Grupa Grč kultno je ime na riječkoj i hrvatskoj glazbenoj sceni. Beskompromisan u svome specifičnom umjetničkom izričaju već gotovo tri i pol desetljeća, Grč svoju moćnu, mračnu borbu za slobodom nastavlja i na novom albumu »Nek’ padaju glave« čije objavljivanje bend očekuje u novom, peteročlanom sastavu.

Grč su danas: Zoran Štajdohar Zoff (vokal), Zoran Kovač Kiss (bubnjevi), Orijen Modrušan Ori (gitara), Mišel Miškulin Miško (bas) i Igor Stevanović Stiv (gitara). Što donosi novi materijal po mnogima najbrutalnije hrvatske rock grupe, kako su u njemu svoj trag ostavili novi članovi i gdje ih očekuju sljedeći nastupi, doznajte u nastavku.

– Na albumu smo radili dvije godine. Orijen je napravio i snimio bazu, gitaru, bas gitaru i bubanj, u svom studiju, a vokali i prateći vokali snimljeni su u GIS studiju kod Mateja Zeca koji je sve finalizirao. Jako smo zadovoljni. I ljudi čijem mišljenju vjerujemo su također zadovoljni. Mislimo da je album pun pogodak. Različit je od prijašnjeg Grča, od svih prošlih postava benda. Ovo je nova postava koja se profilirala kao jako dobra. Stiv je, međutim, u Grč došao nakon što je album snimljen. Došao je kao pojačanje za ritam gitaru tako da sad, prvi put ikad, imamo petoricu članova benda, još jednog instrumentalista više. Stiv je do sad svirao na jednom koncertu, na Vlajternativi u Benkovcu. U svim prošlim postavama težili smo tome da dobijemo još jednu ritam gitaru, ali to nikad nismo mogli realizirati, kao nekad i klavijature. Tražili smo ljude koji nisu mogli zadovoljiti ono što nama treba – mi radimo na profesionalan način a nismo profesionalci. Netko bi došao na probu dva puta, onda ga ne bi bilo sljedećih šest puta, a nama nema smisla tako se mučiti, objasnio je frontmen benda Zoff.

Teme pod tepihom

Novi album Grča donosi 11 pjesama, među kojima je i instrumental, »Zakopajmo grobove« koju potpisuje Orijen Modrušan. Od ostalih 10 pjesama za 5 je stihove napisao Zoff, a 5 Zoran Kovač Kiss.

Vedran Karuza– Teme su socijalno-političke. Kissova pjesma »Bogovi« osvrt je na crkvenu pedofiliju, takve su teme uvijek bile gurane pod tepih. Aktualni singl »Ministar« također je aktualna tema. Aktualan je oduvijek, sada i ubuduće. Pjesma »Gospodari moći« govori o razvojačenom branitelju koji je cijeli život živio po PS-u: jedna vojska, druga vojska, oslobođenje… Mislio je da će napokon imati mir i uređen sustav. Nije očekivao nikakvu naknadu, sve je radio dragovoljno, a na kraju je bačen na marginu, institucije ga ne podržavaju, nema ništa i gleda druge kako su se ilegalno obogatili. Ostao je prepušten sam sebi kao kad je bio na ratištu. Umjesto da je sve krenulo k boljitku, izgubio je radno mjesto, izgubio je sve, a s druge strane gleda gospodare moći kako sve namještaju u svoju korist i nije ih briga ni za koga… Sve je to mali čovjek, radnik ili ratnik, isto je…, otkrio je Zoff, dok je Kiss dodao:

– Svi mi živimo u strahu, bojimo se svega. Taj bijes tinja u nama, a nikako ne možemo poluditi i izbaciti to iz sebe. Teme na albumu su aktualne i provokativne, ali kod Grča drukčije i ne može.

– Grč ne skriva od nikoga ništa, govori svoje mišljenje o svim dodirnim točkama koje imamo s drugima. Mi stojimo iza svega, ništa nije izmišljeno, sve je realno. Mnogi, mnogi će se u tome prepoznati, i među vladajućima i među običnim ljudima, među onima koji nisu naša publika, dodao je Zoff.

Želimo album

Album »Nek’ padaju glave« bit će objavljen u izdanju srbijanske kuće Miner Records.

– Dali smo više ponuda domaćim diskografima, a sve je završilo tako da nam ili nisu odgovorili, ili su rekli da se nemaju vremena time baviti, ili bi odgovorili: »Da, može«, ali uz uvjete koji nama ne odgovaraju. Tražili su od nas svašta, a nisu nam nudili ništa, ni promociju, niti išta drugo. S Miner Recordsom stupili smo u kontakt preko Facebooka, oni su se nama prvi javili i ponudili suradnju. Isprve nismo vjerovali, ali smo se uspjeli dogovoriti u pet minuta, u našu i njihovu korist, doznali smo od Kissa.

– Svi izdavači predlagali su nam besplatan download, ali mi smo baš htjeli objaviti materijal u fizičkom izdanju. Pravi fan koji želi imati album, kupit će fizičko izdanje. Dugo smo radili na njemu i kad već izlazi, nek’ to bude kako treba. Imat će i bogatu knjižicu, Mladen Stipanović Stipe je dizajner omota. Bit će jako zanimljiv, u stilu Grča. A album će kasnije vjerojatno ići i na download, dodao je Zoff.

Suradnja sa srbijanskom diskografskom kućom Grču bi mogla donijeti i nastupe u Srbiji i drugim susjednim zemljama.

– Spominje se Beograd, Novi Sad, Niš gdje imamo publiku, a tamo nikad nismo svirali. Meni je to sve pod upitnikom dok se stvarno ne dogodi, rekao je Zoff dodavši kako bi u izdanju srbijanskog diskografa mogla biti reizdana i njihova kompilacija »Još ima krvi«.

Svirke

Kad bi mogli nastupiti u Beogradu, gdje su zadnji put svirali sredinom 1980-ih još se ne zna, ali se zato zna datum njihovog zagrebačkog nastupa. Nakon Zagreba, u riječkom Pogonu kulture svirat će 25. studenog.

– U Zagrebu smo zadnji put svirali prije nekih 10, 12, 15 godina… Nastupi u Rijeci i Zagrebu će biti manje-više isti. Specifičnost je u tome da ćemo osim promocije novog albuma, imati i promociju materijala »Sloboda narodu« iz 1987. godine koja je reizdana u veljači na vinilu za talijanskog izdavača, nakon gotovo trideset godina. To je bio prvi put da je nešto od Grča objavljeno na vinilu, otkrio je Zoff.

Posebno na riječkom koncertu publika će moći nabaviti fizičko izdanje njihovog novog albuma.

– Na oba nastupa će nam se pridružiti Predrag Šegota u izvedbi »Jame«, a sve će proći uz prepoznatljiv grčevski scenski nastup uz nove videoprojekcije koje je odabrao Kiss, a realizirao Robert Paus, bivši gitarist grupe Transmisija i sadašnji grupe F.o.F. koji nam pomaže kao VJ, otkrio je Zoff.

– Ništa ne prepuštamo slučaju, želimo da se svi dobro zgrče. Bitno je spomenuti da svi koji idu s nama volontiraju, mi ćemo se odreći svega da bismo njih pokrili, dodao je Kiss.

Na novom materijalu očite su promjene u zvuku, no ipak je sve to još uvijek vrlo prepoznatljiv, tradicionalan Grč.

– Na snimkama je Orijen odsvirao sve gitare, a na live nastupima je sve pojačano još jednom gitarom. Tako da sad zvučimo još puno žešče, čvršće, jače. Ni jedna stvar ne sliči na drugu, ali opet je to Grč. Bitno je da je žestina došla do izražaja. Bilo je puno dvoumljenja zadnjih godina, falio je bas gitarist… Puno smo toga kombinirali… Možda bi bilo još bolje da je bilo više vremena, tj. novaca… Grad nam je dao 10.000 kuna za snimanje albuma, onda je došla recesija, na kraju smo dobili 4.400 kuna i zahvaljujemo na tome. Velika zahvala ide i Sandiju Bratonji koji je napravio orkestraciju i oblikovanje zvuka te Nenadu Tubinu koji je posudio elektronički bubanj. Ne smijemo zaboraviti ni Željka Stipaničeva, fotografa koji je radio omot albuma i fotke za knjižicu, rekao je Zoff dok je Kiss dodao:

– Na »Stršljenu« smo radili u studiju kod Davora Tomića Pinkyja, a ostalo smo radili kod Mateja Zeca koji nam je izašao u susret i shvatio što želimo. Jako smo zadovoljni zvukom. Čvrsto stojimo čvrsto svega.

Preduga potraga

Vedran Karuza

Osim drugog gitarista, Grč već neko vrijeme ima i novog basista, Mišela Miškulina za kojeg dečki iz benda imaju samo riječi hvale.

– Nakon duge, preduge potrage za basistom, naletio je čovjek koji glavom, stasom, mentalnim sklopom odgovara Grču. Oduševio nas je. Nitko u ovaj bend ne ulazi radi novaca jer tu nema love. Ovo je ljubav, a on je to imao u sebi, rekao je Kiss.

– Mnogi su padali kad je trebalo raditi nove stvari. Neki bi znali skinuti stare stvari, ali kad bi trebalo krenuti dalje, nije išlo. A Mišel se tu odlično snašao, dodao je Zoff.

Mišel je pak otkrio da u bend došao po preporuci prijatelja, tek iz trećeg »pokušaja«.

– Znao sam u koji bend ulazim, kad sam bio mlađi, gledao sam Grč. U početku je bilo pitanje hoću li uspjeti, hoće li dečki biti zadovoljni. Prve dvije, tri probe su mi bile jako »drhtave«. Ja sam snimio sve pjesme na albumu osim »Stršljena« i »Srpa i čekića« na kojima je Orijen snimio bas. Nije išlo lako. Nakon samo mjesec dana sam ušao u studio, još nisam ni dobro znao sve pjesme. Ali pokazao sam što mogu, što znam i mislim sam da sam ispunio sve što sam mogao, rekao je.

– Jako smo ponosi na njega, zaključio je Kiss.

Komentari

komentara