Vinilno izdanje novog, četvrtog live albuma glazbenice Sare Renar pod nazivom »Gdje povlačiš crtu« izlazi 17. siječnja, a dan kasnije u zagrebačkom Vinylu o albumu, crtama, granicama i stvaranju, uz autoricu, razgovarat će Dubravko Jagatić, Višeslav Laboš, Ivan Laić i Zoran Stajčić.

Nakon tri studijska albuma, Sara Renar izdaje svoj četvrti konceptualni live album »Gdje povlačiš crtu?«. Nastao kao glazbeno-scenski performans u sklopu Međunarodnog dana umjetnosti u siječnju 2017., projekt »Gdje povlačiš crtu?« nadrastao je jednokratni događaj pa je nakon niza izvedbi u zemlji i regiji sada pretočen u vinilno izdanje.

U 40-ak minuta vožnje kroz radiofonijski, eksperimentalni, ali i prepoznatljivo melodijski pejzaž, četvoro glazbenika i dvoje glumaca na ovom hibridnom albumu istražuju pitanje na koje nikad nećemo dobiti konačan odgovor, a postavljat ćemo ga sebi (i drugima) cijelog života. U projektu, uz Saru Renar i njene stalne suradnike Zdeslava Klarića i Konrada Mulvaja, sudjeluju glazbenici Vedran Peternel, Ivan Laić i članica Drame HNK-a u Zagrebu Dora Lipovčan, dok oblikovanje zvuka potpisuju Mateo Patekar i Izidor Vasilić.

Kako pojašnjava autorica, »Gdje povlačiš crtu« pitanje je granice na osobnom i javnom, individualnom i društvenom nivou: Na koje kompromise pristati? Gdje je granica glazbenog djela? Umjetničkog djelovanja? Tišine? Taštine?

Pitanje crte za Saru Renar pitanje je identiteta i integriteta. A crta je sve samo ne jasna. Upravo u tom prostoru nejasnih granica, crte blijede i nastaju novi spojevi koji nas mogu odvesti u sjajna, neočekivana rješenja, ali i u potpuni kaos. Izvedba reflektira sâm umjetnički put, život van zadanih okvira koji je istovremeno nepoznat i makar djelomično ucrtan, uzbudljiv i na trenutke poprilično zastrašujući. Autorica kaže da ovo djelo nije pop album.

– Nema singlova, neće se snimati spotovi, vrtjeti na televiziji u sklopu zabavnog programa, a po svoj prilici ga neće ni telekomunikacijske kompanije uzeti za reklamu. Sasvim sigurno neće reklamirati pivo. Ono što ovaj album jest je vožnja. Namjera ovog djela je dotaknuti negdje dublje. Rasplakati, nasmijati, možda čak i iznervirati, i tko zna, možda još koji put okrenuti strane i zavrtjeti ploču iznova. Ja ne znam gdje povlačim crtu, zato se ovom temom zadnjih godinu dana i bavim. A vi, gdje vi povlačite crtu, pita Sara Renar.

 

Komentari

komentara