Alte Rijeka kunst – tim se rječima praktično prikladno može opisati koncert Leta 3 održan u subotu navečer na krovu Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu.


Možda terasa na krovu nije bila dupkom ispunjena niti je publika bila u zborskoj ekstazi. Možda to nije bio njihov najbolji koncert. Možda je trajao prekratko unatoč gotovo dva i pol sata i dva bisa. Ali jedno jest sigurno. Bilo je vruće i sparno i energično, kako to već bude kada na pozornicu izađu raspoloženi, energični i iskreni Letovci.
U Muzeju suvremene umjetnosti jedno se vrijeme mogla pogledati izložba »Neue slowenische kunst« koju potpisuje umjetnička skupina čiji je najpoznatiji član bila grupa Leibach, a u subotu su posjetitelji MSU-a mogli vidjeti i čuti Alte Rijeka kunst – snažno, nadrealno i moćno s reportoarom od »Profesora Jakova«, »Drame« preko »Pokvarene žene«, »Vjernog psa«, najzdušnije prihvaćenih »Sokola« i »Droge« pa sve do furioznog oproštaja uz »Naftu« i »Sam u vodi«.
Pored glazbe, na pozornici na krovu muzeja bilo je i bundi i haltera, potpetica, mrežastih čarapa i sličnih modnih izjava, twerkinga, politički nekorektnog zazivanja Angele Merkel, ciklami, kopačica, brkova. Bio je i crni labud, letjelo je bijelo perje… I uz sve to još i izgubljenosti, borbe, usamljenosti, seksa, ljubavi, bunta, kura.. i pič.. A iznad svega, prikladno lokaciji te društveno aktualno, slobode izbora, govora i izražavanja.
Najluđe od svega u ovom šarenom kaleidoskopu boja i zvukova, glazbe i poruka, ironija i iskrenosti jest što se izvođačima na licima, dok silaze s pozornice nakon gašenja reflektora, vidi da su na tim daskama ostavili srce i tijelo i dušu i da su kako strastveni umjetnici, tako i radnici. A to se danas baš i ne viđa. Zato za kraj, kako je bilo na koncertu Leta 3? Kao i uvijek – neprocjenjivo!

Komentari

komentara