Pioniri industrial metala, grupa Ministry dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture 7. lipnja, na svoj premijerni hrvatski nastup, najavio je organizator agencija LAA.


Ministry su osnovani 1981. u Chicagu, a u najranijoj fazi djelovali su kao new wave synthpop bend, čiji je debut »With Sympathy» čak ušao u gornji dom Billboardove ljestvice. No, već s drugim izdanjem, »Twitch« iz 1986., a pogotovo albumom »The Land Of Rape And Honey» Al Jourgensen, osnivač, glavni autor i do danas jedini stalni član, napravio je krucijalan zaokret prema zvuku po kojem je ušao u glazbenu povijest.
Globalni proboj bend je doživio epohalnim albumom »Psalm 69: The Way To Succeed And The Way To Suck Eggs» 1992. koji se, nošen briljantnim singlom »Jesus Built My Hotrod«, smatra najznačajnijim izdanjem industrial glazbe uopće. »Psalm» je prodan u gotovo dva milijuna primjeraka, te je bendu osigurao poziciju na Lollapalooza turneji i otvorio put za mainstream uspjeh izvođačima poput Marilyn Mansona i Rammsteina.


Tijekom nekoliko desetljeća kroz grupu je prošlo dosta glazbenika, a jedina konstanta je Al Jourgensen, životopisni frontman i jedna od legendarnih figura alternativne scene 90-ih.
Činjenica da je Al i dalje živ čudi svakog povjesničara glazbene industrije. Naime, Uncle Al je više puta proglašavan bilo mrtvim ili nestalim, u klinikama za liječenje od ovisnosti proveo je dobar dio svoje bogate karijere, a početkom 2001. skoro mu je amputirana ruka zbog ugriza pauka.
Ipak, Al je, uz krojenje kompletnog glazbenog žanra uspješno surađivao s mnogim glazbenicima, oformio još nekoliko uspješnih bendova (Revolting Cocks, Lard…), brojnim obradama pokazao širinu glazbenog znanja, a uspio je čak uloviti i nominaciju za Grammyja.


Nakon četiri godine pauze, Ministry su se ponovo okupili 2012. nakon čega su objavili svoj zadnji studijski album »From Beer To Eternity«. Materijal posvećen preminulom gitaristi Mikeu Scacciju trebao je biti posljednji u karijeri ovih industrial divova, ali možda Al ponovo promijeni mišljenje.
Nastup u Tvornici 7. lipnja bit će im prvo pojavljivanje pred hrvatskom publikom, napominje organizator.

Ulaznice su u prodaji od utorka, 14. veljače. Od Dana zaljubljenih do 2. travnja iznosit će 130 kn, od 3. travnja do 6. lipnja 150 kn, a na dan koncerta za ulaz će trebati izdvojiti 170 kn.

Komentari

komentara