Djelovali su kao lakmus papir hrvatskom društvu, kroz kazališnu i glazbenu umjetnost opipavali granice predrasuda i kreativno nadilazili i njih i sami sebe, uspjeli su tijekom tri desetljeća održavati svježinu i inovativnost – a za sve ovo kultna riječka grupa Let 3 nagrađena je Nagradom Hrvatske glazbene unije za izniman doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni.

 

Ovo priznanje struke dodijeljeno im je na Sjednici HGU-a u dvorani Matis.
– Sastav je od početka djelovanja pratila osobita pažnja onoga dijela rock poklonika koji su odmah bili očarani jedinstvenim scensko-glazbenim kvalitetama Riječana. Krug štovatelja stalno se širio, a ubrzo je javnost postajala svjesna da Let 3 nisu samo bizarni, bučni čudaci nego prvorazredna rock atrakcija i zaista unikatna umjetnička pojava. Nakon početne fascinacije onime u čemu je Let 3 doista neponovljiv (fantastičan image i sceničnost) postajale su vidljivije i ostale kvalitete sastava – izuzetni tekstovi, uvijek perfektan izvođački nivo te dramaturška i stilska dorađenost koncerata i javnih istupa općenito, ističe se u obrazloženju ovog priznanja.
Navodi se tu još i specifični »letovski« humor s naglašenim osjećajem za bizarno, što dobro ilustrira i njihov posljednji album »Angela Merkel sere«.
– Let 3 nikada nisu parodirali, komentirali ili negirali, bilo svoj glazbeni, socijalni ili politički okoliš, kao što mu nisu ni povlađivali, istaknuto je.
U kategoriji grupe, riječkim rokerima društvo pravi Atomsko sklonište, nagrađeno za 40 godina javnog umjetničkog djelovanja, te kaštelanska klapa Cambi.
Nagrada u kategoriji pojedinci dodijeljena je pak Branku Pajiću, također povodom 40 godina djelovanja, za sveukupan doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni, te Remiju Kazinotiju. Posebnim priznanjem HGU-a ovjenčan je klub Kset koji ove godine obilježava 40 godina djelovanja.
– Prepoznavanjem rada i nagrađivanjem članova, ali i drugih koji doprinose razvoju struke, dio je dugogodišnje prakse HGU-a koja već niz godina nagrađuje fizičke i pravne osobe, posebno zaslužne za ostvarivanje ciljeva HGU. U proteklih devetnaest godina (od 1997. – 2016.) ukupno su dodijeljene 154 nagrade, istaknuo je Nikša Bratoš, predsjednik HGU-a.

Komentari

komentara