Ako je još pred koju godinu, možda čak i lani »Kreativni Krk« nekima bio nepoznanica, nakon ove godine uvjereni smo – više nije, riječi su kojima su našu ćakulu o aktivnostima te sveprisutne krčke udruge započeli Luka Adžić Kapitanović i David Mrakovčić, predsjednik i dopredsjednik udruženja iza kojeg stoji sve dulji niz uspješnih i zapaženih kulturnih projekata.

Šest godina dugo djelovanje udruge nastale na temeljima koje je, spontanim organiziranjem, potakla »Udruga demo bandova grada Krka« ostavilo je traga u gradskoj kulturnoj, posebice glazbenoj sceni koja je raznovrsnija i bogatija zbivanjima kakva su još donedavno, silom prilika ostajala izvan fokusa ljudi i institucija zaduženih za osmišljavanje kulturno-zabavne svakodnevice grada.
– Čini mi se da smo mobilizacijom i organiziranjem brojnih kreativnih Krčana koji još donedavno gotovo pa i nisu imali priliku predstaviti se javnosti i obogatiti zbivanja u svom gradu, pokrenuli lavinu koju je sad teško zaustaviti i koja sa svakom godinom svog kotrljanja donosi nove ideje i projekte, kaže Adžić Kapitanović.
Mladen TRINAJSTIĆ

Luka Adžić Kapitanović i David Mrakovčić

Vansezonski projekti

Trend povećanja broja i raznovrsnosti kulturnih događanja, i to ne samo onih glazbenih, nastavljen je i ove godine pa smo tako, pomalo rezimirajući napravljeno, iznimno zadovoljni učinjenim, ali i reakcijama domaće javnosti na sve što smo, radeći u relativno skučenim ljudskim i materijalnim okvirima, uspjeli »izvući«, kažu naši sugovornici.
– Iako nas svi najbolje znaju po našem, sad već tradicionalnom »Prvomajskom inkubatoru« – višednevnom glazbeno-kulturnom projektu koji je i ove godine bljesnuo punim sjajem, Krčani, otočani i posjetitelji dosege našeg rada sad već počinju razaznavati i u nekim drugim našim projektima, posebice »Tramontu« koji je već u drugoj godini svog postojanja izrastao u jedno od zapaženijih sezonskih događanja. Naime, kako to najčešće biva, širenjem članstva naše udruge koju danas nosi tridesetak aktivnih članova, došlo je i do širenja ideja, a time i aktivnosti, pa smo danas vrlo aktivni i izvan ljetne sezone oko koje se u Krku, baš kao i u drugim turističkim središtima, donedavno »vrtila« većina kulturnih i zabavnih zbivanja. Dakle uz naša već dobro uhodana događanja poput »Prvomajskog inkubatora« ili pak koncertnog programa »Evo ti pa slušaj« posvećenog domaćoj demo sceni, ali i sad već popularnog Tramonta koji je publici na Trgu krčkih glagoljaša i ovog ljeta ponudio nastupe niza iznimno kvalitetnih izvođača jazza, bluesa, rocka pa čak i etno glazbe, ponosni smo i na odjeke nekih naših »vansezonskih« projekata koji su obogatili i zanimljivim učinili i onaj period u kojem još donedavno nije bilo previše društvenih zbivanja.
Vladimir KALINIĆ

Popularni Tramonto koji se održavao na Trgu krčkih glagoljaša Krčanima i posjetiteljima Krka, osim jazz, blues i rock nota ove godine ponudio i dašak etna kojeg su sa sobom donijeli članovi istarske Veje

Popularni pub kvizovi

U red takvih spada i serijal »pub kvizova« – zabavnih, opuštenih i pomalo neformalnih kvartovskih natjecanja u znanju koji je već u svom premijernom izdanju ostvario odličan uspjeh, ustvrđuju čelnici Kreativnog Krka napominjući da im se članovi ekipa zainteresiranih za sudjelovanje u idućem izdanju tog zabavnog programa već javljaju s pitanjem »kad se kreće?«.
– Događaj koji se organizirao uvijek u istom krčkom kafiću sad planiramo proširiti i na druga popularna okupljališta Krčana koji će, baš kao i žitelji nekih većih gradova u kojima je praksa organizacije takvih natjecanja prisutna već dulji niz godina, možda već i ove jeseni imati priliku družiti se, zabaviti i iznova pokazati širinu svoga znanja. Isto vrijedi i za »Advent u Krku«, predbožićno događanje koje je u svom drugom, lanjskom izdanju pokazalo da se, uz još malo organizacijske dorade i dodatnog truda, i od te manifestacije može stvoriti nešto po čemu ovaj grad može postati prepoznatljivim i zbog čega bi se i žiteljima drugih otočnim mjesta »isplatilo« potegnuti do Krka i njegove Vele place, kaže Adžić Kapitanović. U svakom slučaju, ničemu od onog što smo radili i što dalje planiramo raditi, nije cilj biti »tek još jednom feštom«, već želimo da to budu ponajprije događanja kojima ćemo pokazati da i u manjim sredinama poput Krka postoji iznimno živa i bogata urbana scena, brojni kreativci i kreativke kojima u poticanju njihova rada i stvaralaštva ponekad samo treba malo odškrinuti vrata, dodaje dopredsjednik David Mrakovčić.

Zasuti fotografijama

Koliko su nastojanja bodulskih kreativaca sveprisutna i univerzalna, potvrđuje i interes koji za njihovo djelovanje i projekte pokazuju članovi brojnih sličnih udruga iz svih dijelova naše zemlje, ali i iz svih dijelova svijeta. Bez pretjerivanja, pomalo nas je prestrašio odaziv na našu izložbu fotografija na temu urbanih ruševina koju smo u Decumanusu priredili u sklopu ovogodišnjeg »Prvomajskog inkubatora«, priznaje Adžić Kapitanović, napominjući da se javnom pozivu Kreativnog Krka tom prilikom, s više od tisuću fotografskih radova, javilo više stotina autora iz svih krajeva svijeta.
Kao što smo zadovoljni brojnošću, sadržajnošću i posjećenošću naših događanja, razlog za slatko zadovoljstvo nalazimo i u spoznaji da smo mnogim domaćim, ali i »prekomostnim« glazbenicima ponudili mogućnost prezentiranja njihova rada, naglašavaju naši sugovornici primjećujući i da ih je, u svim njihovim ovogodišnjim projektima, pratilo lijepo, toplo i suho vrijeme.
– Zapravo, jedina kiša koje nas je omela, dogodila se kad smo planirali održati »Prvomajski šušur« – jedini događaj kojim smo i sami htjeli organizirati pučku feštu, rekao je predsjednik Kreativnog Krka konstatirajući uz smijeh da je to možda bio znak da se okane organiziranja zbivanja kakvih na otoku ionako ne manjka, odnosno da se drže onih ponešto drugačijih manifestacija po kakvima su već postali prepoznatljivi i zbog kojih više ne stoji stereotipna predožba da se u malim, posebice otočnim sredinama ništa ne događa.
Vladimir KALINIĆ

Prvomajski inkubator i ove je godine u Krk privukao brojne poklonike dobre glazbe

»Zarazili« i ostale otočne sredine

– Ono što nas sve u Kreativnom Krku posebno veseli jest to što se ono što već godinama volonterski radimo i za što se s ograničenim kadrovskim i financijskim sredstvima nastojimo izboriti, slično kao i u gradu Krku, nekako »samo od sebe« polako počinje događati i u brojnim drugim krčkim lokalnim središtima. Da u svojim nastojanjima nismo sami, potvrđuju slični »pokreti« koji nastaju i u nama susjednoj Malinskoj i Puntu, ističe Luka Adžić Kapitanović.
Ne skriva zadovoljstvo svojih krčkih kolega nastankom i zamahom aktivnosti kreativne udruge mladih »Termen« koja odnedavno djeluje u Malinskoj. Isto vrijedi i za pokretače sličnih projekata u Puntu iza kojih je premijerno izdanje ovoljetnog Velvet Festivala.
Jednako tako, sretni smo i zadovoljni što je upravo iz događanja koja organizira Kreativni Krk, a prije njega i Udruga demo bandova otoka Krka, izišao cijeli jedan niz kvalitetnih domaćih grupa poput Brain Productiona, Buca & Kalašnjikova i mnogih drugih koje se, polako ali sigurno, danas etabliraju i u izvanotočnoj sceni, zaključili su naši sugovornici, uvjereni da će istim putem, zahvaljujući onome što rade, narednih godina krenuti i mnogi drugi krčki bendovi.
Krčki kreativci u predstavljanju svoje udruge nisu propustili spomenuti i podršku TZ-a i Grada Krka, krčkog Centra za kulturu i drugih institucija s kojima uspješno surađuju. A da je Kreativni Krk uistinu »doživljen« i od gradskih otaca, potvrđuje činjenica da će već drugu godinu zaredom u njemačkom gradu Rockenhausenu, zbratimljenom s Krkom, dobiti priliku predstavljati krčku kulturnu scenu.

Komentari

komentara