Stampedo je veseli, kabaretski nastrojen bend sa šest dugosvirajućih albuma. Krasi ih neobičan spoj ritmova sa svih strana globusa te melodiozni predznak retro/pop/rock vremena.

Tako nekako u dvije rečenice opisali su se na službenom Facebook profilu članovi Stampeda. U rujnu Stampedo ulazi u studio i počinje raditi na novom albumu, a najavnu pjesmu »Vjetar«, za koju se snima i videospot, predstavit će upravo na Harteri.

Na posljednjim koncertima pridružio im se i Damir Martinović Mrle s kojim je Ivanka Mazurkijević snimila album »Kauboji« te pjesmu »Zadnje riječi«. Osim novog materijala, na Harteri publika može očekivati i neke od njihovih najvećih hitova kao što su »Stampedo«, »Jadranska sol«, »Samo zvijezde«, »Plaža snova«, »Snijeg« i »Špricer«. O planovima, novom albumu, nastupu na Harteri i zanimljivim suradnjama s riječkim glazbenicima razgovarali smo s frontwomen Ivankom Mazurkijević.

Samo veselje

Što Stampedo priprema za nastup u Harteri?

– Za Harteru pripremamo suženu verziju veselja i plesa. Suženo. Izvest ćemo one pjesme koje mislimo da ljudi možda poznaju i neke koje mislimo da nama trebaju. Nadamo se, budući da smo među prvima, da će publike biti pa očekujemo veselje. Mi to volimo. Stampedo veselje!

Ako se ne varam, to će vam biti prvi nastup na ovom festivalu. Kakva su vam očekivanja? Kakva su vam općenito iskustva s riječkom publikom?

– Da, puno sam se družila, godinama, s organizatorima tako da smo se nadali, usudili nadati. Za nas je ovo kultni festival, za ozbiljno. Drago nam je da smo se ugurali. Sljedeće godine smo headlineri mi…

Najavili ste da ćete u Harteri izvesti i »Vjetar« pjesmu koja najavljuje vaš novi album na kojem počinjete raditi ovog mjeseca. Što nam možete otkriti o toj pjesmi?

– »Vjetar« se u biti nalazi na soundtrack albumu filma »Sonja i bik«, no ocrtava našu buduću vibru za album na kojem počinjemo ozbiljno raditi od kraja rujna. Ulazimo u staru kuću u Petrčanima i pokušat ćemo napraviti album koji bi bio sve ono što smo i kakvi smo na koncertima… Luđi…

A album? Što će nam novog, ili starog, donijeti?

– Hm, staro je da ćemo, odnosno i dalje nećemo prihvaćati »povijesne, sociološke teme« koje nas svakodnevno navode na ono što bismo mogli podvesti pod naziv »-cid neke vrste« pa nastavljamo eskapistički vjerovati u ljubavne teme. Spomenuta »Vjetar« je jedna od iznimaka jer se ta pjesma bavi gnjevom vjetra prema dosadno sporoj djevojci. Iznerviran, vjetar je odluči pogurati … Već bilo gdje … Nit albuma je kabaretska, no bit će tu nekih suludih sitnica i »krupnica«.

Do zadnje kapi znoja

Na zadnjim koncertima Stampedu se pridružio i vaš životni i glazbeni partner Damir Martinović Mrle s kojim glazbu stvarate i pod imenom Mr. Lee & Ivanesky. Kako se Mrle uklopio u Stampedo?

– Zajednički smo stvarali od samog početka našeg poznanstva. On je veliki radnik i učimo od njegove predanosti … Do zadnje kapi znoja. Jako smo ponosni da će nam pomoći i sudjelovati tijekom novih stvari.

Hoće li vam se pridružiti i na nastupu u Harteri?

– S obzirom da Let 3 svira istu večer na Harteri, 18. rujna, bilo bi normalno da nam uskoči s našim zajedničkom pjesmom »Zadnje riječi« iz filma »Kauboji«.

Svoj ste doprinos dali i na premijernom singlu nove riječke grupe Turisti, »Tvoja i slobodna«, gdje ste se u vokalnim dionicama pridružili pjevačici Ivi Močibob. Kako vam je bilo raditi na toj pjesmi i surađivati s TuRistima?

– Vava je, i to genijalno, sudjelovao na soundtracku »Kauboja« i sad je vitalni član projekta Mr.Lee & IvaneSky tako da je iz druženja slijedio i ugodni poziv. TuRisti su sve super glazbenici i nadam se da ćemo svašta još raditi zajedno!

Komentari

komentara