Članovi riječke grupe Moskva i njihov producent Matej Zec u hali u Ulici Milutina Barača, u kojoj su zadnjih deset dana opušteno ali marljivo radili na novom materijalu, ugostili su prijatelje i kolege kojima su pružili jedinstvenu priliku da prvi poslušaju izvorne, netom snimljene pjesme koje će se naći na njihovom trećem albumu.

Pet pjesama Zec je miksao uživo, omogućivši tako slušateljima da čuju neobrađene snimke koje je on na licu mjesta prilagođavao njihovim ušima. A otkud uopće ideja za snimanjem izvan studija i takvom jedinstvenom promocijom novog, još nedovršenog materijala?

– Kad smo završili drugi album, u razgovoru s producentom Matejem Zecom odlučili smo da se za sljedeći album želimo maknuti od studijskog ambijenta i naći potpuno drugačiji prostor gdje ćemo moći svirati u živo, gdje ćemo moći uhvatiti drukčiji zvuk koji možda nije tipičan za suvremenu produkciju. Ova je hala u vlasništvu Riječke razvojne agencija Porin koja nam je ustupila prostor kako bismo tu snimili album. Nas petero i Kristina Barišić koja je snimala video, tu smo živjeli, jeli, kuhali od prošlog ponedjeljka kad smo unijeli stvari, spojili kabele i počeli istraživati zvuk koji nije tipičan, otkrio je gitarist i autor pjesama grupe Moskva Vladimir Tomić i dodao:

Disanje prostora

– Ovo je riječka industrijska baština, prostor koji kao da je tražio da ga se iskoristi i mi smo ga prepoznali kao prostor za nas. To se i čuje na snimkama, na pjesmama. Htjeli smo ga iskoristiti na najbolji mogući način pa je Matej postavio mikrofone po cijeloj hali, hvatao prostor kako diše… Svi reverbi, sva odzvanjanja, sve jeke koje će se čuti u pjesmama su prirodni, iz ovog prostora. Počeli smo snimati 1. kolovoza i u utorak smo završili album. Ovo je super ambijent, tu smo se opušteno družili, zafrkavali i snimali pa smo tu atmosferu htjeli podijeliti i s prijateljima i kolegama kojima bi to moglo biti zanimljivo.

Producent Matej Zec otkrio nam je kako je već snimao izvan studija, ali nikad u sličnim ambijentima.

– Ovih deset dana je bilo genijalno jer je sve bilo jako ležerno i bio je gušt snimati ovdje. Danas u tri popodne smo završili sa snimanjem koje je bilo specifično jer smo iskorištavali prostoriju kao i zvuk, to je razlika od inače. Potrošio sam dva, tri dana na proučavanje hale i otkrivanje kako što zvuči… Snimali smo reverbe i to smo koristili kao efekt. Za ovo predstavljanje odabrali smo četiri pjesme koje su presjek svih deset stvari koje će se naći na albumu. Mislimo da se iz ovih pjesama može skužiti sound i kakve su to pjesme, po energiji i emociji. Mislim da još nitko nije napravio ovako nešto, omogućio ljudima da poslušaju čistu sirovinu koja se dobije u studiju. Inače se to kasnije dodatno obrađuje, ali ideja ovog albuma je da sve ostane sirovo kao što se to radilo nekad davno. Fora je da vi čujete sirovinu koja se u konačnici neće puno promijeniti jer smo odlučili da je to sound ovog albuma. Vi ste ovdje mogli poslušati 95 posto dovršenu pjesmu. Onih 5 posto odnosi na to da u studiju ipak moram još jednom, koncentriranije poslušati materijal jer mi ovdje može pobjeći nešto na što ću inače pripaziti, objasnio je Zec.

Zadovoljni prijatelji

Privilegiju da prvi čuju nove pjesme grupe Moskva imalo je nekoliko desetaka njihovih prijatelja i kolega koji su poslušanim, sudeći po reakcijama, bili jako zadovoljni. Predstavljene su četiri pjesme – »Sretan kraj«, »Sve je kako želim«, »Ništa nije veće od nas« i »Ovo nije zadnji ples«, a nakon što je publika zatražila i bis, pustili su im i još jednu po Matejevom izboru – »Reci mi sve«.

Tamara Dorčić, Kruno Kukuljan, Vladimir Tomić i Ivan Ujević dio novih pjesama već neko vrijeme izvode na nastupima, ali do sada još ni jedna nije objavljena. Na albumu će se naći deset pjesama, nekima je autor Tomić, nekima Kukuljan, a neke su radili svi zajedno na probama.

– Ovo je baš pravi bendovski album, i po svirci i stvaralački. Prvi singl će biti objavljen u listopadu. Još ne znamo koja će to pjesma biti, moramo još malo prespavati prije nego odlučimo, zaključio je Tomić.

Komentari

komentara