Večeras u 22 sata u klubu Uljanik prvi put će u Puli nastupiti riječka alter/rock grupa Moskva koja će održati besplatni koncert. Ovaj sastav koji je nakon dva albuma postao miljenik kritike debi album »Poligraf« objavio je za Dallas Records u studenom 2012., a u veljači ove godine izašao im je drugi album »Lovesexdistortion« najavljen singlom »Dr. Acid«.

Iza sebe imaju niz zapaženih svirki od kojih se ističe nastup uoči koncerta škotske indie atrakcije Glasvegas kao i niz festivalskih nastupa. Do sada su objavili singlove »Svijet je naš« (na kojem gostuje Ivan Dečak iz Vatre), »Bumerang«, »Ne boli me«, »Prašina«, »U tvojim rukama»… Novi materijal za treći album je u pripremi, a na proljeće ulaze u studio.
Bend čine pjevačica Tamara Dorčić, basist Kruno Kukuljan, bubnjar Ivan Ujević i gitarist Vladimir Tomić s kojim smo razgovarali uoči pulskog koncerta.

Bez skrivanja i šminke

Prvi put u Puli. Nervozni?
– Ako i imamo nekad nervozu prije svirke, brzo je nadvlada val adrenalina kojim se hranimo na bini, i ne presuši lako i brzo. Slutim kako ni u Puli neće biti drukčije.

Nakon prva dva albuma etablirali ste se kao miljenici kritike, no što je s publikom? Koliko je široka i postojana baza vaših fanova?
– Naklonjenost kritike je prvi pokazatelj da postoji netko do koga smo doprli, a tek onda treba osvojiti publiku. Virtualni put jest možda najpopularniji i najlakši danas, ali uvjereni smo kako su koncerti najbolji način promoviranja benda i stjecanja poklonika, a to je naš najjači adut. Tu nema skrivanja i šminke. Mada smo još na margini prepoznavanja, polako krčimo svoj put, svakim korakom se pomičemo naprijed i jedino što možemo je samo rasti!

Koje su vam ambicije, kada već govorimo o tome?
– Osim promovirati se češćim nastupima u Hrvatskoj i široj regiji, na kojima ćemo još više brusiti svirku i svoj zvuk na stageu, želimo tu istu energiju, spontanost i iskustvo preseliti na snimanje u studiju. Kao i svaki aktivni i kreativni bend, nismo imuni na nove ideje pa već polako ocrtavamo konture i koncept za treći album. S obzirom da živimo u fragilnim vremenima, ništa se ne može anticipirati i planirati sa sigurnošću, ali nas to samo ohrabruje i ojačava. Uhvatili smo dobar tempo, raspoloženi smo, usvirani, a pjesme se nikad nisu lakše radile. Neke od njih ćemo i prvi put odsvirati i testirati upravo u Uljaniku.

Modnog gurua nemamo

 Kako ste se odlučili za ovu kombinaciju neke retro alternative i psihodelije? Hoćete li se i dalje držati tog stila?
– Ako je i postojala nekakva inicijalna zamisao, svjesno i podsvjesno sastavljena utjecajima glazbe kakvu volim slušati, pa je slijedom logike prirodno i iskreno nešto slično svirati i stvarati, ona se s vremenom mijenjala i oblikovala kako je svatko iz benda unosio dio svoje osobnosti, energije i načina promišljanja. Tražeći svoj sound postepeno smo ga i gradili. Naravno, svi se mijenjamo i razvijamo, pa se i to odražava na naš stav i viziju glazbe kakvu želimo raditi. Stil koji njegujemo nije zastupljen u Hrvatskoj, što nam ne odmaže u mogućem prepoznavanju i isticanju.
Veliku pažnju poklanjate i imidžu, od nekog retro stila do Mad Maxa – tko vas savjetuje i usmjerava po tom pitanju?
– Možete odahnuti, modnog gurua nemamo! Ne promišljamo o bendu jednodimenzionalno, već i imidžem podcrtavamo cjelokupnu ideju koju želimo prenijeti. Počevši od omota albuma, singlova, spotova pa i našeg, nazovi, outfita, na kojeg ipak potrošimo malo manje vremena, ali trudimo se ne izgledati kao da smo obukli nešto što nam je prvo bilo prebačeno preko naslona stolice. Doduše, pri realizaciji spotova uvijek se dogovaramo s redateljicom Kristinom Barišić i njene pažljivo osmišljene naputke pokušavamo ispratiti do zadnjeg detalja. Pa smo se, eto, i jednom prilikom našalili na račun Mad Maxa u spotu za pjesmu »Bumerang«. Snimanje nastavka, iako danas jako popularno, nije u planu.
Skoro svaki tekst o vama dođe na raspravu o tome zašto ste izabrali baš ime Moskva, koji neki smatraju pregeneričkim pa vas i ja pitam što vas je motiviralo da izaberete to ime?
– Priča počinje prije sedamnaestak godina kad sam se počeo baviti grafitima, gdje je dopušteno, još više i poželjno nadjenuti si novo ime koje se promovira učestalim ispisivanjem po zidovima. U potrazi za svojim, svakakve su riječi i igre slova padale napamet škrabajući ih u svoju bilježnicu na satu kemije, između ostalih i Moskva. Svih šest slova bilo mi je previše za savladati pa sam igrom eliminacije izbacio zadnja dva, i ostalo je, pogađate, Mosk, koje i danas koristim. Kad smo u zdjelu ubacivali prijedloge za ime benda, na jedan od papirića naškrabao sam Moskva i taj je prijedlog pobijedio. Drugoplasirani je bio Duboki purpur, ali netko nas je uvjerio da je to ime već zauzeto. Nikad nismo saznali!

Komentari

komentara