Solomon Burke, Otis Redding, Wilson Pickett, Sam Cook, Ray Charles, Stevie Wonder… Tko god voli prekrasne soul pjesme spomenutih izvođača slobodno može ovaj niz nadopuniti imenom Leon Bridges.

Istina, mlađahni američki pjevač (rođen je 13. srpnja 1989. godine u Atlanti pod imenom Todd Bridges) još će puno morati raditi da bi dosegao slavu i ugled veličanstvenih prethodnika, ali ono što je ponudio na debitantskom albumu »Coming Home« toliko je dobro da već sada slobodno možemo reći kako je sazviježđe soula dobilo još jedan divan glas.

Iako je rođen u srcu američkog Juga, Bridges je odrastao i živi u čuvenom povijesnom američkom gradu Forth Worth u Texasu. U glazbu je ušao ponajprije sa željom da gitarom prati stihove pjesama koje je pisao i izvodio, a za život je zarađivao pranjem suđa po restoranima Forth Wortha. Među najzaslužnije za njegov proboj svakako spada Austin Jenkins, gitarist grupe White Denim koji je uz Joshuu Blocka, člana iste grupe, navratio u bar gdje je Bridges svirao i ostao oduševljen izvedbom pjesme »Coming Home«. Još iste večeri on i Block predložili su Bridgesu da snime desetak pjesama te demo materijale pošalju radio postajama. Budući da nisu raspolagali velikom količinom novca, ali i zbog očiglednog retro stila Bridgesovog pjevanja, odlučili su raditi na starinski način, a to znači da su okupili skupinu lokalnih glazbenika (The Orbans, Quaker City Night Hawks i Patriot) te snimili deset pjesama dugih sveukupno tek 35 minuta. Nedugo po snimanju odabrali su pjesme »Coming Home« i »Lisa Sawyer« te ih poslali brojnim radio postajama. Uspjeh je bio i veći od očekivanja! Jer, ne samo da su ih počeli puštati u programima u Texasu i na Jugu, već i u ostatku Amerike, čak i u Europi! To je, naravno, privuklo pažnju velikog broja diskografskih kuća od kojih je Columbia u prosincu prošle godine ponudila najbolje uvjete. U siječnju ove godine objavili su »Coming Home« kao singl i istog je mjeseca ušao u 10 najslušanijih na Spotifayu, dok je album odmah po objavljivanju došao do broja pet u Engleskoj, šest u SAD-u i osam u Australiji što je za jednog debitanta odličan rezultat.

Iz srca u glas

Bridges svoje stvaralaštvo temelji na zvuku, načinu pjevanja i pisanju pjesama po uzoru na rhytam i blues, gospel i soul majstore iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, a to znači direktan prijenos osjećaja iz srca u glas. Upravo stoga »Coming Home« je album za glazbene sladokusce koji vrlo uspješno nudi neponovljivu toplina i nježnost soul glazbe te predstavlja najbolji mogući oblik retro soul/gospel nostalgije pri čemu je vrlo pohvalno kako Bridges i suradnici nisu ni u jednom trenutku posegnuli za obradom starih hitova već su sami stvorili svih deset pjesama pri čemu je tekst za sve napisao Bridges, a glazbu su zajedno stvarali  Austin Michael Jenkins, Joshua Block i Chris Vivion.
Album otvara prekrasna »Coming Home«, krajnje jednostavna starinska ljubavna pjesma o tome kako mu je ona sve, i kako jedva čeka da iz okrutnog svijeta dođe kući do nje (»Baby, baby, baby I’m coming home to your tender loving«). Divan baršunasti Bridgesov glas i bogata orkestracija u stilu starog soula pjesmi daju i drugo značenje jer »Coming Home« može značiti i (a i znači) povratak korijenima soula. »Better Man« uz još izraženije soul gudače i odličnu doo wap pratnju u istom je ozračju samo što ovog puta svoju ljubljenu moli da mu oprosti što je predugo ostao vani, a ako treba on će da bi se iskupio »preplivati Mississippi«. »Brown Skin Girl« s izraženom jazz pratnjom nudi opis ljepote tamnopute djevojke, a »Smooth Sailing« s podosta modernog r’n’b utjecaja, daškom akustike i povremenim gitarističkim rock solažama daje vrckavu priču o ljepoti djevojke čije ga kretnje podsjećaju na jedrenje lijepe lađe na kojoj bi, kaže, volio biti putnik.
»Shine« je prva od nekoliko religioznih pjesama albuma pri čemu duh gospela živi ne samo u zvuku, već i u stihovima kroz koje moli Boga da zaboravi njegove grijehe iz mladosti jer on ga sada slijedi i bit će njegov sluga i svijetliti poput svijeće u toj svojoj duhovnoj preobrazbi. Sjajna »Lisa Sawyer« pjesma je o njegovoj majci i njenom životu ispričana uz odlično korištenje soula, bluesa i jazza. Stihovi poput »Srce toplo kao sunce Louisiane, glas kao simfonija instrumenata« čine ovu pjesmu jednom od najljepših pjesama o majci. »Flowers« je još jedan sjajan crossover – (jazz, blues rock, doo wap, soul gudači) s temom o prolaznosti i porukom k treba živjeti punim plućama, a »Pull Away« je opet pravi nježni ljubavni soul, ovog puta ljubavna tužaljka o kraju veze i prestanku ljubavi. Ta je pjesma sjajan uvod za izuzetan završetak albuma koji počinje odličnom »Twistin and Groovin« koja, unatoč nazivu, nema brzinu i žestinu, ali uz odličnu akustičnu pratnju odlično kombinira rhytam and bluesa i klasični rock and roll te odlično blues soliranje u pjesmi koju je posvetio svojoj baki Eerthi, podrijetlom Indijanki. Za kraj Leon Bridges ostavlja prekrasnu »River«, iznimnu kombinaciju ljubavne i religiozne pjesme u kojoj uz pratnju akustične gitare i udaraljki svojim glasom i gospel stilom stvara fantastično ozračje pripovijedajući ispovijest grešnika koji prije povratka voljenoj ženi želi u rijeci isprati svoje grijehe među kojima je i krv na rukama.

Reklama za Apple iPhone 6

Stariji ljubitelji glazbe – oni koji su svjedočili šezdesetima, pa i pedesetima – često znaju reći kako dobre glazbe više nema. Naravno, takav stav – kao i sličan kasnijih generacija – više je žal za mladošću no realna procjena stanja. Dobre glazbe još ima. »Coming Home« Leona Brigdesa najbolji je dokaz tome.
Pjesma »Coming Home« itekako je poznata i mladima. Naime, u reklami za Apple iPhone 6  usporeni let galeba iznad moćnih valova koji udaraju u prekrasnu obalu kalifornijske Hermosa Beach prati upravo »Coming Home«. Zanimljivo je da je svoj povratak u prošlost Bridges naglasio i naslovnicom albuma koja je izrađena u klasičnom minimalističkom stilu pedesetih i šezdesetih (lik izvođača i popis pjesama), a taj retro izgled Bridges njeguje i na koncertima redovno nastupajući u odjeći popularnoj kod soul izvođača prije pola stoljeća.

Komentari

komentara