Gotovo pola stoljeća nakon osnivanja, legendarna njemačka skupina elektroničke glazbe osvojila je u nedjelju prvi Grammy u kategoriji najbolje elektroničke dance glazbe za live nosač zvuka »3-D The Catalogue«.


Album je zvučna snimka popraćena dokumentarcem o nizu koncerata održanih u velikim svjetskim muzejima, posebice Tate Modern u Londonu ili MoMA-i u New Yorku.

Nijedan član grupe nije došao primiti nagradu na pozornici Madison Square Gardena u New Yorku gdje je organizirana svečana dodjela nagrada Grammy ove godine.

Kraftwerk se smatra grupom koja je utemeljila elektroničku glazbu i koja je od samog početka sedamdesetih godina koristila sintesajzere, vokodere i uređaje vlastite proizvodnje, ali i minimalističke aranžmane i ritmičke petlje neumorno ponavljane.

Njegovi članovi objasnili su da žele stvarati glazbu više kao mašine nego kao ljudska bića predstavljajući se na pozornici ili video-spotovima kao roboti.

Usprkos tome, njihova glazba bila je melodična i ostavljala je prostor glasu i pjevanju.

Ta je revolucionarna glazba brzo doživjela pravi komercijalni uspjeh, a album »Autobahn« iz 1974. našao se blizu najprodavanijih u brojnim zemljama, uključujući SAD.

Nekoliko njegovih naslova, primjerice »Autobahn«, »The Robots«, »The Model« ili »Trans Europe Express« postali su klasici elektroničke glazbe.

 

Komentari

komentara