Nikada nije jednostavno svirati u svom gradu i pred publikom koju većinom i osobno poznaješ. Nakon niza koncerta po cijeloj regiji, koncert doma, u Rijeci, izgleda kao krajnji test, određena potvrda statusa i svega što je bend napravio u proteklom razdoblju. To nam dođe kao svojevrsna obrana titule. Na tim koncertima ćemo proći kroz sve albume i sve periode rada, ali naglasak će ipak biti na posljednjem albumu »Mamut«, najavio je Damir Urban dva koncerta s Četvorkom što će biti održana ovog petka i subote, 2. i 3. listopada, u obnovljenom riječkom klubu u Sušačkom neboderu koji sada nosi naziv Pogon kulture.

Inspekcija Pogona

A upravo u Pogonu kulture susreli smo se s popularnim riječkim rokerom koji je tijekom jučerašnjeg dana u društvu voditelja kluba Kristijana Ćoze došao pogledati renovirani riječki klupski prostor.

– Svirali smo i na otvaranju Sterea. U ovom se klubu sviralo puno, ovi zidovi i žbuka nabijeni su energijom svih glazbenika, i domaćih, i stranih, koji su se popeli na ovu pozornicu. Ta energija glazbe izvire i osjeti se. Ovo je idealan klupski prostor. Odlično izgleda i sa sto ljudi, ali isto tako i kad ih se natiska šesto. Ovo je pravi koncertni prostor, kakav Rijeka i riječka publika zaslužuju. Nije ni mali, nije ni velik, nema gužve, nitko nikome ne gazi ni po nogama, ni po glavi, svi jednako dobro vide, i svi jednako dobro čuju. Kad bih mogao potpisati da u ovakvim prostorima sviram cijeli život, odmah bih to učinio – kazao je Urban razgledavajući Pogon kulture.

Iako još uvijek traju sitni radovi na uređenju kluba, a koji su počeli prije nekoliko mjeseci jer je prostor bio gotovo potpuno devastiran, Pogon kulture bit će spreman za dva konecrta Urbana i njegove Četvorke. Baš kao što su to prve najave naglašavale, bit će to dva u velikoj mjeri različita koncertna programa.

– Želim naglasiti da će koncert početi točno u 22 sata, nećemo kasniti. Želimo odsvirati dosta pjesama i ako budemo kasnili, morat ćemo skratiti koncert, a to nikako ne želim. Dio pjesama ćemo izvesti na oba koncerta, riječ je o pjesmama bez kojih teško može proći bilo koja naša svirka. Sve ostalo bit će potpuno drugačije. Tijekom zadnjih proba vidjet ćemo možemo li izvesti sve onako kako smo naumili. Želja mi je da iskoristimo ovaj koncert i za jedan mali eksperiment pa razmišljamo, ako se naravno to bude moglo, jedan od ova dva dana krenuti već od 21 sat. To znači da ćemo, kad se budu otvorila vrata kluba, sami sebe i naravno posjetitelje zabavljati do samog koncerta umjesto DJ-a. No još nismo definirali kako ćemo to izvesti i koji će to dan biti, ali postoji ta neka ideja predsvirke, glazbenog zagrijavanja. Imamo sto ideja i želja, uvijek doma pokušamo ponuditi nešto drugačije, ne samo zbog naše publike, već i zbog sebe – kazao je Urban.

Socijalno osviješten

Iako je trenutno »sav« u koncertima kojima će i riječkoj publici konačno koncertno predstaviti posljednji nosač zvuka »Mamut«, Damir Urban zajedno s bendom uvijek je bio društveno aktivan i socijalno osviješten, te je vijest da razmišlja kako pomoći izbjeglicama koje ovih dana prolaze našom zemljom, rijetko koga iznenadila.

– Moramo biti realni, izbjeglička kriza koja je dobrim dijelom zahvatila i našu zemlju dijelom je i naša direktna, odnosno indirektna »krivnja«. Naime, i mi smo podržavali određeni sistem koji je u naše ime radio loše stvari i sad osjećamo posljedice. Situacija se iz dana u dan mijenja, nitko ne zna što će se dogoditi s Europom i što će ove migracije točno značiti za našu budućnost, ali svaki normalan čovjek i humano biće izbora nema. Bez obzira što ne znam i teško je predvidjeti budućnost, prvi instinkt je kako pomoći. Ja u ovom času imam malo dijete, živim u Rijeci i nisam toliko često u Zagrebu da bih mogao fizički i konkretno pomoći u prihvatnim centrima ili na izbjegličkim punktovima, ali poriv i potrebu osjećam od prvog dana. Svjestan sam da će ova priča potrajati i proširiti se. Ja i bend od početka razmišljamo kako pomoći. Dolazi zima, hladni dani, jako je puno obitelji s malom djecom i siguran sam da im se može pomoći na razne načine. Nešto prostora imamo, svi živimo dosta komotnim životom i koliko god nam bilo teško ponekad, nismo gladni ni žedni, odjeveni smo i na toplome smo, i smatram da bi bio red podijeliti to s ljudima koji su trenutno u poteškoćama – kazao je riječki glazbenik.

Ulaznice i satnica

U prodaji su dnevne ulaznice po cijeni od 80 kuna u pretprodaji, odnosno 95 na dan određenog koncerta. Broj ulaznica je ograničen na 500 po danu. Vrata Pogona kulture otvaraju se u 21 sat, a koncert počinje točno u 22 sata.

Komentari

komentara