Ove godine u Kastvu, Matuljima, Viškovu, Kostreni, Čavlima i Jelenju od 5. do 10. kolovoza glazbeno će umijeće na 8. Kastav Blues Festivalu predstaviti majstori bluesa: Elizabeth Lee´s Cosmic Mojo, Alba & Leo, Alan Messer, Tony Lee King, Kaplowitz Blues Trio, Darko Jurković Charlie, Vedran Božić & Rock Masters, Sydney Ellis & Midnight Preachers, The Sweet Waters, Michael Messer, Little George Band, Blue Point, Crossroad Blues Band, Duško Jeličić & The Blues Friends.

Organizator festivala je Turistička zajednica Kastva uz podršku TZ Viškovo, Općine Matulji. TZ Čavli, TZ Jelenje i TZO Kostrena.

Umjetnički direktor festivala Damir Halilić Hal naglasio je da je KBF prepoznat kao najveći i najprestižniji ovakav festival u Hrvatskoj, upravo po visokoj programskoj kvaliteti koju svake godine donosi ljubiteljima bluesa.

– Nakon sedam godina stvari su napokon sjele na svoje mjesto. Dodjela titule počasnog građanina Kastva Michaelu Messeru je pun pogodak. Stalno se govori da je uspjeh festivala moja zasluga, a ništa ne bi uspjeli postići bez velikog entuzijazma i zalaganja Michaela Messera, Michaela Roacha i Alana Smitha. Michael Messer razvio je organizacijsku infrastrukturu u Velikoj Britaniji, koja je osigurala visoku programsku kvalitetu. Zajedno s Roachem i Smithom zaslužan je za to što su na festivalu u proteklih sedam godina nastupila sva ta vrhunska imena od King Kinga nadalje. Sva trojica veliki su fanovi Kastva, ovdje dolaze na odmor sa svojim obiteljima, rekao je Hal.

Gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović kaže da je činjenica što će se KBF održati ne samo u Kastvu, već i u susjednim općinama, partnerima, signal da je riječ o nečemu što je prešlo granice prosječnosti. Direktorici TZ Kastva Dolores Kukurin drago je da se ostvarila želja da KBF postane turistički proizvod, zbog kojeg gosti bukiraju godišnje odmore, čak godinu dana unaprijed, dok direktorica TZ Viškova Marina Jurić dodaje: »Zajedničkim udruživanjem sredstava stvaramo izuzetan glazbeni proizvod, kojeg su podjednako prihvatili domicilni stanovnici i turisti«.

Kvalitetna priča

Glavni sponzor festivala je Zagrebačka banka, čiji Ivan Birkić naglašava da su otpočetka uz ovaj festival, kojeg su prepoznali kao kvalitetnu priču. Jadranka Čubrić iz Hrvatske glazbene unije zahvalila je Halu, što se usudio dovesti blues, tu glazbu srca i duše, iz delte Mississippija u Kastav, gdje se ukorijenio. Umjetnik Emil Knapić već godinama donira svoje u svijetu cijenjene skulpture blueserima koji nastupaju na KBF-u, a ove će godine njegovu skulpturu dobiti Alan Smith.
Posjetitelje KBF-a i ove godine čeka krasan, zanimljiv, atraktivan, pa i izazovan program. Festival 5. kolovoza u 21 sat na terasi Konobe More u Kostreni otvaraju Elizabeth Lee´s Cosmic Mojo (USA/IT), te hrvatski duo Alba & Leo.

Visokooktanski rock band s dubokim korijenima u bluesu Elizabeth Lee’s Cosmic Mojo redovito nastupa u SAD-u i Europi, a pjevačica i voditeljica banda Teksašanka Elizabeth Lee plijeni pažnju energijom i vokalom. Alba Nacinovich je diplomirana jazz-pjevačica, koja je nastupala po čitavoj Europi, a Leo Škec gitarist je s velikim iskustvom u različitim glazbenim žanrovima i formatima, od dua do big banda.

Sljedeće večeri 21 sat u Kaštelu Grad Grobnik u Čavlima predstavit će se Alan Messer (GB) i Tony Lee King (HR). Dobitnik nagrade Grammy fotograf Alan Messer predstavit će se posebnim videoprogramom. U posljednjih četrdesetak godina ne postoji značajnije ime popularne glazbe koje nije zabilježio Messerov fotoaparat; fotografirao je legende kao što su Beatlesi, Rolling Stonesi, The Who, Deep Purple, Johnny Cash, Jimi Hendrix, Bob Dylan i druge, a njegove fotografije krase naslovnice preko 800 albuma. Tony Lee King, glasnogovornik hrvatskoga bluesa, kako ga je nazvao Dražen Vrdoljak, vratio se na scenu s novim bandom i programom, kojeg će svi zainteresirani moći čuti na grobničkom Kaštelu.

Na krovu sportske dvorane u Matuljima 7. kolovoza u 21 sat nastupit će hrvatski izvođači: Kaplowitz Blues Trio, Darko Jurković Charlie, te Vedran Božić & Rock Masters. Lela Kaplowitz renomirana je hrvatska jazz-vokalistica sa zapaženom karijerom i u inozemstvu, a sa suprugom, pijanistom Joeom Kaplowitzem, koji svira u Big Bandu HRT-a, osvojila je treće mjesto na natjecanju za najbolji jazz-bend održanom u Bukureštu 2008. godine. Zajedno s iskusnim riječkim bubnjarom Tončijem Grabušićem nastupit će kao Kaplowitz Blues Trio.

Darko Jurković Charlie dobitnik je sedam Statusa za najboljega hrvatskog jazz-gitaristu, a s grupom Kvartet Sensitive je dobio četiri nominacije za Porin. Vedran Božić ulazi u red najboljih hrvatskih rock-gitarista. Pripada generaciji koja je odrasla na blues-glazbi, pa bi se i njegov izričaj mogao kategorizirati kao blues-rock.

Središnja večer

Središnja večer festivala bit će održana 9. kolovoza, na sam Svjetski dan bluesa, na kastavskoj Fortici, iz nastupe: Sydney Ellis & Midnight Preachers (USA) i The Sweet Waters (IT). Zvijezda je ovogodišnjega Kastav Blues Festivala Sydney Ellis, vrhunska vokalistica suvremene blues i jazz-scene, koju hvali i publika i glazbena kritika. Glazbu koju pjeva naziva kulturnom baštinom, odnosno afroameričkom narodnom glazbom, a sa svojim Mindnight Preachers po prvi će se put predstaviti hrvatskoj publici. Daniele Bazzani jedan je od najcjenjenijih talijanskih fingerstyle gitarista, a njegovu fascinaciju blues-glazbom i općenito američkom tradicijom, publika će najbolje doživjeti u izdanju Danieleova blues banda The Sweet Waters iz Rima.

Sljedeće večeri u Ronjgima predstavit će se Little George Band (GB) i Blue Point (HR). Little George Sueref je dvanaest godina pjevao i svirao usnu harmoniku u grupi Big Joe Louis & His Blues Kings, s kojom je proputovao cijeli svijet. Blueprint Magazine tri mu je godine zaredom dodijelio nagradu Harp Of The Year. Grupa Blue Point već je deset godina poznata po svom repertoaru iz fusion bluesa i jazza.

Festival će 10. kolovoza zatvoriti Crossroad Blues Band (MK) te Duško Jeličić & The Blues Friends (HR) na Trgu mlikarice u Dražicama. U tekstovima pjesama makedonskog Crossroad Blues Banda osjeća se snažna socijalna dimenzija; govore o problemima običnih, »malih« ljudi što, na kraju, i jest jedna od osnovnih tema blues–lirike. Jedna je od atrakcija ovogodišnjega izdanja Kastav Blues Festivala i Duško Jeličić & The Blues Friends, koji čine poznati glazbenici s područja Kvarnera.

Komentari

komentara