U produkciji riječke Plesne grupe Flame nastaje nova predstava pod nazivom »to LOVE or to HOLD«, predstava o vezi koju je vrijeme pojelo…

U novom projektu Flamea glume Sendi Bakotić i Vanja Boškovski, a uz njih plesni ansambl čine: Antonia Bašković, Jelena Braut, Martina Hrlić Rogić, Mattea Linić, Martina Miliša, Iva Šupek i Dominik Valić. O predstavi čija će premijera biti 8. veljače u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, više nam je otkrila njezina redateljica i koreografkinja, umjetnička voditeljica Plesne grupe Flame Martina Hrlić Rogić.

Kojom se temom bavite u predstavi »to LOVE or to HOLD«?

– Predstava prati muško-ženski odnos nakon dugo godina veze, kad su se emocije izlizale, kad se strast ugušila i kad su međusobni odnosi počeli umarati. Nameće se pitanje pustiti ili izdržati? Glumci Sendi Bakotić i Vanja Boškovski dijalogom, ali i fizičkim teatrom iznose publici njihove svakodnevne borbe koje u predstavi variraju od komike do groteske. Plesači imaju funkciju upravljanja glumcima kao marionetama i djeluju na njih poput neke više sile kojoj se glumci nikako ne mogu oduprijeti.

Jasna poruka

Dramaturgiju predstave potpisuje Nataša Antulov. Je li vam ovo prva suradnja s njom? Kako je do nje došlo i što je Nataša donijela Flameu?

– Kad sam odlučila napraviti predstavu u nekom obliku koreodrame i raditi s glumcima, Nataša Antulov mi je bila jedini izbor za dramaturgiju. S njom sam surađivala na predstavi »Kurva« u režiji Zijaha Sokolovića, u kojoj je ona bila asistentica redatelja, a ja suradnica za ples i pokret. Zbog Nataše i njezinih intervencija u predstavu, glumačka i plesna izvedba zasigurno će prenijeti jasniju i čitljiviju poruku publici.

Glazba u predstavi djelo je riječke grupe Jonathan. Koristite li u predstavi njihove već postojeće skladbe ili neke posve nove?

– Predstava »to LOVE or to HOLD« dobila je ime po albumima grupe Jonathan iz kojih su izvučeni songovi za predstavu. Budući se radi o diptihu, o dva albuma koji čine umjetničku cjelinu, tako sam i izabrala pjesme s oba albuma i predstava je temeljena na tekstovima pjesama, a koji su mi ukazivali na neku ljubavnu vezu s razmakom. Naravno da se kroz proces rada razvila i energija i priča koja odmiče tekstu, ali naslovna tema je uistinu jaka i provlači se kroz svaku scenu. Zašto Jonathan? Zato što je svaka pjesma himnična i jako zanimljiva za koreografiranje plesnih odnosno scenskih pokreta. Super je što je finalni paket ispao kao isključivo riječka priča s obzirom na autore koji su stvorili predstavu, ali ja uistinu mislim da glazbena podloga predstave ima svjetski zvuk.

Gostovanje u Zagrebu

Je li među ljudima koji su sudjelovali u stvaranju predstave bilo još osoba s kojima ste sada prvi put radili, surađivali?

– Autorski tim predstave osim gore navedenih, Jonathana i Nataše Antulov, čini i Anito Jelović, oblikovatelj svjetla, Vera Stojaković zadužena za kostime te Alan Perušić koji nam je izradio mobilne praktikable. Predstavu izvode plesači Plesne grupe Flame, ali i Sendi Bakotić, glumica koja je završila preddiplomski studij Gluma i mediji te se ovom predstavom bacila na glavu u fizički teatar i jako dobro njime ovladala.

Hoće li predstavu biti moguće pogledati i još koji put nakon premijere?

– Reprize predstave će zasigurno uslijediti, ali objava slijedi čim se potvrde datumi, a isto vrijedi i za gostovanje u Zagrebu u prostoru Pogon Jedinstva.

Ulaznice

Ulaznice su u pretprodaji u dvorani Plesne grupe Flame (Ciottina 24a) i u Book caffeu Dnevni boravak (Ciottina 12a) po cijeni od 30 kuna. Bit će ih moguće kupiti i sat vremena prije predstave na blagajni HKD-a na Sušaku, po cijeni od 35 kuna.

 

Komentari

komentara