Riječki Morso svakako je EP-ijem »Mijenjaš lice« proširio krug slušatelja i štovatelja.

Jer, iako je riječ o već poznatim pjesmama objavljenim na ranijim radovima ove grupe, ponajprije albumima  »Izlog« iz 2008. i »Škare Krede Najlon« iz 2013. godine, one u novom ruhu djeluju privlačno i dovoljno zanimljivo da one koji su ih već čuli prisjete na originale, a onima kojima je ovo prvi susret s grupom privuku.

Čvrsta rock podloga

Sviračku kompetentnost i raznovrsnost mnogobrojna riječka ekipa i ovom prigodom iskazuje bilo da je riječ skladbama koje su zbog svojih akustičnih temelja (»Krede«) ili baladičnosti (»Lijek«) draže starijoj publici, odnosno onima čvršćeg ritmičnog zvuka (»Sami«, »Guliver«) kojeg voli svatko sklon rock glazbi ili pak skladbama suvremenog elektro ozračja («Sol«, »Mijenjaš lice«, »Zvijer«, »Kao da znam kraj«) bliskog mlađim slušateljima, ozračja koje je ipak temeljni glazbeni okvir ovog EP-ija, iako u svakoj od tih pjesama itekako značajnu ulogu imaju gitare i ritam koji u svojoj srži najčešće nosi čvrstu rock podlogu.
Raznovrsnost u glazbi Morso nastavlja i u tekstovima koji su u najvećem broju slučajeva određeni stihovima koji umjesto direktnog izričaja nude tek nagovještaj, slutnju i simboličke okvire kroz koje treba tražiti njihov smisao, a svih osam na EP-iju zastupljenih pjesma kratki su poetski osvrti ponajprije na krizu ljubavi sjajno opisanu u naslovnoj temi gdje Ivana Bartolović pjeva o tome kako se vremenom »izgubi ritam, otupi strast« a dodiri postanu hladni. Nesigurnost i osamljenost, naravno, izviru i iz vremena i društva u kojem se živi o kojem na zaista dojmljiv način govori agresijom i snagom želje za promjenu nabijena »Guliver«.

Samo jedna mana

No, i stihovi i glazba grupi ponajprije služe da bi što uspješnije i direktnije prenijeli slušateljima svoje osjećaje, a budući da je nedvojbeno kako imaju što za reći i znaju to učiniti kroz svoju glazbu, onda je jedina prava mana ovog EP-ija to što nije riječ o potpuno novom materijalu. S druge pak strane budući da kroz osam pjesama nude skoro pa 38 minuta glazbe što nekima predstavlja cijeli album, EP »Mijenjaš lice« svakako treba shvatiti kao most između onog što su Morso već stvorili i onog što će, nadamo se, uskoro stvoriti i predstaviti.

Komentari

komentara