U najdražem nam Gradu Koji Teče samo je jedan Grad. Onaj Grad koji već tri desetljeća sklada pjesme koje se s vremenom pretvaraju u riječke himne, pjesme koje svi znaju, vole i s užitkom pjevaju, citiraju, slušaju… U tim dobro poznatim pjesmama preksinoć je uživala mnogobrojna riječka publika na velikom koncertu kojim je u Pogonu kulture »najveći mali bend na svijetu« proslavio 30 godina rada.
Nastup za koji se dva dana unaprijed tražila karta više, Dean Škaljac, Orijen Modrušan, Igor Stevanović, Zoran Žmirić, Bobo Grujičić i Danijel Benčik odradili su baš onako kako su i obećali: žestoko, iskreno i s puno emocija. Slučajno ili namjerno, preksinoćnji je koncert bio podijeljen u tri dijela. Prvih 45 minuta bilo je svojevrsno zagrijavanje za nabrijani središnji dio glazbenog slavlja u kojem su Škaljac i njegovi »ćelosi« izveli najveće hitove iz repertoara grupe Grad, pjesme koje bude emocije, ponos, uspomene, pjesme kao što su: »Eni«, »Glad«, »Nebo«, »Kako da zaboravim«, »Biti normalan«, »Ljudi«…

Prijatelji za prijatelje

Kad prijatelji sviraju za prijatelje, a tih više stotina prijatelja jako dobro zna svaki stih, svaki refren, svaku melodiju, svaki rif, rezultat može biti samo jedan – jedan od onih koncerata koji se mora doživjeti jer je svaki pokušaj njegova prepričavanja uzaludan i nepotreban.
Za slavljeničku atmosferu pobrinula se i Hrvatska glazbena unija, točnije njezina riječka podružnica koja je grupi Grad povodom 30 godina rada uručila priznanje za sveukupan doprinos rock glazbi. Predajući im nagradu Jadranka Čubrić rekla je kako je struka ponosna što ima tako čvrst bend poput Grada. Na značajnom jubileju dečkima je čestitao i predsjednik riječke podružnice HGU-a Duško Jeličić Dule koji je preksinoć i sam imao razloga za slavlje. Naime, upravo je na taj dan prije pola stoljeća održao prvi nastup. Na zlatnoj godišnjici legendarnom je Duletu riječka publika čestitala pjesmom, spontano zapjevavši njegov hit »Beli, Cres i Lubenice«.

Svaki dan je praznik

A bend kod kojeg je sve na mjestu, sve u pravoj mjeri, riječkoj je publici preksinoć darovao nešto manje od dva sata izvrsne glazbe i na najbolji mogući način proslavio tri desetljeća postojanja. Nakon očekivanog bisa, koncert je zaključen savršeno izabranom pjesmom »Praznik« s njihovog zadnjeg, ali nadamo se ne i posljednjeg albuma »Ne«.
– Svaki dan uz tebe meni praznik je, pjevao je Škaljac, pjevali su svi.
Svaki dan uz Grad praznik je i obožavateljima, prijateljima benda koji odgovor na pitanje postavljeno u njihovoj najpoznatijoj pjesmi »Ima li nešto da nas pokrene?« jako dobro znaju.
– Ima. Grad!
I zato: Sretna vam tridesetka, »Građani«!
A svima onima koji nisu uspjeli nabaviti ulaznice za njihov slavljenički koncert, za kraj, kratki podsjetnik – ne brinite se, već za mjesec dana riječka šestorka nastupa na Korzu, na novogodišnjem dočeku.

Komentari

komentara