Impulse festival, višednevno događanje kojem je osnovni cilj promocija urbane klupske kulture, posebno njezinog glazbenog segmenta počinje večeras u OKC-u Palach premijernim nastupom dansko-finskog benda Liima.

 

Liimu čine kompletna postava benda Efterklang – Mads Brauer, Casper Clausen i Rasmus Stolberg – uz pojačanje u vidu finskog perkusionista Tatua Ronkkoa. Hvaljeni album prvijenac »ii«, objavljen u ožujku ove godine,  izdan je za prestižnu etiketu 4AD, a večeras u Palachu publika može očekivati puno »geekovske« elektro opreme, baseve, semplove i vokale gusto nanizane i spakirane u kompleksnu cjelinu iz koje, kroz isprva abrazivne tonove, izranja melodiozna priča koja predstavlja novu snagu 4AD etikete. Povodom njihovog premijernog nastupa u Rijeci, ali i Hrvatskoj nekoliko pitanja razmijenili smo s Casperom Clausenom i Rasmusom Stolbergom.
Prvi put nastupate u Hrvatskoj?
RASMUS: Da, i jako se veselimo!

Glazbene razglednice

Pjesme s aktualnog albuma »ii« nastale su tijekom boravka u Finskoj, Berlinu, Istanbulu i Madeiri. Različita mjesta, različita inspiracija?
CASPER: Da, baš tako. Sva ta četiri mjesta utkana su u memoriju pjesama. Kad slušam pjesmu »Black Beach« čujem valove Madeire, gdje je nastala. To je specifičan način stvaranja glazbe u Liimi: pjesme stvaramo tijekom boravka na različitim mjestima i kasnije nas podsjećaju gdje smo bili, što smo primjetili o čemu smo razgovarali. Uzbuđen sam vidjeti kako one djeluju na ljude koji nisu bili na tim mjestima, volio bih da su poput razglednica s odmora.
RASMUS: Različita mjesta nas inspiriraju, ponekad na vrlo izravan način, ponekad da toga nismo uopće svjesni. No ipak najveća nam je inspiracija improvizacija i zajedničko pisanje pjesama. Najčešće smo u svakoj rezidenciji tjedan dana, i svakog dana napišemo jednu pjesmu. Na kraju svake rezidencije, nove pjesme izvedemo na koncertu. Takav način rada nam super odgovara jer živimo u tri različita grada i takvi su nam susreti savršeni.
Boravak u Istanbulu je bio posebno zanimljiv?
RASMUS: Hehe, nisam baš siguran. Volimo Istanbul no tijekom našeg boravka tamo padao je snijeg i bilo je jako hladno i stalno smo imali situacije s lošim ćuftama. Svi ih obožavamo, no tog puta nikako nismo uspjeli naći dobre ćufte.
CASPER: Sva su mjesta zanimljiva i magična, svako na svoj način. U Istanbulu smo napisali »Roger Waters« i »You Stayed in Touch with the Wrong Guy« nakon što razgovarali o albumu Pink Floyda »Echoes«.

Zvukovi okoline

Kako u svoju glazbu »ugrađujete« zvukove okoline?
CASPER: Najčešće kad dođemo u neko mjesto, istražujemo zvuke okoline, tako su »sladoledna zvonca« iz Istanbula završila na skladbi »You Stayed in Touch With the Wrong Guy«, a zvuk pile u šumi na »Trains in the Dark«. Ponekad su to tek iskra ideje u početnoj fazi pjesme.
RASMUS: Često ih koristimo u beatovima koje Tutu svira, ili u elektronici Madsa. Ponekad ih koristimo u »sirovom« izdanju, a ponekad ih baš jako izmanipuliramo. Nema dogme, zvukove okoline koristimo onako kako osjećamo da će dati nešto našoj glazbi.
Koliko je »osvježavajuće« nemati striktnog koncepta?
RASMUS: Hm, imamo određenu metodu stvaranja glazbe i daje nam određeni smjer. No, super je osjećaj imati novi bend. Nema očekivanja, a puno je mogućnosti.
CASPER: Uživamo svirajući i stvarajući zajedno glazbu. I uživamo u otkrivanju novih koncepata.

Utjecaj publike

Vjerujem da je super izvoditi glazbu uživo i vidjeti kako ona zaživi s publikom. Prilagođavate li se reakciji publike na koncertima?
RASMUS: Apsolutno. Uvijek na koncertima »testiramo« novi materijal. Svirajući nedovršene pjesme, od publike dobijemo bolji dojam što funkcionira, a što ne.
CASPER: Često da, ponekad ne, i ne samo reakcijama publike. Na proces stvaranja glazbe za album »ii« bio je i pod utjecajem ljudi koje smo upoznali u rezidencijama. Sve to što smo »pokupili« svirajući našu glazbu uklopljeno je u stvaranje tog albuma. Mnoge pjesme smo promijenili uz pomoć naših prijatelja, poput producenta albuma Jonasa Verwijnena kojeg smo upoznali tijekom prve rezidencije u Finskoj.
Što je najvažnije za budućnost Liime?
CASPER: Da se nastavimo zabavljati.
RASMUS: I nastavimo raditi kreativno i  slobodne energije.

Komentari

komentara