Kad je ove godine liječnik tražio da prestane s alkoholom i odustane od turneja, Lemmy Kilmister je spremno pristao na kompromis: na turneje će i dalje ići, ali će zato prestati s viskijem i početi piti votku. Liječnik je navodno bio šokiran da je čak uspio izvući i takvo popuštanje.

Kasno navečer u ponedjeljak po američkom vremenu, a u utorak rano ujutro po europskom, rock’n’roll je na trenutak zastao. Otišao je jedan od najvećih, ikona i punka i metala, čovjek koji je inspirirao mnoge svojom glazbom, ali i životnim razmišljanjima na razmeđu nihilizma, hedonizma i revolucionarizma. Četiri dana nakon sedamdesetog rođendana igrajući svoju omiljenu računalnu igru otplovio je jedini čovjek kojem su oni suludi brkovi i brada uopće mogli stajati.

»Ne brinem o tome. Spreman sam. Kad odem, želim otići radeći ono što najbolje radim. Da umrem sutra, ne mogu se žaliti. Bilo je dobro«. Skoro pa proročki zvuče danas Lemmyjeve riječi iz jednog od posljednjih intervjua. Čovjek za kojeg prosječni puristi nisu imali nikakvo razumijevanje bio je žestoki protivnik religija, ali i nedjelovanja. Skupljao je nacističke insignije, ali je svoj prijezir prema nedjelovanju objašnjavao europskim ignoriranjem Hitlera zbog kojeg je »stradala četvrtina svijeta«.

Većina pjesama prožeta mu je doživljajem žena kao »komada«, primarno ih doživljavajući kroz prizmu seksualnosti, no jedan je od rijetkih koji je javno progovorio o tome da se prema ženskim bendovima u rock svijetu i publika i izdavači ponašaju »govnarski«.

Savršen u svojoj nesavršenosti, kazat će kako nikad nije priznavao kajanje, jer za kajanje je uvijek prekasno, što god se dogodilo.

Metallica, Anthrax, Foo Fightersi, Gene Simmons, Ice T, Ozzy Osboroune, svi su oni jučer odali počast demonu rock’n’rolla. Svi koji su ikada poslušali neki žestoki rif to su napravili. A Lemmy je konačno dobio ruku u kojoj su crne osmice i crni asevi. Seks, glazba, brkovi i alkohol više nikad neće biti isti. On bi htio da se sada zvučnici tresu od žestokog zvuka, na rubu boli. »Too late to be virgins, too early to be whores«.

Komentari

komentara