Pogon kulture na Sušaku sinoć je ugostio jubilarnu 20. dodjelu nagrade Status koju Hrvatska glazbena unija dodjeljuje glazbenicima koji su se radom, vještinama, talentom i vrhunskom glazbenom izvedbom posebno istaknuli u prošloj diskografskoj i koncertnoj godini.

Ove godine efekt iznenađenja je izostao jer su imena dobitnika u sedamnaest kategorija objavljena unaprijed, no to nije umanjilo dobru atmosferu na svečanosti.

Brojne kategorije

U kategoriji zabavne, pop, rock i urbane glazbe slavila su šestorica glazbenika: Marko Vojvodić za električnu, odnosno akustičnu gitaru, Krešimir Šokec Šoki i Robert Vrbančić za bas gitaru, Goran Kovačić za klavijature, Jan Ivelić Pele za bubnjeve, Jakša Kriletić Jordes za saksofon te Krešimir Oremuš za usnu harmoniku. U kategoriji narodne i etno glazbe najboljim je tamburašem proglašen Ivica Pivelić – Iva (basprim/brač), dok je Marko First osvojio Status za najbolje violinista.
U jazz kategorijama dodijeljeno je osam Statusa. Riječanin Darko Jurković Charlie, višestruki dobitnik Statusa ove je godine osvojio Nagradu Damir Dičić za električnu gitaru, Vojkan Jocić dobio je nagradu za saksofon, Branko Sterpin za trubu, Hrvoje Galler i talentirani umjetnik iz Matulja Zvjezdan Ružić Zwecky dijele nagradu za klavir, Zvonimir Šestak nagrađen je u kategoriji kontrabas/bas gitara, Janko Novoselić za bubnjeve, Miron Hauser za trombon te Šimun Matišić za vibrafon.

Posebno priznanje

Posebno priznanje, nagradu za mladu nadu dobila je riječka basistica Lidija Strika, članica grupe En Face i pratećeg benda Damira Kedže, čija je grupa Red Pandas otvorila sinoćnju svečanost na Sušaku. Nastupio je i sekstet Mirona Hausera i Branka Sterpina, Jakša Kriletić Jordes i DJ Marko Barbić, kvartet Waveform, sastav Gorana Kovačića, Darko Jurković Charlie i Fingersnap Trio Henryja Radanovića.
Uoči dodjele koju je vodio Dražen Turina Šajeta otvorena je ekskluzivna izložba radova Grammyjem ovjenčanog britanskog fotografa Alana Messera.

Komentari

komentara