Američki Dan nezavisnosti danas će tradicionalno biti proslavljen i na glazbenom pikniku koji još od 70-ih godina prošlog stoljeća na različitim mjestima diljem zemlje organizira legendarni američki glazbenik, glumac i aktivist Willie Nelson.

Inspiriran Woodstockom Nelson je prvi piknik organizirao 1973. godine u Dripping Springsu u blizini Austina gdje se okupilo 40.000 posjetitelja. Prije koncerta, Senat u Teksasu 4. srpnja proglasio je Danom Willieja Nelsona.

– Razmišljao sam o Woodstocku i zaključio da bi se ista stvar mogla organizirati i u Teksasu kada bi se predstavila na pravi način i s pravim talentom. Četvrti srpnja je nacionalni praznik, Dan nezavisnosti i pomislio sam kako bi se tim povodom mnogi ljudi htjeli družiti i zajedno ga proslaviti. Nije to bila nikakva prepametna ideja, prisjetio se 83-godišnji glazbenik.

Dvodnevni festival u organizaciji ikone američke popularne kulture danas je poznat kao jedna od najvećih i najpopularnijih proslava Dana neovisnosti.

Osim u gradovima u Teksasu, »tulum« se održavao i u New Yorku te u Atlanti. Nelsonov piknik znao je okupiti i više od 80.000 posjetitelja i trajati više dana, često uz incidente, uhićenja i slične neugodne situacije zbog čega je krajem 70-ih došao na loš glas i imao problema s pronalaženjem lokacije za održavanje. Iako je tijekom osamdesetih ponovo steklo pozitivnu reputaciju, s godinama je događanje izgubilo na popularnosti tako da se na ovogodišnjem izdanju na stazi Formule 1 u Austinu, očekuje »samo« 10.000 posjetitelja koje će zabavljati dvadeset izvođača. Nastupit će Ray Wylie Hubbard, Johnny Bush, Billy Joe Shaver, Margo Price, Shakey Graves kao i neki od teksaških glazbenika koji su sudjelovali i u prvom pikniku.

Komentari

komentara