Zagrebačka grupa Detour nastupit će u subotu, 8. srpnja kao predzadnja atrakcija ovogodišnje sezone Ljeta u MSU, programa koji u jednom danu i na jednom mjestu posjetiteljima nudi glazbene, filmske, likovne i performativne sadržaje.

Iz Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), organizatora događanja, ističu kako je Detour priznati sastav, prepoznatljiv među poklonicima kvalitetnog, suvremenog, elektro-akustičnog pop zvuka u koji se povremeno umiješa drum’n’bass, a u zadnje vrijeme i poneka country nota.

»Snaga Detoura nije samo u njihovim najnovijim uradcima nego i u pjesmama starijeg datuma poput Ljeto počinje, Mjesec, Gledano sa strane i Prijatelj«, napominju.

Podsjećaju da je prijelomna godina za bend bila 2014. kada su objavili treći studijski album »A što ak’ ja…« kojim dobivaju status velike glazbene pop atrakcije u regiji, a početkom prošle godine domaće top liste su poharali hitom »Zaljubila sam se«.

Detour nosi i titulu grupe godine 2016. kojom su, kao i rasprodanim koncertom u Tvornici kulture i hvaljenim albumom »Detour10« obilježili deset godina rada.Među njihovim posljednjim uspjesima su Porin za pjesmu godine i najbolju izvedba grupe s vokalom.

Uoči koncerta na krovu MSU-a članovi benda su poručili da im je uvijek veselje svirati pred zagrebačkom publikom, a krovna terasa im se čini najneobičnijim mjestom na kojem su svirali.

Najavili su puna dva sata svirke, svojevrsnog putovanja kroz njihov desetogodišnji opus. »Za razliku od prethodnih nastupa ovog puta našoj publici prepuštamo kreiranje koncertne liste, pa na našem i event page-u objeručke prihvaćamo prijedloge, a mi ćemo ih zapisati i pripremiti«, rekli su.

Tradicionalno koncertu prethodi performans – ove subote umjetnik Bojan Koštić izvest će performans »Zisurru«, utemeljen na istoimenom ritualu, staroj mezopotamijskoj obrednoj praksi.

Zisurru predstavlja krug izrađen od ‘svetog brašna’ unutar kojeg se izvode rituali pročišćavanja, a sam krug označava granicu koja štiti od raznih zala. Koštić za performans koristi velike količine brašna kojim formira krug na ulazu u Muzej, namećući tako posjetiteljima da je prolazak kroz krug njihov jedini mogući izbor.

»Svrha performansa je stoga, između ostalog propitivanje mogućnosti izbora u našem svakodnevnom životu i zajedničkom javnom prostoru«, napominje se u najavi.

Uz koncert i performans priređena je filmska projekcija iz ciklusa »Best of Metropolis« u dvorani Gorgona – u dva termina, u 18 i 20 sati, prikazat će se film »Sve što dolazi«, francuska drama redateljice Mije Hansen-Love.
Glavne uloge u toj priči o profesorici koja u srednjim godinama mora iznova pokrenuti svoj život, glavne uloge imaju Isabelle Huppert, Andre Marcon i Roman Kolinka.

Posjetitelji će moći pogledati i ovaj tjedan otvorene izložbe – »Strujanje percepcije (svemiri misli)« Ivane Franke, »Siva zona« finskih umjetnika Tommija Grönlunda i Petterija Nisunena.

Zajedničko tim izložbama je što njihovi autori u svom umjetničkom radu dijele istraživački pristup koji objedinjuje suvremenu umjetnost, prirodne znanosti i arhitekturu te umjetničkim djelima pristupaju kao mehanizmima koji istodobno proizvode i razotkrivaju granice percepcije.

U slučaju kiše koncerti će se održati na platou MSU-a, kod tobogana.

Komentari

komentara