Drito iz Tvornica, dvodnevni hip hop festival dovodi u zagrebačku Tvornicu 27. i 28. siječnja najbolji rap line up u regiji. Prošlogodišnje izdanje predstavilo je pet bendova i rasprodalo Veliki pogon, pa je širenje na još jedan dan i povećanje broja izvođača logičan korak.

U petak, 27. siječnja na pozornici velike dvorane kluba iz Šubićeve nastupit će Edo Maajka, Bad Copy, Oni, Kendi i Krankšvester koji će udružiti snage sa Sajsi MC. Nakon što je u istoj godini rasprodao Vintage i KSET, Edo Maajka stiže i na najveći zimski hip hop festival. Reper, čije ime izaziva poštovanje diljem regije, trenutno priprema novi album. Beogradski hip hop bend Bad Copy nastao je 1996. godine, a danas ga čine Sky Wikluh, Bdat Džutim i Ajs Nigrutin. Iza sebe imaju četiri studijska albuma – »Orbod mebej«, »Sve sami hedovi«, »Najgori do sada« i »Krigle«. U Tvornicu kulture dolaze s miksom najvećih hitova i još nekim iznenađenjima. Krankšvester, osječki rap dvojac Triki & Sett i beogradska reperica Sajsi MC prvi put su zajedno nastupali u prepunom Velikom pogonu povodom Halloween programa »Štaš bit?« 2015. godine, a sad će ponoviti istu dobitnu porno rap kombinaciju.

Nakon nekoliko godina zajedničkog djelovanja 2011. MC-i Jantar, Kali i Scriptor te producenti KolAK47 i DJ Noki Nole osnivaju grupu Oni i započinju rad na albumu. Album prvijenac »Lajtmotiv« izlazi 2015. godine, a najavljen je putem tri live sessiona, objavljenih na Youtube kanalu grupe.

Mikrofone u subotu, 28. siječnja preuzimaju Dječaci, Kiša metaka, Mimi Mercedez, Furio Đunta, Krešo i Žuvi te High5 i Kuku$. Nakon debitantske »Drame« i ponajboljeg albuma posljednjih godina u nas, hvaljene »Istine«, koja je rasprodana u rekordnom roku, Dječaci su sredinom prošle godine objavili treći studijski album, »Firma«. Splitsko-zagrebačka kombinacija u Tvornicu se vraća u izvornoj hip hop formi. High5 su vladari trap svijeta, a Kuku$ Klan urbane legende. Oba benda trenutno su u studiju gdje snimaju mixtape od 20 pjesama. Kiša metaka su gangsta rap bend iz Splita. Tri MC-a i jedan DJ isporučili su dva studijska albuma i posljednjih godina postali najveća underground rap senzacija. Krešo i Žuvi, splitski modeli na posljednjem zagrebačkom koncertu zajedno s Kuzmom & Shaka Zuluom rasplesali su više od tisuću posjetitelja u Velikom pogonu Tvornice. Mimi Mercedez je 23-godišnja reperica iz Beograda, članica hip hop kolektiva Bombe devedesetih. Iako je prvu pjesmu snimila još 2011. godine, aktivnija postaje tek nedavno izbacivanjem svog prvog EP-a »Napaljene Uličarke«.

Lansirna rampa

DIT festival poslužit će i kao lansirna rampa za nova i svježa imena regionalne hip hop scene, pa tako ove godine prvi put u Zagreb stižu Kendi i Furio Đunta.

Dnevne ulaznice u prodaji su po cijeni od 60, odnosno 80 kuna na dan. Festivalska ulaznica iznosi 100 kuna do dana festivala, odnosno 120 kuna na ulazu. Broj ulaznica je ograničen. Ulaz nije dozvoljen mlađima od 18. D.

Komentari

komentara