Na prvoj europskoj turneji u Zagreb sutra u zagrebački Attack stiže jedna od trenutno najzanimljivijih autorica eksperimentalne elektroničke glazbe Elysia Crampton. Nakon izdavanja pod aliasom E+E i bavljenja kolažiranjem sampleova, ova bolivijsko-američka glazbenica i autorica prošle je godine redefinirala izričaj singlom »Moth/Lake« i albumom »American Drift«, po mnogima jednim od najboljih izdanja 2015.

Ljetos je izdala »Elysia Crampton Presents: Demon City«, hvaljenu epsku poemu nadahnutu vlastitim bolivijanskim i indijanskim korijenima koja istražuje nasilje političke i osobne povijesti, nasilje kao element queer iskustva. Radi se o neobičnom kolaborativnom albumu na kojem su sudjelovali neki od vodećih producenata cutting edge elektronike: Rabit, Chino Amobi, Lexxi i Why Be; ujedno i svojevrsnom manifestu estetike koju Crampton naziva »severo«.

U sklopu serije limitiranih izdanja vezanih uz ovogodišnji Biennale u Berlinu, surađivala je s ponajboljom r&b glazbenicom današnjice Kelelom. Nastupala je s istaknutim američkim underground DJ-ima/icama kao što su Total Freedom i Juliana Huxtable, zapaženim međunarodnim kolektivom NON Records te mnogim drugima.

Izričaj Elysije Crampton ima naglašenu narativnu i tekstualnu komponentu, dok se u njenoj glazbi tople melodije i akustični zvukovi koji prizivaju prirodni ugođaj suprotstavljaju hladnim mehaničkim ritmovima i agresivnim samplovima. Utjecaje južno- i srednjeameričkih stilova kao što je npr. cumbia Crampton može upotrijebiti u ambijentalne svrhe, teksturu povremeno obogaćuju terenske snimke, a elementi klupske glazbe nerijetko se dovode do groteske. Istražujući teme poput problematične kolonijalističke povijesti te, šire, pojmova moći, autoriteta i identiteta drugosti, Elysia Crampton kreira jedinstveni izričaj čija plutajuća priroda djeluje oslobađajuće.

Kao predgrupa nastupit će zagrebačka producentica i DJ-ica Mapalma, koja će ovom prigodom predstaviti nešto eksperimentalniji set prožet utjecajima bass, latin, club glazbe. Support pruža i DJ duo Tajga&Tundra u worldwide industrial grime izdanju.

Ulaznice po cijeni od 50 kn moći će se kupiti na ulazu u Attack, na večer koncerta.

Komentari

komentara