Ovog vikenda, točnije od 10. do 12. studenog u Zagrebu će se održati prava mala serija koncerata koji će publici sklonoj rocku gotovo pa podariti neplanirani glazbeni festival u metropoli.
Sve počinje u četvrtak navečer u Domu sportova, gdje svoj koncert odrađuju uvijek rado viđeni Placebo, grupa kojoj je Hrvatska redovna stanica na koncertnim turnejama. Radi se o svjetskoj turneji povodom 20. godišnjice izdavanja njihovog prvog albuma, ne baš maštovita naziva »Placebo«. Sam Placebo će nastupiti nakon predgrupe The Joy Formidable. Vrata dvorane otvorit će se već u 19 sati. Predgrupa, velški alt rockeri The Joy Formidable svirku će početi u 20 sati. Nastup Placeba počinje video introm u 20.55. Od otvarajuće »Pure Morning« do završne »Running Up That Hill«, obrade Kate Bush, bend će izvesti ukupno 25 pjesama u osnovnom setu i dva bisa.

Nove Majke

Dan nakon toga je predviđeno i malo domaće glazbe. U Tvornicu dolazi jedan od ponajboljih rock bendova ne samo Hrvatske, nego i čitave regije. Goran Bare & Majke, u potpuno novom instrumentalnom sastavu u odnosu na početak ove vinkovačke grupe, vraćaju se na jedno od svojih najomiljenijih koncertnih prostora, gdje su snimili i vjerojatno najbolji koncertni unplugged album u Hrvatskoj. Nakon mnogo godina, izgleda da je Bare donekle smirio svoje demone i koncerti sve više nalikuju blues i rock predstavama, a ne reality izdanjima čekanja nekog Baretovog ekstremnog poteza poput razbijanja boce o glavu. Petak je dan za provjeriti radi li se o stvarnom trendu.
A subota je pak rezervirana za ljubitelje teških rifova. Osnivači kultne Sepulture, brazilskog metal benda kojeg je bilo teško smjestiti u neki podžanr zbog glazbenog eksperimentiranja, Igor i Max Cavalera također će u Tvornici ponuditi sadašnji glazbeni izraz. Koji nije dalek danima Sepulture, dapače, naziv turneje govori sve. »Roots«, kako se turneja naziva, bio je i šesti album Sepulture. Bio je jedan od onih koji je kritika najviše prihvatila, radilo se odmaku od heavy metala, koji je kompenziran uključivanjem motiva tradicionalne brazilske glazbe. Taj je album, koji je noseći na ovoj turneji, bio i povod da dobar dio glazbenih kritičara Sepulturu smatra najprogresivnijim metal bendom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Trip hop pionir

Odlična koncertna serija nastavlja se s povratkom trip hop pionira Trickyja koji će predstaviti projekt iz berlinske faze »Skilled Mechanics« u zagrebačkoj Tvornici kulture 14. studenoga, te u riječkom Pogonu kulture 15. studenoga. Bit će to večer kada će Tricky predstaviti najbolje iz svog opusa, kao i pregled izvanredne karijere, stoji u priopćenju Tvornice kulture. Albumom »Skilled Mechanics« ‘podebljan’ bubnjarem Lukeom Harrisom i suradnikom s kraja 80-tih DJ Milom, Tricky predstavlja novi smjer u karijeri, i kako kaže, preuzima ulogu glavnog vokala.
– Ovo je samo izlika da još nešto objavim. Odlučio sam preuzeti ulogu glavnog vokala kako ne bih ovisio o vokalistici. Sada nastup ima drugačiju vibru, kazao je.
Solo karijera izrodila je utjecajne albume »Nearly God«, »Pre-Millennium Tension«, »Angels with Dirty Faces« i »Juxtapose«. Surađivao je s imenima kao što su Martina Topley Bird, Bjork, Neneh Cherry, PJ Harvey, Cindy Lauper, Costanza Francavilla ili DJ Muggs iz Cypress Hilla, članovi RHCP-a i Bobby Gillespi iz Primal Screama.
– Mogu zamisliti da radimo još neke stvari zajedno. Sada se to čini kao prirodni nastavak, kazao je Tricky govoreći o suradnji s Massive Attackom.

Komentari

komentara