Ovogodišnje izdanja SuperUho Festivala nadopunjuje se novim izvođačima nastavljajući specifičan profiliran niz rock i crossover bendova. Na šibenskoj tvrđavi Sv. Mihovil nastupit će pored mnogih drugih: kultna super grupa Disciplin A Kitschme predvođena Dušanom Kojićem – Kojom,  tvorcem originalnog odgovara na novi val 80-ih godina, te veteranima zagrebačke noise post punk scene bendom Analena i novim bendom vrsnih zagrebačkih rock glazbenika – (The) Lesser Men.

Opus benda Disciplin A Kitschme stvar je poznavanja opće kulture. Progresivnost i pozitivan radikalizam Dušana Kojića – Koje u probijanju granica rock glazbe pri čemu je zadao temelje originalnog zvuka poznata je diljem svijeta u kanalima nezavisne underground glazbe. Radi se o fuziji prljave i sirove funk glazbe i New York No wavea  s kraja 70-ih i 80-ih uz karakterističan beogradski noise punk 80-ih godina – zvuk bučne i moćne bass gitara prati čeličan ritam zvuk bubnja uz modernu, provokativnu, satiričnu Kojinu poeziju.  Sve je krenulo osnivanjem benda Šarlo akrobata koji je Koja osnovao s kasnije tragično preminulim Milanom Mladenovićem frontmenom velikog benda Ekatarina Velika. Originalnog imena bend Disciplina kičme nastao je prije skoro 35 godina u Beogradu kada je bend funkcionirao kao dvojac: Nenad Krasavac – Krele na bubnjevima i Dušan Kojić – Koja na bubnjevima. Vrlo brzo Kreleta zamjenjuje sada kultni srpski glumac Srđan Todorović – Žika.  U bendu se u tom periodu kratko zadržao i kultna figura beogradske underground scene basist Srđan Marković – Đile. Zanimljivo je spomenuti da debi materijal Discipline nitko od tadašnjih jugoslovenskih izdavača nije bio zainteresiran objaviti jer se Kojina glazba smatrala neslušljivom i krajnje nekomercijalnom. Službeno negativna kritika tadašnjih diskografa tijekom godina evoluirala je u potpunu suprotnost – danas se Discipline Kičme ističe kao prvo slovo abecede balkanske rock povijesti. Ova činjenica dokazuje da je Koja uvijek bio korak ispred vremena i potpuno razumio vrijeme koje živi izražavajući se kroz provokativni avangardni rock, čime je zapravo kritizirao tadašnji, a i sadašnji, politički establišment dajući mladima alternativnu viziju. Tijekom godina Koja niti u jednom trenutku nije posustao u rock misiji i probijanju granica te je bend iz albuma u album mijenjao postavu i zvuk, nadograđujući se najčešće brass sekcijom, a za vrijeme boravka u Londonu (1995.- 2003.) Koja je dao odgovor kroz svoju brundajuću buku i na tada popularni drum’n’bass žanr. Do sada su izdali 10 albuma, a u najavi je i novi kojim najavljuju novo rođenje benda.

Nadovezujući se na originalnost i jasan stav Disciplin A Kitschme popisu ovogodišnjeg izdanja SuperUha pridružuje se također dugovječan postojan slovensko/hrvatski undergroudn rock bend Analena. Zvuk Analene bazira se na noise i post punk glazbi uz pratnju vrištećeg ženskog vokala s jasnim autorskim pečatom, čime se ističu na balkanskoj undergound rock sceni. Sastav su 1997. osnovali Danijel Sikora, Miodrag Gladović i Dubravko Dragojević, a godinu dana kasnije im se pridružila Ana Franjić. Kao peti član se 2003. godine pridružuje Miran Rusan. Sikora odlazi iz sastava 2006. godine, a postava se više nije mijenjala.  Prvi samostalni album objavljuju 2000. godine, a nakon njega i nekoliko dvojnih izdanja. Kako nisu imali izdavača i kao pobornici nezavisnog izdavaštva i uradi sam etike, članovi osnivaju vlastitu izdavačku kuću Moonlee Records, pod kojom su izdali naredna dva samostalna albuma 2004. i 2009. godine. Osim u Hrvatskoj i Sloveniji, svirali su diljem Europe, a sudjelovali su i na nekoliko festivala, između ostalog i na jednom od najvećih nezavisnih hardcore festivala u Europi, Fluff Festu u Češkoj.

(The) LesserMen je tročlani bend koji definira klasičan nezavisni zagrebački rock zvuk. Bend čine –  LesserManBasic  – gitara i glas, Denis – bas gitara i Branac na bubnjevima. U prošlom desetljeću Branac je svirao bubanj u Mutual of Omaha te je još aktivan član The Moody Brooders, projekta Vlade Brljka – Jennifer’s Band i  Ejesus & Munchkin. Denis i LesserManBasic bili su članovi indie-pop-folk četvorke Casual Elvis, zajedno s Vatroslavom – Benchwarmers, Jennifer’s Band i Stjepanom Seven That Spells i  Kawasaki 3p. Muziku (The) Lesser Men možda je najbolje opisao potlistin Goran Pavlov, svrstavši ih uz bok Benchwarmersima, ESC Life i The Moody Broodersima, kratko i efektno ih opisavši kroz englesku kovanicu  adult disoriented rock. U studenom je za Noisy Night Records Matije Habijanca – The Marshmallow Notebooks,  izašla njihova prva ploča –  Vacation Freeze.

Uz novonajavljene do sada su potvrđeni i ovi izvođači koji SuperUho Festival  čine posebnim i opravdavaju epitet glazbenog boutiquea: Einstürzende Neubauten, Flogging Molly, Sun Kil Moon, of Montreal, King Khan And The Shrines, Rosetta, Ought, Merchandise, Vlasta Popić, Pridjevi, Vvhile, Nikky Louder, The FogSellers.

Komentari

komentara