Jesi čula za Jonathan, pita poznati riječki glazbenik suprugu. Ona mu odgovara: Pa gdje ti živiš? Naravno da jesam. Tako nekako zvuči anegdota o sve poznatijem riječkom bendu Jonathan, bendu koji su prvi press materijali najavljivali kao »riječku supergrupu« i »dobro čuvanu tajnu riječke scene«.

Nisu press materijali pretjerivali. Jer ono što su Jonathani – vokal Zoran Badurina iz nekadašnjih Saliona, Branko Kovačić, bubnjar s više od desetljeća staža u Letu 3, ritam-motor benda Mlat i bivši »gruver« Saliona, gitarist Darko Petković i basist Nikica Jurjević poznati iz kultnih riječkih Pasa, i Tomislav Radinović, poznat kao gitarist Mandrila – ponudili na domaćem glazbenom nebu odjeknulo je poput eksplozije.

Dobro čuvana tajna postala je javna i Jonathani iz koncerta u koncert imaju sve više poklonika, a u pripremi je i novi album, nasljednik »Blissa« koji im je donio niz pohvalnih recenzija i kritika.

Vrlo brzo nakon izlaska »Blissa« najavili ste da će drugi album biti potpuno drugačiji?

ZORAN: I dalje će se osjećati naša crta i emocija, ali glazbeno će biti drugačiji.
NIKICA: Emotivniji…
DARKO: Baladičniji…
BRANKO: Bit će onakav kako smo se osjećali kad smo stvarali te pjesme.
ZORAN: »Bliss« je bio eksplozija svega onog što smo osjećali dok smo još »tajno« svirali u garaži, drugi album je drugačija priča.

Ističete emociju prije svega. Osjećaj je najvažniji u stvaranju pjesme?

ZORAN: Da. Nama bi zapravo nakon uspjeha koji je imao »Bliss« bilo najlakše raditi drugi album po istoj špranci, slijediti očekivanja publike i kritike. No, to ne bismo onda bili mi i zato smo odlučili učiniti upravo suprotno. Ne slijediti očekivanja, već ostati vjerni sebi i glazbi koju volimo i slijediti samo isključivo emociju i instinkt, raditi album koji odražava danas u bendu, a ne ono što je bilo jučer.

Imali ste malu pauzu u svirkama?

DARKO: Da, nismo svirali nekoliko mjeseci. Unatrag nekoliko dana imali smo akustični set na otvaranju Nove Križanićeve i nastup na Student Dayju. No sve su to zapravo na neki način bile promo svirke koncerta koji 13. lipnja imamo na Maloj ljetnoj pozornici u Opatiji. Prije Opatije sviramo i 6. lipnja u Umagu na Indirekt festivalu.
ZORAN: Ovih nekoliko mjeseci što nismo svirali bili smo »zatvoreni« u prostoriju i radili smo na novim stvarima, tako da ćemo dio tog materijala sigurno odsvirati i u Opatiji.
DARKO: Sviramo cijelo ljeto, na svim velikim festivalima u regiji. Bit će zanimljivo ljeto.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju RIF-a

Komentari

komentara