Multimedijalni međunarodni umjetnički projekt »Sailor – Materijalizirani zvuk grada« Damira Martinovića – Mrleta i Ivanke Mazurkijević, odnosno njihovog glazbenog projekta Mr.Lee & IvaneSky, ulazi u treću fazu razvoja koja će se odvijati u travnju u Berlinu.

Projekt kroz kreacije novih umjetničkih i znanstvenih izričaja uz sudjelovanje međunarodnih glazbenika, znanstvenika, likovnjaka i performera dokumentira vibraciju svakog grada u kojem se razvija, njegovu autentinčnu atmosferu i zvuk oko koje se radi glazba u suradnji s glazbenicima iz uključenih gradova. »Sailor« (Mornar), kao simbolično ime projekta koje u sebi krije višedimenzionalnu umjetničko znanstvenu perspektivu, završit će u Rijeci kombinacijom svih sakupljenih materijala, a tom zvučnom valu, odnosno vibraciji, kombinacijom umjetnosti i znanosti, bit će kreirana skulptura od morske vode.

– S vrha Trsatske gradine snimio sam sveukupni zvuk grada Rijeke, sve ljude, njihove radnje, svu industriju, promet, gradsku vrevu. To je jednostavno frekvencija u kojoj grad svakodnevno pulsira, pokazuje karakteristične i sebi svojstvene znakove života. Sljedeća faza odnosno postupak jest, jednostavnim rječnikom, postaviti »zvučnik u more« kako bi ispumpao morsku vodu, pretvorio je u sitne kapljice koje bi pod utjecajem »zvuka grada« formirale oblik, novi prostor uzrokovan specifičnom frekvencijom, otkrio je Mrle i nastavio:

– Uz identifikacijski zvuk nastala je i glazba kombinacijom elektroničkih i klasičnih instrumenata, na istaknutijem mjestu unutar nje postavljen je specifičan način pjevanja. Tekstualno smo glazbu, cijeli projekt »zvuka grada« definirali simbolom »mornara«. Priča je o lutanju nesretnog mornara, no ne znajući, on je slobodan od svih okova koje nosi »utočište doma«.

Priča je simbolično opisala slobodu kod onih ljudi koji su je najmanje svjesni, a mi ostali ih uzimamo kao primjer nedostižnog uzora. U ovom slučaju to je »Sailor« koji se nalazi u slobodnom eteru svuda oko nas, upravo njegovo utjelovljenje na određenom mjestu simbolizira njegovu potragu za identitetom.

U prostoru koji je u neprestanom procesu mjene oblika, upravo zbog utjecaja zvuka i »identitet« je konstantno pod promjenom. Uz taj oblik, taj »novonastali prostor« uzrokovan zvukom, nastajala bi glazbeno scenska djela koja bi nastavila »utjecati« na prostor.

Prva faza projekta nastala je u Rijeci 2016., druga faza odvijala se na Silbi 2017. u sklopu programa SEA Silba Environment Art, dok treću fazu Mrle i Ivanka kreiraju u Berlinu uz gostovanje eminentnih međunarodnih glazbenika i stručnjaka za zvuk.

To su: Emmanuel Ferazz (trombon), Georg Fisher (saksofoni, klarinet, basklarinet, flauta), Leo Clemens (violina), Alessandro Domenico Rocco (elektronika, theremin, gitara), Max Richter (pila s gudalom, gitara), Leo Henry Koch (perkusije), Sanja Fišter (perkusije), Mario Fišter (ton majstor) i Natasha Kadin (theremin i produkcija). Ova faza projekta provodi se u produkciji udruge Mavena i koprodukciji organizacije Mensch Raum Land, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i nekoliko međunarodnih partnera.

Komentari

komentara