Legendarni Don Letts, glazbenik i redatelj koji je sedamdesetih bio prva poveznica između punka i reggaea, dobit će 23. srpnja na pulskom glazbenom festivalu Seasplash Nagradu za životno djelo Festivala dokumentarnog rock filma (DORF).


Letts će boraviti na Seasplashu sve dane festivala, gdje će na DJ setu predstaviti svoju raznovrsnu glazbenu kolekciju, a prikazat će mu se i četiri filma te izbor iz njegova bogatog opusu od oko 400 spotova za šaroliku glazbenu klijentelu, od Boba Marleya preko Poguesa do Georga Clintona.
Najjaču suradnju ostvario je s Clash, kojima je snimio sve spotove, a »London Calling« mu je bio jedan od prvih video uradaka. Za film »The Clash: Westway to the World« 2003. osvojio je nagradu Grammy.
Letts je sedamdesetih puštao glazbu između koncerata u prvom punk klubu The Roxy u Londonu. Jednom je prilikom izjavio kako su jedini bijelci koji su u to vrijeme plesali na Jah Shaku bili Sex Pistols i The Clash, njegovi prijatelji.
S dubom i reggaeom upoznao je Clash i Johnnyja Rottena (u razdoblju PiL-a), potaknuvši ih da i sami eksperimentiraju s novim zvukom, dok je njega punk potaknuo na snimanje prvog dokumentarca »The Punk Rock Movie«.
Nakon toga snima na desetke dokumentaraca i igranih filmova, a njegov posljednji dokumentarac napravljen je za novi album Paula McCartneya. Jedan od njegovih popularnijih spotova bio je za pjesmu »Summer in Siam« Poguesa.
Svoju glazbenu karijeru pokreće sredinom osamdesetih, kada s Mickom Jonesom iz Clasha osniva Big Audio Dynamite, a svira i u bendovima Screaming Target, Basement Five te surađuje s drugim glazbenicima i izdaje brojne kompilacije. Nastupa i kao DJ na najvećim glazbenim festivalima, u zadnje vrijeme kao Dub Cartel Sound System, zajedno sa Dan Donovanom iz B.A.D.-a.
Afirmirao se i kao radijski voditelj – od 2009. vodi emisiju Culture Clash Radio na BBC 6, na kojoj su mu kolege Giles Peterson, Jarvis Cocker, Iggy Pop. O svom je zanimljivom životnom putu pisao u autobiografiji »Culture Clash: Dread Meets Punk Rockers«.
Već je dvaput gostovao u Hrvatskoj – 2008. je bio na Festivalu DORF u Vinkovcima, te nastupio u KSET-u.
U suradnji s vinkovačkim filmskim festivalom Seasplash organizira edukativni večernji program FilmSplash, koji će se održavati u večernjim satima u tunelima tvrđave Punta Christo. Voditelji DORF-a odabrali su četiri filma koje se može svesti pod zajednički nazivnik ‘R znači reggae’, te njih još četiri i selekciju video spotova Don Lettsa
Posjetitelji će između uvodne i glavne projekcije dana, imati priliku razgovarati s redateljima Donom Lettsom, Volkerom Schanerom i Kalbatom, a organizatori DORF-a će u subotu, 23. srpnja, Donu Lettsu uručiti nagradu za životno djelo, koju je izradio nagrađivani mladi kipar Boris Sekulić.
DORF-ovo gostovanje na 14. Seasplashu u Puli dio je ljetnog izdanja tog festivala, koje je počelo 7. srpnja u Ljetnom kinu Cres,
Seasplash festival jedan je od najdugovječnijih hrvatskih festivala koji na štinjansku tvrđavu Punta Christo pored Pule dovodi ponajbolje izvođače iz regije i poznata gostujuća imena sa svih strana svijeta raznolikih glazbenih izričaja, od duba, reggaea, ska, dubstepa, hip hopa, world musica do raznovrsne elektronske glazbe.

Komentari

komentara