Puno Art kino Croatia ugostilo je riječku premijeru dokumentarnog filma »Tusta« posvećenog Branku Črncu Tusti iz pulske punk-rock grupe KUD Idijoti, najvećem frontmenu ex-Yu punk-rock scene, čovjeku punom duha koji je prerastao glazbu i postao simbolom slobodnog mišljenja i zdravog razuma.
Mnogobrojni poštovatelji lika i djela legendarnog Tuste, među njima i mnogi riječki glazbenici, sa zanimanjem su pratili biografski dokumentarac čijoj je riječkoj premijeri nazočio i redatelj Andrej Korovljev, kao i izvršna producentica Neda Frank.
– U je…te kol’ko vas je! Hvala Rijeko, nadam se da će vam film ispuniti srca i otopliti hladna vremena u kojima živimo i unijeti punk-rock duh u vaše uši, ako ništa drugo, rekao je Korovljev uoči projekcije.
»Tusta« gledatelje približava životu Branka Črnca Tuste putem arhivskih materijala i intervjua s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarom Diegom Bosuscom Pticom te kolegama i suvremenicima.
Drugi čin ove specifične, emocijama nabijene rock and roll priče posvećen je ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali uslijed rata i nacionalističkog ozračja u Hrvatskoj. Čvrstih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ.
Foto Marko Gracin
Finalni segment filma fokusira se na posljednje godine i prerani kraj Tustinog života i otkriva njegovu manje poznatu, intimnu, ljudsku dimenziju bez koje ne bi mogao steći takav društveni značaj.
Film je premijeru imao na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu, a gostovao je i na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFestu, Filmskom festivalu Slobodna zona te Liburnia Film Festivalu gdje je osvojio nagradu publike. Sudeći po reakcijama okupljenih u Art kinu, “Tusta” zaslužuje i nagradu riječke publike.
Nakon 100-tinjak minuta posvećenih Tusti i Idijotima, uslijedio je i razgovor s redateljem i producenticom.
Promocija dokumentarca imala je i službeni after party koji je održan u Palachu gdje je nastupio beogradski tribute bend KUD Idijota Lutke na koncu.
Foto Marko Gracin

Komentari

komentara