Nova country zvijezda vrijedna svake pažnje je u usponu. Margo Price svojim debi albumom »Midwest Farmer’s Daughter« ne samo da je privukla pažnju kritike koje i dalje slaže hvalospjeve za album objavljen sredinom ožujka, već i kolege od kojih je najbitniji karizmatični rocker Jack White za čiju je diskografsku kuću Third Man Records objavila svoj prvi album.

Ono što je White privuklo definitivno je to što je u njoj prepoznao mnogo sličnosti s živućom country legendom kakva je Loretta Lynn s kojom je pred dvanaest godina kao producent objavio sjajan album »Van Lear’s Rose«, a sad je s Price učinio isto pa tako country postaje sve značajniji dio izdavačkog posla njegove prvenstveno alt rock diskografske kuće.

Teška priča

Ono što je Whitea privuklo 33-godišnjoj Margo Rae Price, rođenoj 15. travnja 1983. godine u ruralnom gradiću Aledo u državi Illinois, nije samo odlična country glazba, već i njena teška životna priča po mnogočemu slična dramatičnom životu Lorette Lynn ispričane u 1980. godine Oscarom nagrađenom filmu »Rudareva kći«. Upravo slijedeći naziv tog filma Price je svom debi albumu naziv dala »Midwest Farmer’s Daughter« (Kći farmera Srednjeg zapada), a njena je »štorija« ova – dvije su joj godine kad joj otac ostaje bez farme i počinju godine siromaštva. U 20. godini s posljednjih 57 dolara u džepu odlazi od kuće nadajući se sreći i glazbenom uspjehu u Nashvilleu. Nastupa po barovima, spava s muškarcima za koje vjeruje da joj mogu pomoći u karijeri, često pije i skoro postaje alkoholičarka, u nekoliko navrata završava i u zatvoru. Ulazi potom u vezu s oženjenim muškarcem i ostaje trudna ali dijete pri porodu umire što je psihički gotovo u potpunosti slomi. Polako se oporavlja, ali već je prešla tridesetu i malo od onoga što je željela je ostvarila pa joj sve jasnije postaje da će u Nashvilleu i dalje biti samo zgodna žena kojoj će muškarci obećavati pomoć samo stoga da je što lakše odvuku u krevet. Zato čini potez života – prošle godine odlazi iz Nashvillea u Memphis gdje, od novca za založeni vjenčani prsten i auto, u svega tri dana s pratećim sastavom The Pricetags sačinjenim od iskusnih nešvilskih studijskih glazbenika snima 11 pjesama za svoj debi album. Materijal snimaju ne na digitalnu, već na analognu traku i ona je šalje Jacku Whiteu. Sve nakon toga djeluje kao san – čim je preslušao snimke White je zove i inzistira da album objavi baš u tom obliku, sirov i iskren s očitim utjecajem rocka, a ne slatkastog Nashville country zvuka.

Ostvarenje sna

I tako cura iz brda Illinoisa  u 33. godini ostvaruje životni san – postaje slavna, zaradila je već lijepu svotu, otkupit će očevu farmu i odnesti mami bocu vina, kako kaže u izuzetnoj uvodnoj »Hands of Time« u kojoj je sve ovo što smo gore napisali otpjevala u šest minuta skladbe koju američki kritičari već nazivaju jednom od najboljih pjesama country glazbe općenito. Zbog te, ali i zbog niza drugih klasičnih country pjesama ovog sjajnog albuma, Price je lako mogla do prvih mjesta i milijunske naklade. No, zaradila je ipak nešto manje jer je sto posto željela biti iskrena pa je, između ostalog napravila i fantastičnu »This Town Gets Around« koju većina od ogromnog broja američkih country i TV postaja nikad neće svirati. Razlog je jednostavan – Price na najdirektniji mogući način govori o položaju žene koje žele uspjeti u Nashvilleu gdje, pogotovo za mlade i zgodne poput nje, vrijedi nepisani zakon po kojem je do nastupa i uspjeha nemoguće doći bez seksa.

Margo Price
Zatvorska iskustva

Dramatične trenutke vlastitog života Price je opisala i u sjajnoj »Weekender« opisavši svoja kratka zatvorska vikend iskustva. Odlična završna »Desperate and Depressed« govori ne samo o njoj, već o svim ženama koje uz svu silu obveza uvijek moraju biti lijepe i poželjne, iako bi najradije sjele i plakale. Plesni country dvokorak »Since You Pout Me Down« i aktualni veliki hit »Hurtin’ (On the Bottle)« pričaju o danima kad je u alkoholu utapala tugu zbog ljubavnih i drugih životnih poraza, a ljubavni predznak imaju i blues rocku vrlo bliska »Four Years of Chances«, grandiozna i dramatična country balada »How the Mighty Have Fallen«, kao i dojmljiva baladična akustična minijatura »World’s Greatest Looser« s zaključkom ako izgubim tebe, izgubila sam sve. Ovom nizu odličnih pjesama treba dodati country rock »About To Find Out« o za country fešte tipičnim tučnjavama te klasičnu domoljubnu »Tennessee Song« u kojem odlično spaja funky i country.
Sve u svemu »Midwest Farmer’s Daugter« isplatilo se čekati, a kako stvari stoje još bi dugo mogla ostati s nama jer je srčanost i borbenost dio njenog karaktera što se vidi iz svake pjesme albuma, ali i iz načina na koji je došla do vrha.

 

Pomalo plačni glas

Ne samo životnom pričom, već i visokim, pomalo plačnim glasom, Price podsjeća na Lorettu Lynn i Tammy Wynette, mada sama tvrdi kako su na nju od country pjevačica najviše utjecale Emmylou Harris i Dolly Parton. Prije samostalnog debija diskografske istupe imala je kao pjevačica grupe Buffalo Clover s kojima je objavila tri albuma –  »Pick Your Poison« (2010), »Low Down Time« (2011) i »Test Your Love« (2013). Zanimljivo je da je njen praujak Bobby Fischer pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća bio zapaženi tekstopisac čije su pjesme izvodili George Jones, Conway Twitty, Charley Pride i Reba McEntire.

Komentari

komentara