Oba benda bljesnula su osamdesetih godina, ostavivši upečatljiv i nezaobilazan trag na glazbenoj sceni. The Jesus And Mary Chain sviraju 5. srpnja u kinu Šiška, dok Pixies 12. srpnja nastupa na Križankama.

Škotski The Jesus And Mary Chain, jedan od najznačajnijih i najinovativnijih britanskih bendova osamdesetih, i bostonski Pixies, jedan od najutjecajnijih alternativnih bendova svih vremena, koji je vrhunac karijere također doživio osamdesetih, nastupit će početkom sljedećeg mjeseca u Ljubljani u razmaku od svega nekoliko dana. The Jesus And Mary Chain sviraju 5. srpnja u kinu Šiška, dok Pixies 12. srpnja nastupa na Križankama.

Tako će se putevi ovih dvaju važnih bendova skoro ukrstiti, što je možda puno više od puke simbolike, s obzirom na to da The Jesus And Mary Chain i Pixies dijele sličnu sudbinu. Oba benda bljesnula su osamdesetih godina, ostavivši upečatljiv i nezaobilazan trag na glazbenoj sceni. Braća Reid, William i Jim, koji predstavljaju kičmu The Jesus And Mary Chain, izdvojili su se od ostatka britanske muzičke scene – koja je u to vrijeme, sredinom osamdesetih, u svojoj glavnoj struji bila izrazito neinventivna i bljutava – zahvaljujući impresivnom stapanju gitarističke buke i melodioznosti.

THE JESUS AND MARY CHAIN
Bend s tolikom količinom autodestrukcije i unutarnjih sukoba – braća Reid nisu se podnosila onda, kao što se ne podnose ni danas – nije mogao izdržati dugo
Bend je na trenutke podsjećao na, primjerice, Velvet Underground, pa čak možda i Ramones, iako je The Jesus And Mary Chain, u usporedbi sa svojim uzorima, zvučao neusporedivo radikalnije. Kasnije su kritičari tvrdili da su upravo The Jesus And Mary Chain rodonačelnici shoegaze-a, jednog od rukavaca suvremenog rock and rolla, no The Jesus And Mary Chain je imao nešto što je nedostajalo njihovim brojnim sljedbenicima: originalnost i karizmatičnost.
The Jesus And Mary Chain
Njihovi nastupi na početku karijere trajali su samo oko 25 minuta, ne samo zato što su braća Reid bili nakljukani amfetaminima, nego i zato što su bili toliko intenzivni da su promijenili naše poimanje rock koncerta, kao što je njihov prvi album »Psychocandy« tih dana zauvijek promijenio naš pogled na glazbu.

Povratnički album

Nakon amblematskog prvijenca, The Jesus And Mary Chain do kraja osamdesetih snima još dva odlična albuma, »Darklands« i »Automatic«, iako su i jedan i drugi u svoje vrijeme, pogotovo kada je riječ o kritičarima, bili podcijenjeni. Naravno, u usporedbi s epohalnim prvijencem »Darklands« i »Automatic« možda zvuče previše obično i previše pop, no, pogotovo iz današnje perspektive, i jedan i drugi album, a pogotovo »Darklands«, predstavljaju dio istog pothvata i istog nadahnuća kojem pripada i »Psychocandy«.
Bend s tolikom količinom autodestrukcije i unutarnjih sukoba – braća Reid nisu se podnosila onda, kao što se ne podnose ni danas – nije mogao izdržati dugo. Potrajao je skoro do konca devedesetih, snimio još tri albuma, slabija, dakako, od prva tri iz osamdesetih godina, sve dok se tijekom jednog koncerta, kada je jedan član, usred svirke, samo napustio pozornicu, bend nije potpuno urušio.
Stanje hibernacije potrajalo je jedno desetljeće. Braća Reid 2007. ponovno okupljaju bend, ali samo zbog koncerata, jer im je za povratnički album trebalo još skoro cijelo desetljeće. Da se s bendom počelo događati nešto važno moglo se vidjeti još 2015. godine, kada je u povodu 30. obljetnice albuma »Psychocandy« objavljen solidan album uživo »Psychocandy: Live at Barrowlands.
The Jesus And Mary Chain
Novi album »Damage And Joy« – sedmi album i prvi u 18 godina – potvrđuje da se bend doista odlučio vratiti i, što je još važnije, da ima što reći. Iako to nije The Jesus And Mary Chain iz osamdesetih godina, pa ni devedesetih, što je ionako nemoguće, »Damage And Joy« otkriva kako zvuči The Jesus And Mary Chain danas, a to je, dakako, isti onaj veliki bend iz osamdesetih i devedesetih godina.

Bez Kim Deal

The Jesus And Mary Chain nastupili su u našim krajevima samo jednom, i to upravo u Ljubljani 1989. godine, a svima koji smo imali tu sreću biti te večeri u dvorani Tivoli ne treba previše objašnjavati zašto predstojeći dolazak braće Reid u Ljubljanu ne bi trebalo propustiti.
Pixies su također 1989. godine, na vrhuncu karijere, nakon genijalnog albuma »Doolittle«, nastupili u Zagrebu, a ni Pixies, baš kao ni The Jesus And Mary Chain, nisu nakon toga još dugo izdržali na okupu. Štoviše, bend se raspada već početkom devedesetih, ali se originalni članovi benda ponovno okupljaju već sredinom prošlog desetljeća, slično kao i The Jesus And Mary Chain. Tada ponovno dolaze u Ljubljanu, i to baš na legendarne Križanke, gdje ćemo ih ponovno gledati u srpnju, samo s jednom razlikom.
PIXIES
Bend se raspada početkom devedesetih, ali se originalni članovi benda ponovno okupljaju već sredinom prošlog desetljeća. Dok je 2004. bend nastupao u originalnoj postavi, sada nastupa bez Kim Deal koja je 2013. odlučila napustiti ponovno okupljeni bend
Dok je na povratničkom nastupu 2004. godine bend nastupao u originalnoj postavi, sada Pixies nastupa bez Kim Deal, originalne basistice i povremene pjevačice koja je 2013. odlučila napustiti ponovno okupljeni bend, i to baš uoči objavljivanja albuma povratničkog albuma »Indie Cindy«, prvog nakon 23 godine.
Pixies / Foto D. Lovrović
Zapravo, nije se radilo o pravom studijskom albumu, nego o kolekciji singlova koji su objavljivani u proteklom desetljeću, od ponovnog okupljanja, tako da je tek zadnji album »Head Carrier« iz prošle godine pravi povratnički album. I pritom valja podvući da »Head Carrier« funkcionira puno bolje od pomalo neuvjerljivog »Indie Cindy«, čiji je najveći problem što na njemu Black Francis i ostatak benda kao da pokušavaju oponašati sami sebe. »Head Carrier« predstavlja priču za sebe i nastavak zanimljivoga glazbenog puta, baš kao što to jedan veliki bend, što Pixies sigurno jest, i zaslužuje.

Komentari

komentara