Kuzma & Shaka Zulu, splitski duet partymejkera, s kolekcijom hitova iz ranih devedesetih, nakon povratka na scenu 2010. godine ponovo osvajaju publiku željnu tuluma.

Grupu čine Saša Kuzmić odnosno Kuzma (producent i lead vokal) i Galileo Tajč odnosno Shaka Zulu (MC i vokal), a odlikuje ih mješavina rap, reaggae, dance, italo-disco, trash i disco-rock stilova.
Na scenu su se probili krajem 1993. singlovima »Jedna mala Iva« i »Party (Ruke Gore)«. Godine 1994. godine izlazi prvi album »Prva liga« i doživljava veliki uspjeh. Prodano je oko 15000 službenih nosača zvuka (CD i kasete) i još 30-40000 piratskih izdanja.

Album je sviračko-pjevačko-programerski »one man show« Saše Kuzmića koji je praktički sam odsvirao, otpjevao i producirao cijeli album. S tog albuma ostali su hitovi poput »U mojoj ulici (ne prodaje se trava)«, »Vozimo se, vozimo«, »Party (Ruke gore)«, »Jedna mala Iva«, »Puknuta ekipa« i »Prva liga«. Drugi album, »Lito ide mala« iz 1996., donosi zaokret u djelovanju grupe budući da se pojavljuju i drugi žanrovi, primarno italo-disco. Najveći su uspjeh polučile pjesme »Lito ide mala«, »Zaspala na suncu«, a najistaknutija je »Majstori sa mora« koja je postala prepoznatljiva duž cijele dalmatinske obale kao navijačka pjesma, ispočetka navijača KK Zadar , a potom i među Torcidom i svim ostalim navijačima i simpatizerima Hajduka.

Stanku između ovog i sljedećeg albuma članovi su iskoristili za završetak studija koji su davno upisali, ekonomiju (Tajč) i elektrotehniku (Kuzmić) te putovali po svijetu. Leo Tajč je boravio u Italiji, a Kuzmić u Njemačkoj i Islandu, gdje je upoznao druge pristupe glazbi. Treći album imena »Idemo na more« iz 2003. donosi vesele ljetne pjesme kao što su »Idemo na more«, »Popi’ pivu, skoči u Rivu« , »Everybody (Gori trava zelena)«, »Neću sladoled«… Godine 2010. objavlju i četvrti studijski album »Di ćemo večeras«, a trenutno rade na novom nosaču zvuka.

Svaki nastup poseban

Ovog ćete rujna prvi put nastupiti u bivšoj tvornici papira u Rijeci na Hartera Festivalu. Šta pripremate za taj nastup?

– Nikada se ne pripremamo za nastup. Svaki koncert je poseban i nemamo unaprijed pripremljene čak ni pjesme koje ćemo izvesti. Sve odluke se donose instinktivno, pred publikom, u trenu.

Kakva su vaša očekivanja od Hartere?

– Volimo zajedničke nastupe gdje naš visokoenergetski party posebno dolazi do izražaja. Ispostavilo se već na Terraneo festivalima prije koju godinu da i razvikani bendovi teško mogu parirati tom ludilu. Hartera je izrazito respektabilan festival i nakon ovog nastupa ljubav između Rijeke i Kuzma & Shaka Zulu će se pojačati još strastvenijom vezom.

Ovog lipnja ste objavili novi singl »Blagajnica«. Kako je prošao kod vaših fanova?

– »Blagajnica« je radiofonična pop pjesma, iskrena, donekle i angažirana. Brzo je postala bliska jako širokoj publici i prošla je odlično, a u eteru je i dalje. Poput »Lito ide mala« čini se da će biti evergreen. Ona je obilježila naš povratak u Croatia Records, jaču prisutnost na radiju i TV i bez obzira što nije ni agresivna, ni provokativna, najavila je novi skok.

Sporo, ali dobro

Do sada ste objavili četiri albuma. Radite li na novom materijalu? Ako da, šta možemo očekivati od njega?

– Peti album je praktički zaokružen i sastojati će se od singlova u zadnjih nekoliko godina koji svi imaju hitoidni status među svima koja nas prate, plus neke male tajne koje će se tu naći. Pjesme nastaju sporo, ali su zato sve dobre.

Iza vas je aktivno koncertno ljeto. Gdje ste sve nastupali? Gdje ste se najbolje proveli?

– Nastupali smo duž cijele obale, beach club je naše prirodno stanište i svugdje je to bio koncert & party za pamćenje tako da ne možemo posebno izdvojiti neki određeni, jer s publikom smo jako bliski gdjegod da dođemo i već nakon 2-3 pjesme se stvori ta pozitivna atmosfera koje jednostavno nikad dosta. Osmijeh na licu i radost u srcu je ono što krasi i nas i sve koji nas vole.

Kakvi su vam planovi za jesen?

– Izlazi nova pjesma i videospot da zagrijemo jesen i ne dozvolimo ljetu da ode, bar ne na našim nastupima.

Komentari

komentara