Exit, jedan od deset najboljih festivala u Europi, napokon dolazi u Hrvatsku! Nakon što se desetak godina o tome pričalo, napokon je dogovoreno da Umag bude lokacija gdje će u svibnju sljedeće godine ovaj kultni festival održati i svoju hrvatsku inačicu.

Jedan od osnivača i direktor Exita, koji se od 2000. održava na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, Dušan Kovačević, napomenuo je kako je ovaj festival nastao ponajprije iz nekih društvenih razloga. Stoga je naveo kako Istra nije slučajno izabrana za Hrvatsku lokaciju. Također, napomenuo je kako se ne radi o nikakvom franšiziranju, jer festival nazvan Sea Star Festival ostaje u Umagu, u Stella Marisu te se neće mijenjati lokacija.

Uvod i after

Širenje festivalske mreže na Hrvatsku dio je regionalnog povezivanja koje je Exit počeo 2014. Sea Dance festivalom u Budvi i od 2015. godine Revolution Festivalom u rumunjskom gradu Temišvaru. Festivalski turizam jedna je glavnih grana globalnog turizma, istaknuo je Kovačević.

– Istraživanja pokazuju kako Novi Sad od samog festivala na godišnjoj razini od turizma zarađuje 15 milijuna eura.

Prvi rezultati iz Budve kažu da je zarada 20 milijuna od festivala. Što se promidžbe tiče, tu su zarade još i veće, kazao je Kovačević.

Zadovoljni postignutim dogovorima bili su i direktor Istraturista Ronald Korotaj, istarski župan Valter Flego i umaški gradonačelnik Vili Bassanese. Korotaj je kazao kako su se s ekipom iz Exita »šmekali godinu dana«, odnosno da su dogovori išli polako i sigurno. Svi su istaknuli kako su svi dogovori i pregovori bili korektni i da su na kraju svi zadovoljni. Tako se jednostavno dogovorio i termin samog festivala, koji će se održati 26. i 27. svibnja nadolazeće godine. S tim da će postojati i uvodni i »after« dan, tako da se festival na četiri dana proteže u konačnici. Namjenjen je prije svega mladima iz Hrvatske i ostalih država regije, zato je u predsezoni te će cijene, kako organizatori navode, biti krajnje prihvatljive.

– Exit je nastao kao pokret protiv tadašnjeg režima, a danas je jedan od najcjenjenijih festivala na svijetu. Njegova misija je pomirenje, komunikacija i tolerancija, pojasnio je Kovačević koja je zapravo programska nit festivala.

Više od 70 izvođača

I riječki glazbenik Damir Urban, koji će biti jedan od glavnih zvijezda prve večeri, imao je samo riječi hvale za Exit.

– Šalio sam se kako bih prvi uzeo državljanstvo države Exit kad bi bilo moguće, kazao je riječki glazbenik, koji je dodao i kako je nevjerojatno koliko su svi ljudi dobre volje na festivalu.

Osim Urbana, prvu večer će nastupiti i Dubioza kolektiv, a glavne zvijezde su Prodigy. Što i nije neko iznenađenje, obzirom da bend s ovim festivalom ima sjajnu suradnju sada već godinama. Bendove s druge večeri, kao i sve one manje koji će nastupati dan prije i dan poslije za sada nisu objavljeni te će ih se vjerojatno, što je festivalski običaj, otkrivati kroz tjedne i mjesece koji nadolaze. Središnji festivalski program će na šest pozornica ugostiti više od 70 izvođača.

Ulaznice

Globalna prodaja ulaznica za Exit Summer of Love 2017. počela je u srijedu 7. prosinca, a za Sea Star festival počinje u utorak 20. prosinca točno u podne na www.ticketshop.hr i to po početnoj cijeni od 199 kuna za oba festivalska dana. Ta će cijena vrijediti 12 sati, nakon čega se polako progresivno penje. Sve informacije dostupne su na poveznici seastarfestival.com.

Pola stoljeća »Ljeta ljubavi 1967.«

Ljetni glazbeni festival Exit višestruki je dobitnik festivalskih nagrada European i UK Festival Awards kao najbolji europski festival, kao i najprestižnijeg europskog turističkog priznanja The Best European Destinations (2016.). Najjači svjetski mediji redovito ga svrstavaju u svjetski vrh, a ove je godine proglašen jednim od najboljih svjetskih festivala po mišljenju medija kao što su CNN, The New York Times, The Guardian, Vogue, Daily Mail, Ministry of Sound i drugi. EXIT je osmu godinu zaredom izglasan među deset najboljih u Europi i to u glavnoj kategoriji prestižnih Europskih festivalskih nagrada (European Festival Awards), za najbolji veliki festival. Njegovo se sljedeće izdanje održava u Novom Sadu od 6. do 9. srpnja 2017., a Sea Star festival obilježit će početak umaške ljetne sezone 2017. Kako se u 2017. obilježava 50. godišnjica od »Ljeta ljubavi 1967.«, oba će festivala biti posvećena obilježavanju te važne prekretnice u svjetskoj povijesti, kad je u San Franciscu hipi revolucija zauvijek promijenila svijet borbom za mir, slobodu govora, ljudska prava, te društvenu, rasnu i spolnu jednakost.

Komentari

komentara