Prije tri godine dvoje američkih country veterana – Emmylou Harris i Rodney Crowell – nakon što su dugo, dugo surađivali na raznim projektima i gostovali jedno drugom na albumima, prvi su put udružili snage za izradu cijelog zajedničkog albuma i stvorili Grammyjem ovjenčan album »Old Yellow Moon« koji je nizom njihovih pjesama, ali i sjajnim odabirom tekstova drugih country autora, predstavljao prekrasan spomenar country glazbe.

Budući da su reakcije bile izvrsne, ovaj par zaljubljenika u country odlučio se na novi album i tako je nastao »The Travelling Kind«, novi zajednički rad koji će oduševiti svakog ljubitelja country glazbe, pogotovo one romantičnije i nostalgičnije.

Velikani americane

Harris i Crowell ovog puta nude 11 pjesama kroz koje glazbom i tekstom ne ostaju samo u okviru country zvukovlja, već dodiruju i druge za SAD tipične glazbene izraze stvarajući svoju zasebnu americanu u kojoj mjesta ima za country rock, blues, cajun, boogie… A sve to prati tekst koji direktno ili indirektno zaziva neke od velikana americane. Svima njima posvećena je naslovna nježna i iznimno harmonična »The Travelling Kind« čiji stihovi određuju nostalgičnu stranu albuma koja svoj vrhunac doživljava u iznimnoj baladi »Higher Mountains« posvećenoj svim tim pjesnicima kojih više nema, posebno Gramu Parsonsu na kojeg je nemoguće ne pomisliti kad Emyillou Harris podigne svoj kristalni glas u visine i svojoj davno preminuloj ljubavi iz srca otpjeva »You’re out there among the stars« (Ti si gore među zvijezdama). No, o prošlosti se može govoriti i bez sjete, o čemu odlično svjedoče »Bring It On Home to Memphis« upućena ranim zvijezdama rock and rolla, odličan steel gitar boogie »If You Lived Here, You’d Be Home Now« koji kao da je preuzet iz poetike na muškarce uvijek ljute Lorette Lynn, a još je energijom uvjerljiviji country rock »I Just Want To See You So Bad«, odlična obrada pjesme Lucinde Williams.

Ljubavni razlazi

Naravno, najveći dio pjesama vezan je uz temu ljubavi, pri čemu su Harris i Crowell vrlo iskreni što im svakako pomaže pri stvaranju zaista dojmljivih »No Memories Hanging Round« i »You Can’t Say We Didn’t Try« koje, istina, govore o ljubavnim porazima i razlazima, ali se sve to prihvaća – valjda zbog godina – bez dramatičnosti i uz konstataciju u stilu – bilo je lijepo, ali sad je gotovo. »Her Hair Was Red« divna je balada koju je Amy Alison napisala u sjećanje na svoju baku, a Emmylou Harris je otpjevala samo kako ona zna, vjerojatno misleći i na svoju baku »čija je kosa bila crvena, a oči plave«. S »The Weight of the World«, jedinom kritički usmjerenom prema svijetu u kojem žive, Harris i Crowell pokazuju kako itekako znaju odsvirati blues, a za kraj ostavljaju veselu, prpošnu, razigranu i života punu »Le Danse de la Jolie« koja donosi cajun duh Louisiane i to u naglašeno južnjačkom naglasku koji Emmylou Harris znalački koristi, kao i tipični cajun francuski upotpunjen, naravno, violinama, gitarama i harmonikama koje pozivaju na pravu cajunsku feštu. Ukratko, »The Travelling Kind« album je za ljubitelje svih vrsta oblika country glazbe i americane.

Komentari

komentara