Paraf kreće na veliku regionalnu koncertnu turneju koja započinje 13. prosinca u Novom Sadu, u Firchie Think Tank studiju, a nastavlja se 14. prosinca u beogradskom Domu omladine. Na turneji će promovirati album CD box-set »Sabrana djela 1976.-1987.« koji uključuje sve njihove albume i singlove, kao i dosad neobjavljeni live album te vinil »Zastave«, nedavno reizdan kao specijalno izdanje povodom 35. obljetnice originalne objave.

Kombinirana postava Parafa, s Vim Colom i Valterom Kocijančićem kao vokalima, članovima obje izvorne postave te glazbenicima koji su već nastupali u koncertnim postavama benda spremna je za povratak na pozornice. Da je tome tako, pokazali su već u ožujku, na ovogodišnjoj riječkoj promociji box-seta kad su energičnim i žestokim nastupom oduševili publiku u klubu Palach, kao u danima kad su krčili puteve za inventivniju glazbu na ovim prostorima. Njihov se žar nije nikada ugasio, a sada se opet rasplamsao i legendarni je bend spreman za nove nastupe po regiji.

Koncerti u Novom Sadu i Beogradu bit će prilika za sve ljubitelje punka, post-punka i novog vala da uživaju u energičnim, pravim rockerskim izvedbama legendarnih pjesama među kojima su »Narodna pjesma«, »Moj život je novi val«, »Živjela Jugoslavija«, »Javna kupatila«, »Zastave«, te novi singl »Bez lica« koji je band snimio nakon više od 33 godine.ž

– Drago mi je da se nakon toliko desetljeća opet vraćamo u Novi Sad i Beograd! Veselimo se nastupu pred publikom koja nas zna od samih početaka, koja je zajedno s nama stasala. A veseli nas u publici vidjeti i mlađe generacije, klince koji se nisu ni rodili kad smo počinjali, a ipak nas slušaju danas, kaže Valter Kocijančić.

Vizionarski proplamsaj

Paraf je ključno utjecao na glazbena zbivanja nekadašnje države. Bili su među prvim punk pojavama izvan Velike Britanije, a uz ljubljanske Pankrte, u korak su slijedili globalni glazbeni prevrat koga su iz Britanije vodili Sex Pistols, The Clash, The Damned i drugi. Bili su ključna pojava punk i novovalne eksplozije uz čije je djelovanje nastala bogata scena: nadovezali su se fotografi, dizajneri, modni kreatori, novinari, strip crtači, ogroman broj novih glazbenih sastava. Druga postava benda trasirala je post punk standarde i realizirala izvanserijski album »Zastave« 1984. godine.

Album »Zastave« koji predstavlja njihovu treću fazu djelovanja, donosi najkompleksniji i najambiciozniji diskografski korak Parafa. »Zastave« su zaboravljeno remek-djelo hrvatske i jugoslavenske rock glazbe, vizionarski proplamsaj i svojevrsno proročanstvo svega zla koje se počelo događati na Balkanu tek koju godinu nakon što su Parafi prestali s radom. Zbog svoje dosljedne umjetničke centriranosti, besprijekorne glazbeno-tekstualne egzekucije zadanoga smjera i zbog svoje autentične oporbe okovima društvene zbilje, »Zastave« su jedan od vrhunaca jugoslavenskog rocka.

Također, to je jedan od najraritetnijih albuma na ovim prostorima s obzirom na malu inicijalnu nakladu, tako da će ovo obnovljeno izdanje razveseliti ponajviše ljubitelje vinilnih zapisa.

 

Komentari

komentara