeri pucala po šavovima.

ODABRAO DENIS ROMAC Naš novinar sastavio listu najboljeg što je poslušao u 2018.

  Odmah na početku valja priznati kako bi bilo krajnje pretenciozno tvrditi kako je ovdje riječ o popisu najboljih albuma u ovoj godini na izmaku, s obzirom na to da je praktično nemoguće sastaviti objektivnu listu »najboljih« albuma cijele ovogodišnje glazbene produkcije, bez obzira na to što je ta produkcija, zahvaljujući tehnološkom napretku, dostupnija nego ikad.

Punčke završile Far East Tour: Kako smo zaveli Aziju

  Punčke su upravo završile prvu azijsku turneju u sklopu koje su u dva tjedna obišle četiri države i osam gradova.

RIJEKA TATTOO EXPO NAJVEĆI U REGIJI Danas je tetoviranje totalni mainstream i tetoviraju se svi, mladi, stari, muškarci i žene

Osmi Rijeka Tattoo Expo od petka do nedjelje. 25. studenog u Kostrenu će dovesti stotinu renomiranih tattoo artista iz petnaestak europskih zemalja koji će se natjecati za 31 nagradu, koliko će ih biti dodijeljeno tijekom ove trodnevne manifestacije.

PROŠLI KROZ »SITO I REŠETO« Udruga Ri Rock zaslužuje same pohvale: Svijet se ipak može mijenjati – nabolje

  Nastala zajedničkim naporima mladih demo bendova koji su se okupili sa zadatkom održavanja kontinuiteta Ri Rock Festivala te unaprjeđenja koncertne i rock kulture u gradu Rijeci, Udruga Ri Rock desetak godina kasnije za svoj neumorni rad, hvalevrijedne projekte i bogate ideje zaslužuje same pohvale.

ELECTRONIC WEEK Hrvatska elektronička reprezentacija krajem rujna u Francuskoj

  S ciljem otvaranja novog tržišta i kulturne razmjene glazbenika, predstavnici hrvatske elektroničke scene krajem mjeseca sudjelovat će u velikoj međunarodnoj glazbenoj konferenciji Paris Electronic Week, a potom će kao dio svjetske smotre, nastupiti u jednom od najboljih klubova svijeta, pariškom Concreteu.

RADNJA Kako su mladi hrvatski dizajneri oduševili velike svjetske bendove

  Ne morate biti veliki glazbeni stručnjak da čim vidite isplaženi crveni jezik prepoznate Stonese; kroz crnu pozadinu s trokutom, odnosno prizmom nepogrešivo ćete identificirati Floyde; uz bebu, bazen i dolar zvonit će vam u glavi Nirvanin »Nevermind«, a zbog prepoznatljive tipografije reagirat ćete već na A u AC/DC.

NOVI JEDINSTVENI RIJEČKI FESTIVAL Kako je Mrletov zvučni karburator povezao EPK, glazbu i Sveučilište

    Domaća festivalska scena ovog ljeta dobiva novo zanimljivo pojačanje – Sailor Sweet&Salt Music Festival 27. i 28. srpnja na dvije će prepoznatljive riječke lokacije uz more, Ex Port Delta i Torpedo, okupiti niz pažljivo biranih umjetnika pop, rock i elektroničkog predznaka.

SOUNDTRACK REVOLUCIJE Pola je stoljeća od revolucionarne 1968. – jednog od najnezaboravnijih trenutaka u povijesti rocka

Ove se godine navršava punih pola stoljeća od 1968. godine, godine uz koju se vrlo često koristi pridjev revolucionarna. Taj je naziv potpuno opravdan s obzirom na zbivanja koja su se te godine odvijala i zbog kojih je svijet nakon ’68. zaista izgledao drukčije.

SRUŠENA POZORNICA KULTNOG KLUBA ‘Da nije bilo Jabuke, ni mene ne bi bilo – tu su mi se upoznali starci’

  Hajte na youtube, ukucajte »Rodjo u Zagrebu«. Dolje će vas zaskočiti buljuk snimaka Stjepana Spajića, one karakteristične pojave devedesetih, ali vi odmah na prvu pretragu: tu je žestoki cover ikoničke Springsteenove »Born in the USA«: »Evo me opet, braćo rođaci/ ima li štete da se napravi?/ Mislim, evo prave prilike/ da radimo parking od ‘Jabuke’.// Tu naša misija započinje/ izgradit’ tebe, moj Zagrebe!// Rođo u Zagrebu/ Rođo u Zagrebu//

Pročitaj

ŠETNJA KROZ GLAZBENU 2017. Nekoliko albuma definitivno će nadžijeti godinu objavljivanja

    Iako 2017. nije donijela ništa revolucionarno, ljubitelji rocka mogu biti zadovoljni kvalitetom ponuđene glazbe jer je objavljeno nekoliko albuma koji će nadživjeti godinu objavljivanja, a pregled zbivanja nudi i nekoliko zanimljivosti. Jedna od njih svakako je pojava nekoliko jakih povratnika na scenu.

    1 2 6
This is the End