Vijest da su Letu Štuke i Dubioza Kolektiv udružili snage u pjesmi ‘Zemlja gori’ sigurno će pobuditi veliki interes i razveseliti njihove štovatelje diljem regije.

Autor teksta i glazbe Dino Šaran vrlo kratko se osvrnuo na pjesmu koja ujedno službeno najavljuje izlazak četvrtog studijskog albuma Letu Štuke pod nazivom „Topla voda“.
– ‘Čovjek ili robot? ’Zemlja gori’ je satirična poskočica o preskakivanju homo sapiensa u lancu prehrane. Htio sam imati taj autentičan zvuk Dubioze na albumu. Inače, na svakom drugom albumu volim imati neku pjesmu za folkoteku, a ovo je jedna takva pjesma. Koliko god se mi približavali zapadu, ipak je ovo Balkan. Mene uvijek inspirira ono što je oko mene. Ne želim se truditi da zvučimo kao neki indie bend iz New Yorka.

Režiju pratećeg video broj potpisuje Admir Švrakić koji je sa Štukama već surađivao na spotu za singl ‘Supermarket’.
– Kada Dino Šaran napiše pjesmu, a Dubioza Kolektiv i Letu Štuke je ožive svojim zvukom, nije teško nadoći na ideju za video spot. Pokušali smo da vizualiziramo našu stvarnost u kojoj umišljamo da smo bitniji od onoga što ustvari jesmo. Spot je paralelni svijet realizma i apstrakcije glavnog lika kojeg glumi Dino. Poslove obično ostavljamo nedovršene, dok se kreditno zadužujemo kako bi financirali izlaske vikendom. Kruha i igara, dok nas robot sve ne zamijeni, kaže Švrakić.

U spotu se uz Dina pojavljuju i ostali članovi Štuka, a u svojim prepoznatljivim odorama uloge su dobili i članovi Dubioza Kolektiv.

Letu Štuke/Foto  Tarik Zahirović
Iza aranžmana i produkcije stoji Brano Jakubović iz Dubioze kolektiv, a o nastaloj suradnji Dubioza je poslala kolektivnu izjavu:
– Mi smo se sa zadovoljstvom odazvali na poziv za suradnju jer se kolega Šaran još jednom pokazao kao istinski vizionar i svojim tekstom anticipirao gorući problem odljeva mozgova i akutnog nedostatka radne snage. Upravo ovih dana, Vlada kantona Sarajevo donijela je akcioni plan preustroja javnog komunalnog poduzeća RAD i njegove prenamjene u javno komunalno poduzeće koje će razvijati i proizvoditi vještačku inteligenciju za izvoz u Njemačku. S nestrpljenjem se očekuje prvi rezultati ovih aktivnosti.

 

Dubioza Kolektiv

Letu Štuke ovih dana privode kraju svoj četvrti studijski album koji će pod imenom „Topla voda“ (Menart) izaći sredinom studenog nakon čega će uslijediti njegova regionalna koncertna promocija gdje ih već 17. stuidenog očekujemo u Zagrebu, u Velikom pogonu Tvornice kulture, 30. studenog u Ljubljani u Orto Baru, 22. prosinca u Beogradu u Domu omladine, a u prvoj polovici 2019. na red dolazi i Sarajevo. Ulaznice za zagrebački koncert u Tvornici kulture iznose 95 kn.

Na novom albumu, kako i sam Šaran – autorski motor benda, ističe možemo očekivati devet pjesama u kojima se isprepliću društveno angažirane teme s onim ljubavnima. Budući da inspiraciju pronalazi u svom životu, sve što se događa oko njega pokušava to ljudima prezentirati bez neke banalnosti za koju smatra da je ionako danas ima previše.

Komentari

komentara