Hrvatska glazbena unija uputila je prosvjednu notu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek zbog nemilih događaja koji su se odvili prošlog petka u Klubu studenata elektrotehnike (KSET) u Zagrebu, kada su policijske snage izvršile pretres na vrlo agresivan način i bez povoda prekinuli koncert grupe Svemir.


– Željeli bismo upozoriti da kulturni sadržaji, glazbenici i glazbene grupe, miroljubiva kulturna okupljanja nikako ne smiju postati poligon invazivne policijske intervencije. Prostori održavanja kulturnih sadržaja mjesta su na kojima umjetnici predstavljaju plodove svog rada, sigurne zone umjetničkog djelovanja i, na kraju krajeva, mjesta koja stvaraju i održavaju društveni život naših građana. Ona nikako ne smiju postati mjesta straha, terora nad građanima i agresivnog nametanja reda jer za to, naprosto, nema nikakvog povoda. HGU podržava vladavinu zakona i reda, mjere kontrole i poštuje rad policijskih snaga, ali smatramo da ovaj incident u klubu KSET nikako ne spada među uobičajene načine na koje policija osigurava red i mir ili štiti svoje građane.

Baš suprotno, širi se atmosfera straha i nesigurnosti u kojoj se svaki građanin može zapitati krše li se njegova građanska i ljudska prava. Mjesta kulturnih događanja, bilo poznata i etablirana kao što je KSET (sa svojih 40 godina djelovanja na sceni) ili mali, lokalni kulturni klubovi u manjim sredinama RH, ne smiju postati poligoni neopravdanih, neobjašnjivih i invazivnih policijskih intervencija. Poštujte našu slobodu i imajte povjerenja u svoje građane, kako bi građani vjerovali vama – samo uzajamno poštovanje i povjerenje može stvoriti atmosferu u kojoj cvatu građanske i kulturne slobode, navodi se u prosvjednoj noti koju potpisuju: Nikša Bratoš, Mirela Priselac-Remi, Olja Dešić, Neven Frangeš i Paolo Sfeci.

Komentari

komentara