Legendarno ime plesne glazbe, britanski dvojac Groove Armada koji čine Tom Findlay i Andy Cato, svojim se DJ-setom večeras sprema rasplesati posjetitelje jedanaeste Hartere. Londonski dvojac koji djeluje već dvadeset godina, iza sebe ima osam albuma od kojih su četiri završila u UK Top 50. Brojne nagrade, uključujući i nominaciju za Grammy, osvojili su hitovima kao što su »I see you baby«, »At the river«, »Superstylin’«, »Easy«, »But I feel good«, »Paper romance«, »Shameless« i »History«. Zadnji album, »Little Black Book«, objavili su ljetos te će upravo njegov klupski zvuk predstaviti noćas na Gatu Karoline Riječke.

Andy i Tom zadnji su put zajedno nastupali prije pet godina, a ovog su ljeta puno DJ-irali na Ibizi. Kad su nastupi u pitanju, kod njih sve ide uživo i ništa ne planiraju previše unaprijed.
– Prilagođavamo se trenutnom raspoloženju, imamo i kontrolu nad rasvjetom i ozvučenjem. Show je sjajan, a house glazba je ono što izvodimo – u intervjuu za Radio Rijeku otkrio je Tom Findley.

Puno se viđamo

DJ-set forma je u kojoj bend nastupa od 2010. godine. Poznati dvojac tada je, nakon objavljivanja šestog studijskog albuma »Black light«, umirovio bend za čije ponovno okupljanje trenutno nemaju planova.
– Tada nam se učinilo da smo došli do vrhunca i da bolje od toga više ne može. Htjeli smo se vratiti stvaranju plesne glazbe i nastupima u klubovima te se više posvetiti DJ-iranju, a manje svirkama uživo, objasnio je Tom koji živi u Engleskoj, dok je Andyjeva adresa u Francuskoj.
Viđaju se na nastupima koje imaju uglavnom vikendom, a u Hrvatskoj će provesti nekoliko dana zajedno.
Razdvojenost ih, srećom, ne sprečava u radu. Štoviše, vrlo uspješno rade na daljinu.
– Obojica imamo studio u svojim kućama pa zapisujemo ideje i šaljemo si fajlove… Puno se viđamo. Često nastupamo pa ga vidim gotovo toliko koliko i vlastitu suprugu – našalio se Tom.
Dvojac na čije je stvaralaštvo najviše utjecao soul i općenito crnačka glazba novi je album objavio prije nekoliko mjeseci.
– Riječ je o seriji albuma koje objavljuje diskografska kuća Moda Black. Prvotna je ideja bila objaviti remikseve starih pjesama, no kad smo krenuli raditi, odjednom smo imali osam, devet novih pjesama koje smo izmiksali s house materijalom nastalim proteklih godina. Ovaj album više smatram nekom vrstom kompilacije koja je ukorijenjena u klupsku stranu onoga čime se sad bavimo, otkrio je Tom.

Nismo imali svoj klub

Na jednoj su strani remiksevi producenata iz njihovog klasičnog back kataloga, dok je na drugoj strani, u jednom miksu, puno novih, plesnih snimki koje su napravili u protekle tri, četiri godine. Dobar dio toga noćas će moći poslušati i riječka publika.
– Imali smo već nekoliko sličnih nastupa ovog ljeta i to je zvuk koji možete očekivati kad dođete na DJ-set Groove Armade. Imamo klasičniji plesni repertoar i manje pjesama kao što je »I see you baby«, dodao je.
Priča o ovom poznatom elektroničkom dvojcu iz Londona započela je sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća. Iako legenda kaže kako dvojac ime nosi po klubu u kojem su počeli nastupati, istina je nešto drukčija.
– Nismo imali svoj klub, ali smo održavali večeri pod tim imenom u više klubova u Londonu. Uskoro smo počeli pisati pjesme kako bismo na taj način popularizirali nastupe. Kako je ta glazba počela živjeti svojim zasebnim životom, nastao je i bend Groove Armada. U stvari se više ne sjećam zašto smo uzeli to ime, često i sam sebi postavljam to pitanje, u razgovoru za Radio Rijeku rekao je Tom.
Groove Armada tijekom karijere surađivala je s puno poznatih vokala. Odabir glazbenik suradnika ponekad je bio čista slučajnost kao kad je, primjerice, u pitanju bila pjevačica Neneh Cherry.
– Ona je dobra prijateljica jednog našeg prijatelja. Kad smo pak radili pjesmu »Song 4 Mutya«, što je jedna obična pop pjesma, Sugababes su po meni bile jedine koje su predstavljale zanimljivu stranu britanskog popa, a mi smo imali sreću dobiti u duetu njihovu pjevačicu Mutyu Buena koja je sjajna pjevačica. Napišeš pjesmu i onda zamisliš uz nju neki vokal. Za mene je najbolja suradnja koju smo ikad ostvarili ona s pjevačem Richiejem Havensom jer smo u to vrijeme pisali plesnu glazbu inspiriranu folkom, a on je bio glavni predstavnik tog žanra – otkrio je Tom.

Klupski đir

Groove Armada fanovima je poznata i po tome da je u nekima od svojih najpoznatijih pjesama semplirala vokale pjevačica iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Njihovi su im glasovi bili inspirativni zbog toga što u sebi imaju neku vrstu engleske melankolije koja im se u vrijeme nastanka tih pjesama posebno sviđala.
– Mnoge od tih albuma smo radili u prirodi, na selu. Okruženje uvijek odigra određenu ulogu i utječe na raspoloženje pa su nam takvi glasovi bili privlačni u tom melankoličnom okruženju. Danas je malo drugačije, kad stvaramo house glazbu, više smo u klupskom điru, klasičnom njujorškom okruženju. U ono smo doba više bili u seoskom ambijentu Velike Britanije pa su nas onda te stvari i privlačile – rekao je Tom.

Komentari

komentara