Hala 16B bivše Tvornice Torpedo  ovog vikenda ugostila dvanaesti Hartera Festival.

Pet predgrupa i S.A.R.S. – najkraći je opis šestosatnog glazbenog programa u kojem su, očekivano, glavne zvijezde bili članovi popularnog beogradskog benda koji je dvosatnim nastupom zatvorio prvu večer ovogodišnje Hartere. Festival su otvorili domaći dečki – Iz@ Medošević i Borgie, nakon njih je nastupila odlična grupa Barbari, zagrebački bend Gretta pa opet jedan riječki sastav, Nord, te potom beogradski Straight Mickey And The Boyz. Riječ je o bendovima koji nisu loši, štoviše, vrlo su dobri, ali jednostavno nisu popularni, nemaju velike hitove koje svi mogu uglas pjevati i stoga im je dosta teško stvoriti onu pravu atmosferu kakva priliči velikim glazbenim festivalima.

Usputni bendovi

Daleko od toga da oni nemaju publiku, imaju je, ali ne dovoljno da bi napunila veliku dvoranu i stvorila provod za pamćenje. Osim toga, Iz@ i Borgie i Nord nedavno su održali besplatne svirke u sklopu Riječke zvečke na Vežici, a Gretta je u svibnju nastupila na Student Day Festivalu pa je i to jedan od mogućih razloga zašto u Torpedo ovog puta nisu privukli veći broj posjetitelja.
A onda je tu i kiša. Nepovoljne vremenske prilike zasigurno su utjecale na broj posjetitelja, no i s kišom i bez kiše publike vjerojatno ne bi bilo mnogo više nego što je se preksinoć okupilo u hali 16B.
Iz@ Medošević i Borgie, Barbari, Gretta, Nord i Straight Mickey And The Boyz svoje su svirke odradili za pohvalu, uz neprestane, manje ili više uspješne pokušaje animiranja publike. Koliko god bili dobri, preksinoć su oni, nažalost, većini posjetitelja bili tek neki usputni bendovi, tj. predgrupe uz koje će se »zagrijavati« za S.A.R.S.
Posjećenost prve večeri 12. Hartere nije bila loša iako je, naravno, mogla biti i puno, puno bolja. Nastupe prvih pet bendova pratilo stotinjak, dvjestotinjak posjetitelja, a nešto brojnija publika skupila se tek na nastupu posljednjeg benda, jedinih pravih headlinera večeri koji, žanrovski gledano, sa svojim prethodnicima nisu imali previše sličnosti.

Osim što se ne može svrstati u istu žanrovsku ladicu s ostalim bendovima koji su u petak svirali u Torpedu, S.A.R.S. s njima ne dijeli ni publiku. Sarsovci su (naj)privlačniji mladima, srednjoškolcima pa i mlađima, dok primjerice Iz@ Medošević ima posve drukčiju publiku.
Oni koji su na festival došli zbog S.A.R.S.-a bili su i više nego zadovoljni. Iz naše kratke ankete doznali smo i da su svi jako zadovoljni novim Harterinim domom, halom koja možda jest malo »izvan ruke«, ali joj je interijer u puno boljem stanju od Marganova.

Zanimljiv vizualni program

Druga večer dvanaestog izdanja riječkoga glazbenog festivala u početku nije privukla veći broj posjetitelja, a slušatelji i gledatelji su osim glazbe imali priliku vidjeti i zanimljiv vizualni program u režiji i izvedbi multimedijalnog umjetnika Ivana Marušića Klifa, jednog od naših najintrigantnijih multimedijalnih umjetnika, VJ-a subotnje večeri.
Druga večer ovogodišnje Hartere započela je nastupom hrvatsko-talijanskog dua The Hunting Dogs koji čine Alba Nacinovich i Marco Germini, talentirani mladi glazbenici koji u svoju electro-shocked pop glazbu unose iskustvo elektroničke i filmske glazbe, rock korijene i kantautorski pristup, sve prožeto slobodom poigravanja zvukom tipičnim za jazz. Budući da u Rijeci nema puno prilike za izvođenje takve glazbe, prvi nastup na Harteri bio im je posebno drag.
Nakon njih publika je mogla nazočiti audiovizualnom napadu na osjetila službenog imena 260th Day Of The Year – AV koncert, iza kojeg stoje Alen i Nenad Sinakuz, Miroslav Piškulić te Ivan Marušić Klif.

Riječku electro scenu na subotnjoj su večeri predstavljali DJ-i i producenti Boo Dale, Fryer i Wan, okupljeni pod imenom Work The Floor. U nastavku večeri hala 16B bila je nešto bolje popunjena, a okupljena publika mogla je uživati u nastupima gostiju iz Njemačke, DJ-a Re.You i Kevina Overa.

Komentari

komentara