Četvrto izdanje Impulse festivala bit će otvoreno izložbom »Prijatelji, rockeri, umjetnici – slike i crteži Jerryja Garcie, Boba Dylana i Patti Smith iz kolekcije Voje Šindolića« 27. ožujka u 18 sati u riječkoj Galeriji Kortil.Nakon šest festivalskih dana posvećenih glazbi uz raznovrstan program na čak sedam gradskih lokacija, Impulse će završiti Trigon partyjem – simultanim klupskim programom u Nemu, Tunelu i Životu: od 22 sata u Nemo pubu festivalsku publiku zabavljat će DJ Marko V, u Tunelu se program nastavlja uz Dirižabl DJ set Ane Dajić iz Beograda, a u klubu Život do 5 ujutro za DJ pultom bit će Boo Dale iz Rijeke.
Nesvakidašnja pojava
Vojo Šindolić svestrana je i nesvakidašnja pojava. Njegove slike i crteži nalaze se u muzejima i privatnim zbirkama u San Franciscu, Los Angelesu, New Yorku, Leedsu, Amsterdamu, Veneciji, Trstu… Od 1975. naizmjenično je živio u Beogradu, San Franciscu, Veneciji, Trstu, Kopru, a od 2008. godine i se vratio u rodni Dubrovnik gdje danas živi kao slobodni umjetnik.Upravo zbog ljubavi prema likovnoj umjetnosti, uzbudljive životne putanje i velike privatne kolekcije umjetnina, među kojima se nalaze i djela najvećih pjesnika beat generacije, Impulse festival ove godine publici predstavlja radove legendarnih umjetnika, glazbenih ikona i najvećih živućih rock zvijezda.Bob Dylan_Poljubac– Kad pomislim na Jerryja Garciju, ili kako su ga najbliži prijatelji zvali Captain Trips neizbježno se sjetim vlastite mladosti, 1970. godine i dvostrukog albuma »Live/Dead« grupe Grateful Dead. Da nije bilo tog albuma vjerojatno se nikad u životu ne bih bavio rock glazbom (kao kritičar), a ni književnošću, poezijom, prevođenjem…

Muzika grupe Grateful Dead u kojoj je Garcia svirao sve do smrti 1995. godine, njihove pjesme za koje je većinu tekstova napisao pjesnik Robert Hunter i naše kasnije prijateljstvo doista su me ne samo usmjerili nego i učinili da se u mnogočemu opredijelim za cijeli život.

S nostalgijom se sjećam svojih prvih putovanja u San Francisco, odlazaka na koncerte u Winterland Arenu, našeg zajedničkog putovanja u Egipat u rujnu 1978. gdje su Grateful Dead u pratnji Kena Keseya svirali tri noći ispred piramida u Gizi, i njihovog prvog egipatskog koncerta za moj rođendan 14. rujna…

I još kasnije kad sam se još bliže sprijateljio s Garcijom i posjećivao ga u njegovoj kući u okrugu Marin u blizini San Francisca slušajući ga kako vježba na gitari, ili gledajući ga kako slika…, kaže Vojo Šindolić.

 Dylan i Smith

»Kad pomislim na Boba Dylana istog trena pomislim na naš prvi susret u starom stanu Allena Ginsberga u njujorškom kvartu Lower East Side, našeg prvog cjelodnevnog intervjua (ako se dobro sjećam 1978.), na sate i dane provedene zajedno s njim i Ginsbergom u razgovorima o književnosti, isprepletenim odnosima poezije i muzike, američkoj vanjskoj politici, Židovima… «, kaže o Nobelovcu za književnost Šindolić.

Garcia_Jerry_Razbijac– I moje još uvijek živo sjećanje na jednomjesečne zajedničke vježbe Boba Dylana i grupe Grateful Dead u lipnju 1987. u studijima u San Rafaelu gdje su vježbali pjesme Boba Dylana za njihove zajedničke koncerte tog istog ljeta, i moje kasnije druženje s Bobom i naše brojne intervjue, i još kasnije kad se preselio u kuću u Malibuu, veli Šindolić.

Kad pomisli na Patti Smith prva asocijacija je nevjerojatna energija.

– Ta vulkanska energija koja ju je nosila od ranog zanosa princeze punk rocka do smirene promišljenosti pjesnikinje koja danas ima 70 godina.

Patti Smith bavila se crtanjem još od najranije mladosti i neki od njezinih najboljih crteža nalaze se u njujorškom Muzeju suvremene umjetnosti, Centru Pompidou u Parizu i drugdje. Svoju strast za crtanje posljednje desetljeće zamijenila je fotografskim aparatom.

I moje uspomene na dane i noći provedene s Patti u društvu zajedničkih nam prijatelja i učitelja, Allena Ginsberga i Williama S. Burroughsa. I Boba Dylana, naravno, piše Šindolić.

Druženje s Umjetnicima

– Imao sam tu rijetku privilegiju da sam mogao puno puta prisustvovati ne samo koncertima Jerryja Garcije, Boba Dylana i Patti Smith, ne samo sjediti u njihovom društvu i razgovarati s njima do kasno u noć nego i gledati kako u slobodnom vremenu slikaju i crtaju.

Patti Smith_The_KissI znam da sam se u svakoj prilici družio s Umjetnicima. A kad gledam u likovna djela koja su mi tijekom desetljećâ darovali, osjećam i njihovu prijateljsku ljubav u koju vi sada gledate, poručuje Šindolić.

Među izloženim radovima publika će vidjeti i nekoliko ekspresivnih krokija i skica Patti Smith, nešto impresivnijh crteža tušem Jerryja Garcije i rane radove i studije za slike Boba Dylana.

Izložba »Prijatelji, rockeri, umjetnici – slike i crteži Jerryja Garcie, Boba Dylana i Patti Smith iz kolekcije Voje Šindolića« bit će, uz besplatan ulaz, otvorena posjetiteljima od 27. ožujka do 1. travnja u redovnom terminu rada Galerije Kortil: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati radnim danom te od 10 do 13 sati subotom.

Impulse festival zajednički organiziraju Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci i Distune Promotion.

Impulse

 

Komentari

komentara